"AYÇİÇEĞİNDE TABAN FİYAT EN AZ 15 TL OLMALI"

Edirne Sol Parti İl Yönetim Meclisi Üyesi Fevzi Genç, "Ayçiçeğinde enflasyon ve artan yaşam maliyetleri hesaplanarak çiftçinin tarımdan kopmayacağı, insanca yaşam süreceği bir taban fiyat belirlenmelidir. Bu yüzden ayçiçeğinde taban fiyatı en az 15 lira ve destekleme fiyatı da 2 lira olmalıdır." dedi.

"AYÇİÇEĞİNDE TABAN FİYAT EN AZ 15 TL OLMALI"

Edirne Sol Parti İl Yönetim Meclisi Üyesi Fevzi Genç, "Ayçiçeğinde enflasyon ve artan yaşam maliyetleri hesaplanarak çiftçinin tarımdan kopmayacağı, insanca yaşam süreceği bir taban fiyat belirlenmelidir. Bu yüzden ayçiçeğinde taban fiyatı en az 15 lira ve destekleme fiyatı da 2 lira olmalıdır." dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Ağustos 2022 Çarşamba 06:00
"AYÇİÇEĞİNDE TABAN FİYAT EN AZ 15 TL OLMALI"

Edirne Sol Parti İl Yönetim Meclisi Üyesi Fevzi Genç, basında ve sosyal medyadaki haberlerde görülen ayçiçeği yağı kuyruklarının hala akıllarda olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Ülkemizin birçok noktasında ve özellikle Trakya’mızda yetiştirilen ayçiçeğine halkımızın rahatlıkla ulaşamaz olması AKP’nin tarım politikalarının bir sonucudur. Küçük çiftçinin desteklenmeyip tohum, gübre, pestisit gibi girdilerden işlenmiş ürünlere kadar her aşamada uluslararası tekellere kar sağlayacak şekilde ithalat stratejisinin benimsendiği tarım ve gıda politikası dövizdeki yükseliş, enflasyondaki artış ve Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu tedarik zinciri kriziyle duvara toslamış ve iflas etmiştir. Ayçiçeği yağ kuyrukları da AKP’nin tarım ve gıda politikalarının iflas ettiğinin resmidir.

"MAZOT, GÜBRE GİBİ GİRDİ ÜRETİM VE TEDARİĞİ NEREDEYSE ULUSLARARASI SERMAYENİN HAKİMİYETİNE BIRAKILMIŞTIR"

1980’den itibaren neoliberal hükümetlerin yönetimindeki Türkiye’de IMF ve Dünya Bankasının dayattığı istikrar ve yapısal uyum programlarıyla tarımdaki sübvansiyon ve desteklemeler işlerliğini yitirmiştir. Mazot, gübre gibi girdi üretim ve tedariği neredeyse uluslararası sermayenin hakimiyetine bırakılmıştır. Uluslararası tekellere bağımlılık, döviz kurunun yükselişiyle daha da pekişmiş ve enflasyonla birlikte üretici artan girdi maliyetlerini karşılayamayacak duruma gelmiştir.

2002’de ayçiçeğinde Türkiye'nin yeterlilik derecesi %84,8’ken AKP’nin tarımda uluslararası sermayenin çıkarlarına yönelik politikaları harfiyenuygulamasıyla 2007’de %38.3’e gerilemiş, 2020’de ise %62.5 seviyesinde kalmıştır. Türkiye’nin ayçiçeği ithalatı 2002’de yaklaşık 327 bin ton iken 2021’de 668 bin ton ayçiçeği tohumu ve 820 bin ton ayçiçeği ham yağı ithal etmiştir.Bununla birlikte Türkiye’nin 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirilmiştir. Ukrayna-Rusya arasında yaşanan çatışmayla sekteye uğrayan tedarik zinciri ithalatçı politikaların acı sonuçlarını göstermiştir.

"DÖVİZDE YAŞANAN YÜKSELİŞLE AYÇİÇEĞİ TOHUMU VE HAM YAĞI MALİYETİ DE ARTTI"

İthalatın bu denli artışında gümrük vergilerinin düşürülmesinin önemli bir rolü vardır. Cumhurbaşkanı Kararı Kasım 2020’de ayçiçeği tohumu ithalatındaki gümrük vergisi ve ayçiçeği tohumu ham yağı ithalatındaki gümrük vergisi sıfırlanmıştır. AKP küçük üreticiyi desteklemek yerine uluslararası tekelleri ve ithalatçı firmaları desteklemektedir. Oysa dövizde yaşanan yükselişle ayçiçeği tohumu ve ham yağı maliyeti de artmıştır. Ayçiçeğinde tohum, gübre, pestisitler gibi girdi temini çokuluslu şirketler hakimiyetinde olduğu için fiyatları belirleyebilmektedir.

"AYÇİÇEĞİNDE TABAN FİYATI EN AZ 15 LİRA VE DESTEKLEME FİYATI DA 2 LİRA OLMALIDIR"

Girdi maliyetleri dışında son zamanlarda ayçiçeği tarlalarını istila eden tırtıl zararlısı da çiftçinin belini bükmüştür. Bilindiği gibi endüstriyel tarım, şirket dayatmasıyla belli bölgelerde tek ürün üretme stratejisini benimser. Ürün çeşitliliği gibi biyoçeşitliliği de bozan bu uygulama tırtıl gibi zararlıların biyolojik düşmanlarını da yok eder. Bu durum bugünkü gibi istila koşullarında ayçiçeğinde rekolte kaybına neden olarak üreticinin mağduriyetini daha da artırmıştır.

Uluslararası tekellerin hakimiyetindeki endüstriyel tarımı destekleyen politikalar yerine doğa uyumlu, halktan ve küçük üreticiden yana, kamucu ve bağımsızlıkçı politikalar uygulamaya koyulmalıdır.

Ayçiçeğinde enflasyon ve artan yaşam maliyetleri hesaplanarak çiftçinin tarımdan kopmayacağı, insanca yaşam süreceği bir taban fiyat belirlenmelidir.Ayçiçeğinde taban fiyatı en az 15 lira ve destekleme fiyatı da 2 lira olmalıdır.

-Tarım ürünlerinde yeniden taban fiyat uygulamasına geçilmelidir

-Çiftçiye dönük tüm fiyat desteklemeleri girdi maliyetlerine endekslenmelidir.

 -İhraç ürünlerinde döviz kuru hareketlerinden oluşan TL getirileri ihracatçıdan çiftçilere yansıtılmalıdır.

-Tırtıl zararlısının neden olacağı rekolte kayıplarından dolayı çiftçinin yaşayacağı mağduriyet giderilmelidir.

-Üretici kooperatiflerinin demokratikleşmesi için gerekli yasal düzenlenmeler yapılmalıdır

-Özelleştirilen tarımsal KİT’ler kamucu politikalarla yeniden oluşturulmalıdır.

- Kamu kurumları şirketler lehine değil, çiftçilerin yararına olacak şekilde destekleme alımı yapmalıdır.

-Çiftçilerin üretimi sürdürebilmeleri, genç çiftçileri ve aileleri kırsalda tutmayı başarabilmek için politikalar yürürlüğe koyulmalıdır."

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.