'BALKAN SAVAŞI ANIT VE ŞEHİTLİKLERİ' KİTAPSEVERLERLE BULUŞTU

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlarından Prof. Dr. İlker Alp’in son kitabı 'Edirne’de Balkan Savaşı Anıt ve Şehitlikleri' raflarda yerini aldı.

'BALKAN SAVAŞI ANIT VE ŞEHİTLİKLERİ' KİTAPSEVERLERLE BULUŞTU

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlarından Prof. Dr. İlker Alp’in son kitabı 'Edirne’de Balkan Savaşı Anıt ve Şehitlikleri' raflarda yerini aldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
24 Temmuz 2020 Cuma 17:16
'BALKAN SAVAŞI ANIT VE ŞEHİTLİKLERİ'  KİTAPSEVERLERLE BULUŞTU

Kitap’ın önsözünde kitabın oluşum süreci ve nedenleri ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Alp şunları kaydetti:
"ÇALIŞMA İÇİN GENİŞ KAPSAMLI BİR SAHA ARAŞTIRMASI GERÇEKLEŞTİRDİK"
“Balkan Savaşlarında Osmanlı Devleti’nin uğradığı büyük yenilginin bedeli maddi ve manevi her açıdan çok ağır olmuştur. Türklerin 500 yıldan daha uzun bir süre vatan bellediği coğrafya (Sancak, Kosova, Arnavutluk, Epir, Makedonya, Batı Trakya, Rodoplar hatta Çatalca’ya kadar Doğu Trakya) inanılmaz derecede kısa süre içinde elden çıkmıştır. Sadece sivillerden 632.000 insan hayatını kaybetmiş ve 440.000 kişi yerini yurdunu bırakarak muhacir olarak anavatanın yolunu tutmuştur. Balkan Savaşı’nda en büyük acılar ise altı aya yakın bir süre Bulgar ve Sırp ordularının saldırılarına karşı kahramanca direnen Edirne’de yaşanmıştır. Öyle ki; sadece Tunca Adası (sarayiçi)’nda 20.000 kişinin acımasızca açlık ilaçsızlık ve açık havada dondurucu soğuk ile yağmura maruz tutularak ölümüne sebebiyet verilmiştir. Balkan Savaşları’nda şehit düşen asker ve farklı yaş gruplarından sivil vatandaşlarımızın hatırasını yaşatmak ve yenildiğimiz bu savaşın neden olduğu yıkımı da gelecek nesillerin, özellikle bu coğrafyada yaşayanların hafızasında canlı tutmak maksadıyla, savaşı izleyen yıllarda Edirne çevresinde ve il sınırları içinde bulunan farklı yerlerde çok sayıda şehitlik düzenlenmiştir. Çalışma için geniş kapsamlı ve oldukça uzun zamana yayılan bir saha araştırması gerçekleştirdik. Çalışma planı gereğince Edirne merkezden, Havsa, Uzunköprü, Keşan ve daha güneyde Enez’e kadar uzanan geniş bir alanda Balkan Savaşı anıt ve şehitliklerinin yerlerini tetkik ettik. Araştırma sırasında köylerdeki ululardan ve muhtarlardan bilgi alınmış ve onların tanıklığına başvurulmuştur. Aynı zamanda Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Faruk Çiftçi’nin bilgi ve deneyimlerinden faydalanılmıştır."

"KONUNUN SEÇİMİNDE İLMİ ÇALIŞMALAR İÇİN REFERANS KAYNAĞI TEŞKİL EDECEK BİR ESER ORTAYA KOYMA İSTEĞİ ETKİLİ OLDU"

"Aradan geçen zaman içinde şehitlik ve anıtların fiziki durumunda meydana gelen görsellerin de yardımıyla karşılaştırmalı olarak okuyucunun dikkatine sunulmuştur. Çok iyi durumda olan ve özenle korunan şehitliklerle karşılaştığımızda mutlu olduk ve gurur duyduk. Ancak bakımsız halde bulunan şehitliklerimiz doğal olarak bizi üzmüştür.  Çünkü vatan için canlarını feda etmiş olan şehitlerimiz konusunda, toplum olarak gerektiği kadar duyarlılık gösteremeyişimizin sebebini açıklamak hayli zordur. Balkan Savaşları’nın üzerinden 100 yılı aşkın bir süre geçmiş bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı kin duygularının beslenmesi ve savaşların yaşandığı dönemde Türklere yapılan akla, hayale sığmayan zulme karşı duyulan öfkeyi canlı tutmak ve düşmanlıkları körüklemek değildir. Konunun seçiminde Edirne’ye hizmet etmek ve ilmi çalışmalar için referans kaynağı teşkil edecek bir eser ortaya koyma isteği etkili olmuştur. Aynı zamanda devletimizin zayıf düşmesi durumunda, düşman karşısında ordularımızın maruz kalabileceği mağlubiyetin bedelinin milletimize ne kadar ağır olacağının ve nelerle karşı karşıya kalınabileceğinin idrak edilmesini sağlamak amacı da güdülmüştür."

PROF. DR. İLKER ALP KİMDİR?
1953 yılında Makedonya’nın Üsküp şehrinde doğdu. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Genel Türk Tarihi Kürsüsü’nde lisans, 1981 yılında yüksek lisans, 1985 yılında ise Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nde doktora programını tamamladı.
1983-1987 yılları arasında Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne 1989 yılında yardımcı doçent, 1993 yılında Doçent ve 1998 yılında profesör olarak atandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.