"BALKONLAR ÇAMAŞIR ASMA YERİ OLMAMALI"

Botanik Çiçek sahibi Hasan Akdüz, Trakya insanının çiçekçilik ve meyveciliğe önem verdiğini, meyve ve sebzeciliğin her geçen yıl geliştiğini  belirterek; Evlerin balkonlarının çamaşır asma  yerine  Avrupa’da olduğu gibi çiçeklerle donatılması gerektiğini söyledi.

"BALKONLAR ÇAMAŞIR ASMA YERİ OLMAMALI"

Botanik Çiçek sahibi Hasan Akdüz, Trakya insanının çiçekçilik ve meyveciliğe önem verdiğini, meyve ve sebzeciliğin her geçen yıl geliştiğini  belirterek; Evlerin balkonlarının çamaşır asma  yerine  Avrupa’da olduğu gibi çiçeklerle donatılması gerektiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Ocak 2019 Perşembe 08:43
"BALKONLAR ÇAMAŞIR ASMA YERİ OLMAMALI"

Akdüz Edirne’deki  çiçekçilik mesleği ile ilgili olarak şunları kaydetti;

Biz Edirne’de Botanik Çiçekçilik kuruluşu olarak, 25 yıldan bu yana halkımıza hizmet veriyoruz. Ben Seracılık Meslek Yüksek Okulu mezunuyum.Ziraat Teknisyeni kökenliyim. Uzun yıllar bu alanda görev yaptım. Edirne’de son yıllarda peyzaj konusunda  bir ilerleme oluyor. Daha önceleri inşaatlar yapıldığında  bahçe düzenleme  zorunluluğu yoktu.Son yıllarda Belediyemiz bu konuyu sıkı tutuyor.  Evlerde peyzaj düzenlemesi görmeden oturma ruhsatı vermiyor. Bu olumlu bir gelişme.” Dedi

EDİRNE’DE ÇEVRE DÜZENLEME KONUSUNDA İLERLEME VAR

Edirne’de son yıllarda çevre düzenleme bilincinin arttığını belirten Akdüz, “Edirne’deki apartmanlarda az da olsa apartmanların bahçelerine  birkaç fidan  ve çim ekili alan olarak teslim ediliyor. İskan ruhsatı  böyle veriliyor. Bu çok iyi bir şey. Biz bu konuda Avrupa seviyesine henüz gelmedik. Edirne’de Anadolu illerine göre bu konuda büyük  gelişme var. Buradaki Avrupa kültürü ona bağlı Trakya kültürü bunda etkili oluyor. Bilindiği gibi bu aylarda sezon gereği çiçek satışı pek yok. Halkımız arasında kış aylarında çiçek olmaz ölür anlayışı var. Aslında öyle değil.” Dedi

KIŞIN DA SOLMAYAN ÇİÇEKLER VAR

Aslında kış aylarında da solmayan çiçeklerin de bulunduğunu belirten Akdüz, "Hercai menekşesi, süs lahanası, bu mevsimin çiçekleri. Bu çiçeklerle balkonlarımızı süsleyebiliriz.Bu çiçekler çok ucuz. Bölgemizde  bu mevsimde yoğun olarak fidancılık, fidan ekimi gündemde. Meyveciliğe meraklı olan vatandaşlarımız bahara hazırlık yapılıyor. Bizler de bu yönde  hazırlık yapıyoruz. Fidan ekilecek yerlerde tespitler ve düzenlemeler yapıyoruz. İnsanlarımızla görüşüp bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Kısaca kış ayları bizim için halkımızı eğitmekle geçiyor. Bunları bahar aylarında uygulamaya koyuyoruz.” Diye konuştu.

EKONOMİK NEDENLER ETKİLİ OLDU

Ekonomideki durumun fidan alacak vatandaşları etkilediğini belirten Akdüz, "İnsanlarımızdan   üç fidan alacak olan ancak bir fidan alıyor.  Buna rağmen fidancılık konusunda Edirne’de iyi gelişmeler var. Son yıllarda ceviz fidanına yönelme var.Edirne ve ilçelerinde 10-15 bin dekara yakın Ceviz bahçeleri oluştu. Bu bahçelerde Amerikan cinsi cevizler var. Onun ardından Trakya’da bağcılık gelişiyor. Bölgemizde şarap üretimi yapan firmalar oluştu.Bunu değerlendirmemiz lazım. Biz üzümü sofralık, işlenmemiş olarak tüketiyoruz. Avrupa ise işlenmiş olarak satıyor.Bu tür satış yapıldığı için bizden 3-4  kat daha fazla kar ediyor. Biz de üzümü işleyip değerlendirdiğimizde karımız daha çok olacak. Bu yönde biraz zayıfız. Havsa ilçemiz çıvarında ise elma, armut  bahçeleri çoğaldı. Edirne’de anız yangınlarının önlenmesinden sonra meyvecilikte büyük gelişmeler oldu.” dedi

HALKIMIZ BALKONLARI ÇAMAŞIR ASMAK İÇİN KULLANIYOR

Edirne’de vatandaşların evlerin balkonlarını genellikle çamaşır asmak için kullandığını belirten  Akdüz, “Yunanistan ve Bulgaristan’a gittiğinizde balkonlarda çamaşır görmeniz mümkün değil.Balkonlar çiçeklerle donatılmış. Aslında bizler de çamaşır asma yerine çok ucuza çiçeklerle balkonlarımızı  süsleyebiliriz. Balkona koyduğumuz veya bahçemize dikilen bir çam bitkisi. Günlük olarak 14 kişinin oksijen ihtiyacını karşılıyor. Beş yaşında olan bir çam 14 insanın oksijen ihtiyacını karşılıyor. Bunu halkımızın bilmesi gerekir.” diye konuştu.

Fikri Yalın       

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.