Bando ve Ciğer Festivali Başladı

Edirne Belediyesi’nin 8’incisini gerçekleştirdiği Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali düzenlenen törenle başladı. Festivalde yurt içi ve yurt dışından gelen bando takımları yer alırken Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan, Edirne Tava Ciğeri’ni tüm dünyaya tanıtacaklarını ve Edirne’nin ismini ‘Dünyanın En Büyük Tavası”yla Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdıracaklarını söyledi.

Bando ve Ciğer Festivali Başladı

Edirne Belediyesi’nin 8’incisini gerçekleştirdiği Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali düzenlenen törenle başladı. Festivalde yurt içi ve yurt dışından gelen bando takımları yer alırken Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan, Edirne Tava Ciğeri’ni tüm dünyaya tanıtacaklarını ve Edirne’nin ismini ‘Dünyanın En Büyük Tavası”yla Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdıracaklarını söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Mayıs 2018 Cumartesi 08:26
Bando ve Ciğer Festivali Başladı

Edirne Belediyesi’nin 8’incisini düzenlediği Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali, belediye önünde toplanan kortejin Atatürk Anıtı’na kadar yürümesiyle başladı. Korteje Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ciğerci esnafı, yurt içi ve yurt dışından gelen misafirler, siyasi parti temsilcileri ve bürokratlar katıldı.

Atatürk Anıtı’nda İstiklal Marşı, festivalle katılan bando takımlarından oluşturulan ekip tarafından çalındı. Atatürk Anıtı’na Edirne Tava Ciğer Ustaları Derneği Başkanı Niyazi Yavuz, Edirne Tanıtma Tava Ciğer ve Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Kemal Cingöz, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan çelenk sunumunu gerçekleştirdi. Çelenk sunumunun ardından törenler Saraçlar Caddesi’nde devam etti.

160 BİN NÜFUSLU BİR ŞEHRE 80 BİN ZİYARETÇİ

Festivalin açılış konuşmasını yapan Gürkan, Edirne her baharda yeniden açan tomurcuklarla adeta güllerin raks ettiği bir festivaller kentine dönüyor. Geçtiğimiz hafta UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne girmiş olan Kakava ve Hıdırellez Festivali’ni yaptık. 160 bin nüfuslu şehrimizde yurt içinden ve yurt dışından 80 bin misafirimiz vardı. 80 bin belki bazılarımıza küçük, az bir rakam gibi gelebilir. Ama 160 bin nüfuslu bir şehre 80 bin ziyaretçiyi 15 milyonluk İstanbul’a 7,5 milyon ziyaretçiyle kıyaslarsak ne anlama geldiğini daha iyi anlarız. Edirne insanlığın ve tarihin en kadim şehirlerinden birisidrir. Burada tarih var, kültür var, medeniyet var, uzlaşma var. Burada eğlence var, Gastronomi var ve elbette dünyada sadece ve sadece bir tek Edirne’de yapılan Edirne Tava Ciğeri var” diye konuştu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK TAVASI EDİRNE’DE

Festivale katılan herkese teşekkür eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Hatay’dan Sinop’a Edirne tava ciğerini neredeyse bilmeyen yok. Edirne Tava Ciğerini artık uluslararası boyuta da taşımak lazım. Dedik ki; ciğerin başkenti Edirne. Slogonumuzda olduğu gibi ‘Edirne’ye Gel Ciğerimi Ye’ diyoruz. O zaman ciğerin pişirildiği tavanın en büyüğünü, Dünya’daki en büyüğünü yapalım, dedik ve yaptık. Şuan da dünyanın en büyük ciğer tavası Edirne’de; 7 metre çapında yaklaşık 50 metrekare büyüklüğünde. Yarın hem beraber yakılışına hem ciğer pişirilmesine şahit olacağız. Hem de Guinness Rekorlar Kitabı’na tescil ettireceğiz. Bundan sonra Edirne’nin de artık bir eseri Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almış olacak; yarın tavamızda ciğerimizi pişirdikten sonra bir sergi alanı, bir turistik destinasyon haline getireceğiz. Ciğer ustasının heykelini, bir tabak ciğer ve Karaağaç Biberi’ne yer vereceğiz. Her hafta sonu 30-40 bin kişi fotoğraf çektirecek ve Edirne’yi bir kez daha; onurla ve gururla tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler de Edirne’de olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Çünkü Edirneliler milli ve manevi değerlerine bağlı, Atatürk’e yürekten inanmış, Cumhuriyetin değerlerine yürekten bağlanmış Edirneliler ile aynı havayı solumak benim için çok onur verici. Edirne, Balkanların festivaller ve kültür sanat kenti olmalı” diyerek kenti butik otele benzetti.

Ardından festivale katılan bando takımlarının şeflerine plaket takdim edildi.

  1. Edirne Bando ve Ciğer Festivali’nde; Moldova Zaim Bandosu, Romanya Piteşti ile Romanya Rodna Bandosu, Bulgaristan; Dobriç, Razgad ve Sofya Bandoları, Ukrayna Smuy Bandosu, Polonya Rybnik Bandosu, Macaristan Hajduszoboszlq Bandosu, İstanbul, Bursa ve Seferihisar Bando Ekipleri yer aldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.