BANDO VE CİĞER FESTİVALİ MUHTEŞEM BAŞLADI

Edirne Belediye Başkanlığı'nın tarafından ‘Edirne’ye Gel, Ciğerimi Ye’ sloganıyla organize edilen 9’uncu Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali renkli görüntülerle başladı.

BANDO VE CİĞER FESTİVALİ MUHTEŞEM BAŞLADI

Edirne Belediye Başkanlığı'nın tarafından ‘Edirne’ye Gel, Ciğerimi Ye’ sloganıyla organize edilen 9’uncu Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali renkli görüntülerle başladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Nisan 2019 Cumartesi 08:23
BANDO VE CİĞER FESTİVALİ MUHTEŞEM BAŞLADI

9’uncu Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali, Edirne Belediyesi önünden Atatürk Anıtı’na kadar gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile başladı. Kortej yürüyüşüne Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekilli Okan Gaytancıoğlu, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, ciğerci esnafı, yurtiçi ve yurtdışından gelen bando ekipleri, siyasi parti temsilcileri ve bürokratlar katıldı. Burada Atatürk Anıtı’na 9’uncu Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali çelenginin sunumu yapıldı. Ardından program, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşu ve festivale katılan tüm bando ekiplerinin eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Atatürk Anıtı’ndaki programın ardından festival Saraçlar Caddesi’ne kurulan sahnede devam etti.

BAŞKAN GÜRKAN: “SEBEBE DEĞİL, EDİRNE’NİN KAPISINDAN GİRİP PARA HARCAYANA BAKARIZ”

9’uncu Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali’nin açılış konuşmasını yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne yıllar önce tercihini yaptı ve kentin turizm yönünde ilerlemesi için bir vizyon ortaya koydu. 2014 yılında göreve geldiğimizde 2 milyon civarında turist geliyordu. Civar belediyelerimizin getirdiği bir turist potansiyeline sahiptik. O gün kentteki paydaşlar olarak, Valimiz başta olmak üzere bir stratejik bir plan yaptık. Turist sayısını orta vadede 5 milyona uzun vadede 10 milyona çıkarma planı yaptık. Geçtiğimiz 5 yıllık sürenin içinde bu amacımızın gerçekleşmesi için hiçbir karşılık beklemeden dürüstçe ve özverili bir şekilde çalıştık. Zaman zaman kurumlar tek başına çalışmalarını yaptı. Zaman zaman bütün kurumlar bir araya gelerek birlikte çalıştı. Bugün geldiğimiz noktada Kültür Bakanlığımızın 2018 verilerini açıklaması ile birlikte, şehrimize gelen turistlerin 5 buçuk milyona yaklaştığını görüyoruz. Bazıları diyor ki; bunda kurların yükselmesinin de faydası var. Biz sebebe, gerekçeye bakmayız. Biz Edirne’nin kapısından içeri girip para harcayana bakarız. Şimdi önümüzde yeni bir hedef var. Önümüzdeki yıllarda turist sayısını 10 milyona çıkarmak. 10 milyona çıkarırken, para harcayacak turisti 10 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.

BAŞKAN GÜRKAN: “DENETİMLER SIKLAŞACAK VE SERTLEŞECEK”

Başkan Gürkan, Vali Canalp göreve başladığından beri her konuda kendisiyle mutabık kaldıklarını da belirterek, “Sayın Valimizle göreve geldiğinden bugüne kadar kentin ortak stratejisi ve vizyonu konusunda her konuda mutabık kaldık. İnanıyorum ki; onun çalışkanlığı, dirayeti, tecrübeleri bize birçok konuda yol gösterici, ışık tutucu olacaktır.  Ve elbette Ankara’daki bürokrasiyi çok iyi bilmesi, kentimize yapılacak yatırımlarda hızlandırıcı bir etken olacaktır. Geçmişte de Edirne’mizde görev yapan Valilerimiz de katkı sağladılar. Sayın Valimiz Ekrem Canalp’ın kentin tarihine altın harflerle ismini yazdıracağına inanıyorum. Bunu yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başladıkça, bu çalışmalar sonuç vermeye başladıkça görüp yaşayacağız. Turizm sayısında ilk hedeflerimizi yakalamakla birlikte sıkıntılarda oluyor tabii ki. Evet, Edirne’ye 5 buçuk milyon turist getirmeyi başardık. Bunu başarmak bir maharet, bir beceriydi. Ama gelen turistleri tutmak da marifet ve beceri istemektedir. Zaman zaman Whatsapp hatlarına ve şikayet hatlarına Edirne’nin kimliğine, kültürüne  yakışmayacak şikayetler alıyoruz. Fiyatlar ve güleryüz konusunda. Hangi sektörde olursa olsun, hiçbir esnafımıza bunu yakıştıramadım. Ama bunu bir kişi yapıyor diye de bütün kentin geleceğini, bu kadar çok yatırımı da heba etmeye gönlümüz razı olmaz. O yüzden Valiliğimiz, Belediyemiz ve Kültür Turizm Müdürlüğümüz Kakava’dan önce bu denetimleri hem sıklaştıracağız hem de sertleştireceğiz. Bütün esnafımızdan Edirne’mize ve Edirnelilere yakışacak şekilde hizmet vermesini, kalite fiyat politikasını uygulamasını bekliyoruz. Esnafımızın daha çok para kazanması için bütün kurumlarla el elle ve gönül gönülle vermiş durumdayız. Şimdi sıra o değerli esnaflarımızda. Yaptıklarına emeklerini ve değerlerini katarak, kentimize gelen turistlerinin ikiye üçe katlanması için her türlü fedakarlığı yapacaklarına inanıyorum. Bu festivalimizin ardından Kakava-Hıdrellez Şenlikleri gerçekleşecek. Valiliğimizle ortak verdiğimiz karar neticesinde; Kakava’nın ilk gecesinin, Ramazan’ın da ilk gecesi olması münasebetiyle Sarayiçi’nde sahuru tüm vatandaşlarımızla beraber yapacağız.” ifadelerini kullandı.

VALİ CANALP: “EDİRNE, 10 MİLYON TURİSTE ULAŞACAK”

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise, “Festivaller her ülke için, her kent için çok kıymetli ve çok değerli. Festivallerin en önemli fonksiyonu, tanıtım fonksiyonudur. Festivallerle beraber bizler kendi ilimizi, kendi ilçelerimizi ve kendi memleketimizi değişik insanlara tanıtma imkanı buluyoruz. Aynı zamanda festivaller, turizminde canlanması için çok önemli bir fonksiyonu ifa ediyor. Kendi ilimizin de sosyal hayatının canlı ve diri tutulmasında çok önemli fonksiyonu yerine getiriyor. Bugün bu meydanı doldurmuş Edirnelilerde bu coşkuyu, bu heyecanı bizimle beraber hep birlikte yaşama imkanı buluyorlar. Turizm dediğimizde aklımızda klasikleşmiş modern turizm türleri vardı. Doğa turizmiydi, kültür turizmiydi ve sahil turizmiydi. Biz Edirne’de bunların üçünü de aslına canlı şekilde yaşama imkanını buluyoruz. Turizmin artık postmodern versiyonları ortaya çıkmaya başladı. Bugün dünyada artık yeni gastronomi destinasyonları ortaya çıkmaya başladı. Bundan 20 yıl önce Türkiye’de gastronomi dediğinizde sadece Mengen’de bir Meslek Yüksek Okulu vardı. Bugün önemli Üniversitelerimizin tamamında artık gastronomi bölümleri açılamaya başladı. Buralarda çok yüksek oranda üniversite öğrencilerinin tercihlerine konu olabiliyor. Dünyada artık insanlar; gastronomiye, gastronomi destilasyonuna ve gastronomi turizmine çok özel bir önem veriyorlar. Belediyemiz, Üniversitemiz ve Valiliğimizde bu hususta yeni atılımlar olacak. İnşallah önümüzdeki dönemde doğa, kültür ve sahil turizminin yanında, Edirne için gastronomi turizmini ön plana çıkaracağız. Bugün burada açılışını yaptığımız Bando ve Ciğer Festivali gastronomi turizminin de çok canlı ve çok diri bir örneğini teşkil ediyor. 5,5 milyon turist rakamı gerçekten çok önemli bir sayı ve önemli bir hedef ama bu hedefi artık daha da ileri taşımanın zamanı geldi. Geçen yılın 3 ayında gelen turist sayısı ile bu yılın 3’ncü ayında konaklamaya gelen turist sayısı yüzde 25 arttı. Bir yıl içerisinde yüzde 25’lik bir artış gerçekten çok anlamlı ve çok değerlidir. Artık bu artışları geleceğe çok güçlü şekilde taşımamızın da zamanı geldi. Edirne’ye 5,5 milyon turist yetmiyor. Edirne 10 milyonlu rakamları da yaşayacak. İnşallah o rakamları hep beraber göreceğiz. Bu amacı gerçekleştirebilmek için Valiliğimiz, Belediyemiz, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve diğer kurumlarımızla beraber çalışmalar yaptık.” ifadelerini kullandı.

VALİ CANALP: “EDİRNE, FESTİVALLER ŞEHRİ”

Turizm anlamında birçok çalışma yaptıklarını söyleyen Vali Canalp, “Yapmış olduğumuz çalışmalardan bir tanesi broşürleri bastırıp, dağıtmaktı. Bu broşürlerden yaklaşık 50 bin adet dağıttık. Tabi broşür dağıtmak, bu işin klasik tarafı. Tıpkı postmodern turizm türleri ortaya çıktığı gibi, postmodern tanıtım türleri de ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan en önemlisi de cep telefonları için yapılmış olan tanıtım uygulamaları. Bu çerçevede artık Türkçe, İngilizce, Yunanca ve Bulgarca dilleri olan bir uygulamayı faaliyete geçirdik. Bu uygulama sayesinde Edirne’ye gelen bir turist, Edirne’de ulaşmak istediği tüm bilgilere ulaşacak. Tabii ki tanıtım uygulamalarımız, bununla da sınırlı kalmayacak. Edirne’nin sınır kapıları, Edirne için her zaman bir fırsattır. Ama biz bu fırsatı da ekonominin çarkları içerisinde döndürmek zorundayız. Mutlaka bundan faydalanmamız gerekir. Sınır kapılarımız üzerinde tanıtım reklamlarını uygulamaya koyacağız. Edirneliler, bu festivallerle beraber Edirne’yi canlı ve diri tutmayı çok iyi biliyorlar. Edirne bir festivaller kenti.” şeklinde konuştu.

VALİ CANALP: “GEÇTİĞİMİZ YIL ATATÜRK’ÜN DOĞDUĞU EVİ 121 BİN TÜRK ZİYARET ETMİŞ”

Vali Canalp, Arnavutluk ziyareti sonrasında Selanik’e gittiğini belirterek, “Bu rakamları, bu istatistikleri paylaşırken dün yaşamış olduğum bir istatistiği de sizinle gururla paylaşmak istiyorum. 2 gün Arnavutluk ziyareti yaptım. Oradan dönerken Selanik’te Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret etme imkanı buldum. Burada biz 5,5 milyon turist sayısını gururla söylüyoruz ama sizlerin daha da gururlanacağı bir rakamı paylaşmak istiyorum. Geçen sene Selanik’te bulunan Atatürk’ün doğduğu evi 121 bin Türk ziyaret etmiş. Bu rakamla hepimiz adına çok gurur verici. ” dedi.

Konuşmaların ardından festivale katılan tüm bando ekiplerine teşekkür ve katılım belgeleri takdim edildi. Sonrasında sözü ve bestesi Beyazıt Sansı’ya ait olan ‘Tava Ciğer Marşı’ okundu. Festivale katılan bando ekiplerinin mini gösterileri eşliğinde, festivalin birinci günü son buldu.

Bando ve Ciğer Festivali’ne bu yıl Bursa Büyükşehir Belediye Bandosu, İzmir Seferihisar Belediye Bandosu, Bolu Belediye Bandosu, Macaristan Zigetvar Bandosu, Macaristan Pécsi Bandosu, Bulgaristan Dobriç Bandosu, Romanya Pitesti Bandosu, Moldova Zaim Bandosu, Bosna Hersek Spisak Ucesnika Bandosu, Karadağ Hercek Novi Bando ekipleri katılıyor.

Kerem Filiz

Son Güncelleme: 26.04.2019 20:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.