BALKAN TARİHİ MÜZESİ AÇILDI

Osmanlı-Rus Savaşları ile Balkan Savaşları kentin savunmasını üstlenen en büyük tabyası olan Hıdırlık Tabya’nın “Balkan Tarih Müzesi” olarak düzenlenmesinin ardından açılışı dün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla yapıldı. Bakan Ersoy, tarihin bir emanet olduğunu ifade ederek, “ Tarih, bir emanet olduğu kadar bir ödev ve sorumluluktur” dedi.

BALKAN TARİHİ MÜZESİ AÇILDI

Osmanlı-Rus Savaşları ile Balkan Savaşları kentin savunmasını üstlenen en büyük tabyası olan Hıdırlık Tabya’nın “Balkan Tarih Müzesi” olarak düzenlenmesinin ardından açılışı dün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla yapıldı. Bakan Ersoy, tarihin bir emanet olduğunu ifade ederek, “ Tarih, bir emanet olduğu kadar bir ödev ve sorumluluktur” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Aralık 2021 Cuma 06:27
BALKAN TARİHİ MÜZESİ AÇILDI

Edirne’nin en büyük tabyası olan Hıdırlık Tabyaları müze olarak açıldı.

Osmanlı-Rus savaşları ve Balkan Savaşlarında Edirne’nin savunmasında kullanılan ve kentin en büyük tabyası olan Hıdırlık Tabyaları, restoresinin ardından Müze olarak kullanılmasına karar verildi. Tabyalar, uzun süren çalışmaların adından ‘Balkan Tarih Müzesi’ olarak dün kullanıma açıldı.

Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Vali Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, kurum müdürleri ve siyasiler katıldı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, açılışta yaptığı konuşmada Hıdırlık Tabyası’nın Osmanlı tarihinde önemli yere sahip olduğunu hatırlatarak, “İnanıyorum ki Osmanlı’nın bütün tarihi geçmişini, köken itibariyle büyük bir çoğunluğunu Balkanlar’dan gelen hemşerilerimizin oluşturduğu Edirne’nin hem Türkiye’de hem Dünya’da tanıtılması anlamında çok değerli işler verecek.Gerek valiliğin açmayı planladığı gerek bizim açmayı planladığımız müzeler şehrimizdeki turist sayısını arttıracaktır” dedi.

AK Parti Milletvekili Fatma Aksal, Edirne bir tarih ve kültür kenti olduğunu ifade ederek, “Edirne sadece Osmanlı’ya başkentlik yapmakla kalmamış, aynı zamanda 3 imparatorluk Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluğuna ev sahipliği yapmış, 3 semavi dinin hala yaşadığı bir kent. Buranın Balkan Tarihi Müzesi olarak düzenlenmesi de çok güzel. Çünkü Türklerin Balkanlar’daki 600 yıllık geçmişi burada sergilenecek” şeklinde konuştu.

VASİYETİ YERİNE GELEDİ

Vali Ekrem Canalp ise konuşmasına Şükrü Paşa’nın Edirne savunması sırasındaki vasiyetini hatırlatarak, sözlerine başladı. Canalp, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Edirne müdafi milli kahramanımız Şükrüpaşa’nın ruhunu şad etmeye hepiniz hoş geldiniz. Şükrüpaşa’nın aslında vasiyet gibi ifadesini burada gerçekleştiriyoruz. Hem müzeyi, hem geçmişimize olan vefayı yerine getiriyoruz. Edirne Ayasofyası olarak bilinen Edirne Fatih Camiyi ibadete açtık. O camiyi açarak Fatih Sultan Mehmet Han’a vefamızı yerine getirdik. Bir buçuk yıl önce saatli medresenin açılışını kurdele kesmek suretiyle siz yapmıştınız. Sizin ziyaretinizden sonra Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ile iş birliği yaparak Saatli Medrese’yi Fatih Müze’si  haline getirdik. Biz turizm anlamında tekrar Edirne’yi canlandıracağız ama aynı zamanda da tarihe, geçmişe olan mirasa olan saygımızı tekrar gerçekleştirmiş olacağız. Biz geçmişi yaşattıkça geleceğimizi inşa ediyoruz.”

HIDIRLIK TABYASI YAKLAŞIK 135 YILLIK BİR TARİHİ SÜRECİN ŞAHİTLİĞİNİ YAPMIŞTIR

Bakan Ersoy açılış konuşmasında tarihin, bir emanet olduğu kadar bir ödev ve sorumluluk olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Bizler tarihe sahip çıkmakla ecdadımıza ödenmesi mümkün olmayan vefa borcumuzdan bir parça da olsa eksiltmenin, ülkemizin güçlü geleceğini inşa etmede yolumuzu aydınlatacak ilham ve iradeyi kullanmanın, beşerî ilimlerden manevi değerlere insanlığa rehber olmuş medeniyetimize layık olmanın mücadelesini vermekteyiz. Çünkü hep ifade ettiğimiz gibi tarih, milletlerin hafızasıdır. Siz kendi gerçeklerinizi unutursanız, başkalarının yalanlarını yaşamak zorunda kalırsınız. Buna asla müsaade etmedik, etmeyiz.

Hıdırlık Tabyası yaklaşık 135 yıllık bir tarihi sürecin şahitliğini yapmıştır. Bu süreçte, özellikle Balkanlar’daki Türk varlığının dönüm noktalarına karşılık gelen 19’uncu yüzyılın sonu ve 20’nci yüzyılın başları; yaşanan savaşlarla ve bugün dâhi vicdanlarımızı kanatan insanlık dramlarıyla çok ayrı bir öneme sahiptir.

Müzemizde, restorasyon esnasında açığa çıkan buluntular ve tabyanın faal olarak kullanıldığı dönemi yansıtan materyaller sergileniyor. Balkan Savaşları dönemi ile Erken Cumhuriyet dönemine ait top, tüfek ve tabanca gibi ateşli silahlar; gülleler, bilumum savaş araçları, tıbbi gereçler ve yine dönemini yansıtan askeri kıyafetlerden oluşan 166 eser bulunuyor. Ayrıca Şükrü Paşa, Fatih Sultan Mehmet Han gibi tarihi şahsiyetlere ait olanların yanı sıra revir odası, koğuş odası canlandırması gibi bölümlerde gerçekçi heykeller de teşhirde kullanılmıştır.

Gerek restorasyon gerekse müze çalışmalarında emeği ve desteği olan tüm kurum ve kişilere, değerli mesai arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Edirne’mize kazandırdığımız bu eserlerin özellikle çocuk ve gençlerimize ilham olmasını; geçmişten devralacakları sarsılmaz bir iradeyle, geleceğe özgüvenle yol almalarını temenni ediyorum.”

Açılış töreninin ardından Bakan Ersoy, Balkan Tarihi Müzesi'nde incelemelerde bulundu.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.