BASIN MENSUPLARINA İLK YARDIM EĞİTİMİ!

AFAD İl Müdürlüğü tarafından Edirne’de görev yapan basın mensuplarına yönelik ilk yardım eğitimi düzenlendi.

BASIN MENSUPLARINA İLK YARDIM EĞİTİMİ!

AFAD İl Müdürlüğü tarafından Edirne’de görev yapan basın mensuplarına yönelik ilk yardım eğitimi düzenlendi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Ocak 2020 Perşembe 06:42
BASIN MENSUPLARINA İLK YARDIM EĞİTİMİ!

AFAD Edirne İl Müdürlüğü tarafından Edirne’de görev yapan basın mensuplarına yönelik ilk yardım eğitimi düzenlendi. Acil durumlarda olay yerinde en çok bulunan meslek gruplarından biri olan basın mensuplarına verilen eğitimin önemine vurgu yapan İl Müdürü Ali Altındal, doğru ilk yardımın hayat kurtaracağını ifade etti. Eğitim sonrası basın mensuplarına Edirne’nin afetselliği hakkında da bilgiler veren Altındal, Bulgaristan ve Romanya’da bulunan nükleer santrallerin Edirne için radyoaktif risk oluşturduğunu da belirtti.

İlk Yardım Eğitimi kapsamında; Sağlık Memuru İbrahim Bayır tarafından basın mensuplarına İlk Yardım ve Önemine ilişkin sunum yapıldı. İlk yardımın genel kanının aksine ‘kolay’ olmadığını vurgulayan Bayır, sakinliğin ilk yardımdaki öneminin de altını çizdi. Başta kalp masajı, solunum yolları tıkanması ve hayvan ısırmalarında neler yapılması gerektiği gibi konular olmak üzere ilk yardımın önemine ilişkin geniş çapta bilgiler veren Bayır, zehirlenme durumlarında 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin aranmasının da önemli olduğunu belirtti. 

“İLK YARDIM ÇOK ÖNEMLİ”

AFAD İl Müdürü Ali Altındal, burada yaptığı konuşmada, “İlk yardımın önemi ve ilk yardımda uygulanan tekniklerle ilgili kentimizde görev yapan basın mensuplarımıza eğitim verdik. İlk yardım, afetlerden sonra da en hızlı şekilde müdahale etmek için gerekli bir hadise. Afetlerden sonra afetzedelerin özellikle ilk yardım ihtiyacını gönüllüler, komşular; dolayısıyla profesyonel ekiplerin dışındaki insanlar yapıyor. Büyük bir alana yayıldığı zaman sağlık personelleri acil müdahale durumunda yetersiz kalabiliyor. Bu tür durumlarda ilk yardım durumu ihtiyacı ortaya çıkıyor. Özellikle gönüllülerin ve diğer yardımseverlerin ilk yardımı öğrenip afetlerde bize destek olmalarını bekliyoruz. Temel basit 2 gün eğitimin ardından 3’üncü gün de sınav yapıyoruz. Bu vesileyle ilk yardımı tüm halkımıza ve Edirne’mize yaymayı hedefliyoruz. İlk yardım eğitimlerimizi Edirne Valiliği tarafından açılan ilk yardım eğitim merkezinde veriyoruz. Burada belirli gruplar halinde ilk yardım eğitimlerimizi vermeye başladık. Eğitimlerimiz devam edecek.” dedi.

“TEHLİKE BURNUMUZUN DİBİNDE!”

Edirne’nin afetselliği hakkında da bilgiler veren Altındal, “Sınır ili olmamız sebebiyle; en önemli afet ve acil durum riskimiz göç olaylarıdır. Bunun dışında sel olayları risk grubunda yer alıyor. Karaağaç Bosnaköy bölgesi üzerinde bu durumu yaşıyoruz. Edirne dikdörtgen bir yapıya sahip. En güneyinde Kuzey Anadolu fay hattı dediğimiz hat başlıyor. Bu kapsamda Enez bölgesi deprem anlamında daha riskli bölge diyebiliriz. Eski tabirle Enez bölgesi birinci derece deprem bölgesi dediğimiz bir bölge idi. Bu tanımlar değişti ve yeni deprem haritası yürürlüğe girdi. İvme değerler alıyoruz ve noktasal çalışıyoruz. Gökçetepe bölgesinde çalışma yaptık. Orası dört ivme değerinde. Bu da çok yüksek bir ivme değeridir. Edirne Merkez’e geldiğimiz zaman bu ivme değeri 1’e kadar düşüyor. Enez’in Mayıs ve Eylül ayı nüfusunu göz önüne alırsak Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz. Heyelan risklerimiz var. Bununla ilgili analiz ve eğim haritasını çıkardık. Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer riski de var. Bununla ilgili de çalışma yaptık. Kuş uçuşu 300 kilometre mesafede birisi Bulgaristan’da birisi Romanya’da olmak üzere 2 adet nükleer santral var. Bu nükleer santraller Çernobil ile aynı yılda yapılmıştır. Eski teknoloji olduğu için riskleri de var. Bulgaristan’daki nükleer santral 2 bin megavat gücündedir. Bulgaristan’ın elektrik ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Bununla ilgili önlem ve çalışmalar da yapıyoruz. Tatbikat yapmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.