AYÇİÇEĞİNDE BEKLENTİ YÜKSEK

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, belli bölgelerde Ayçiçeği hasadının başladığını belirterek, Ayçiçeği fiyatında beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirdi. Ayçiçeği’ni geçen yıl 5 buçut TL’ye kadar çıktığını anımsatan Arabacı, “BU yıl fiyatlar beş buçuk liranın altına inmemeli” şeklinde konuştu.

AYÇİÇEĞİNDE BEKLENTİ YÜKSEK

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, belli bölgelerde Ayçiçeği hasadının başladığını belirterek, Ayçiçeği fiyatında beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirdi. Ayçiçeği’ni geçen yıl 5 buçut TL’ye kadar çıktığını anımsatan Arabacı, “BU yıl fiyatlar beş buçuk liranın altına inmemeli” şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Ağustos 2021 Pazartesi 06:02
AYÇİÇEĞİNDE BEKLENTİ YÜKSEK

Edirne Ziraat Odası  Başkanı Hüseyin Arabacı, Ayçiçeği fiyatının bu yıl beş buçuk liranın altına inmemesi gerektiğini bildirdi.

Arabacı, yaptığı açıklamada, Bazı bölgelerde Ayçiçeği hasadına başlandığını hatırlatarak, önümüzdeki günlerde hasadın çoğalacağını bildirdi. Bu yıl Buğday hasadına kadar güzel yağış alındığını da hatırlatarak. “Buğday hasadından bugüne kadar çok randımanlı yağışlar alamadık. Ayçiçeği tane doldurma döneminde yeterli yağış olmadı. Ama baktığımızda ayçiçeğinin gelişimi güzel. Bu yağışı alsaydık en az 50-60 kilo verimimiz artardı. Bu her yıl 300 kilo ayçiçeği alacağız diye bir şey yok. Yeri geliyor 150 kilo, yeri geliyor 300 kilo alıyoruz. Bu yılki kısmetimiz buymuş diyeceğiz. Şu an baktığımız kadarıyla ayçiçeği kötü demek için çok erken. Hasat başlaması ile verimleri görmemiz gerekiyor. Şu ana kadar çok kötü diyemeyiz. Allah bunları toplamayı kısmet etsin. Önümüzdeki haftanın ortasından sonra hasat başlar yavaş yavaş. Eylül 10’una kadar biter” şeklinde konuştu

FİYAT BEKLENTİSİ YÜKSEK

Arabacı, Ayçiçeği fiyat beklentisinin üreticide yüksek olduğunu da dile getirerek, şunları söyledi:

“Bu hasat döneminde kanola fiyatları borsa satışlarında 6, 6 buçuk civarında gitti. Geçen yıl son zamanlara baktığımızda 5- 5 buçuk liraya ayçiçeği sattık. Burada beklenti arttı. Girdi maliyetleri günden güne artıyor. Özellikle gübre maliyetindeki artışın önünü kesemedik. Bakanlığımızdan bu konuda ciddi destek bekliyoruz önümüzdeki yıl için. Geçen yıl ile bu yıl arasına baktığımızda buğdaya yüzde 36 fiyat artışı vermişlerdi. Ayçiçeğinde de şu anki maliyetlere baktığımızda hemen hemen o rakamlara tekabül ediyor. Bunu baz aldığımızda 5 buçuğun altına düşmemesi gerektiği düşünüyorum. Üreticimiz kanoladaki fiyatı bekliyor 6-6 buçuk lira. 5 buçuğun altına düşmemesi gerekiyor. Üreticimiz önümüzdeki yıl devamını getirebilmek, ayçiçeğin gübresini, tohumunu, ilacını rahatla alıp ekebilmesi için para kazanması gerekiyor. Özellikle gübre günden güne artıyor, karaborsaya düşecek söylentileri va. Şu anda ciddi sorun yaşamadık ama bu fiyatlardan dolayı üreticimiz eski kullandığı gübreyi kullanamayacak.20 kilo gübre atıyorsa 15’e düşecek. Maliyetler çok yüksek”

“GÜMRÜK VERGİLERİ HASAT DÖNEMİNDE ARTIRILMALI”

Arabacı, Ayçiçeği hasat döneminin geldiğini ama hala sıfır gümrük vergisiyle Ayçiçeğinin yurda girdiğini dile getirerek, “”Şu an Ayçiçek hasat dönemi geldi ama hala da yurtdışından sıfır gümrükle ayçiçeği geliyor. Biz üreticiler olarak ürünün değer kazanması, istenilen rakamların oluşması için bu hasat döneminde bu gümrük vergilerinin sıfırlanmasını üreticiler olarak istemiyoruz. İhtiyaç duyulduğu halde biz hasatımızı yaptığımızda ihtiyacımız dahilinde olabilir. Ama hasat döneminde gümrük vergilerini sıfırlamazsak üreticilerimizi mağdur etmemiş oluruz. Burada üreticilerimizde yaptığı emeğin karşılığını alır. Gümrük vergilerine bir artış gelmeli, bizim ürünümüzün ucuz gitmesini engeller inşallah.”

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.