BAŞKAN AB’YE SESLENDİ “HAKKIMIZI VERİN!”

İnterreg-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programının dün gerçekleştirilen toplantısına konuşmacı olarak katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Geçtiğimiz dönem 4 proje gerçekleştirdik ve bu 4 projeden yaklaşık 1 Milyon Euro hibe aldık. Biz bundan çok memnunuz ama yeterli değil. Edirne, Türkiye’de İstanbul ve Antalya’dan sonra en çok turist alan 3’üncü şehir. Tüm Dünyada en çok turist çeken 100 şehir listesinde de; 68’inci sıradayız. Ama Edirne’nin tümünü temsil eden Edirne Belediyesi’nin başvurabileceği projeler 500-600 bin Euro’yla sınırlı. Bu bizim için yeterli değil. Biz önümüze daha büyük projeler, daha büyük hedefler konmasını bekliyoruz. Yapamıyorsak, vermeyin. Ona itirazımız yok ama yapabiliyorsak bunları beklemek ve istemek de hakkımız diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN AB’YE SESLENDİ “HAKKIMIZI VERİN!”

İnterreg-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programının dün gerçekleştirilen toplantısına konuşmacı olarak katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Geçtiğimiz dönem 4 proje gerçekleştirdik ve bu 4 projeden yaklaşık 1 Milyon Euro hibe aldık. Biz bundan çok memnunuz ama yeterli değil. Edirne, Türkiye’de İstanbul ve Antalya’dan sonra en çok turist alan 3’üncü şehir. Tüm Dünyada en çok turist çeken 100 şehir listesinde de; 68’inci sıradayız. Ama Edirne’nin tümünü temsil eden Edirne Belediyesi’nin başvurabileceği projeler 500-600 bin Euro’yla sınırlı. Bu bizim için yeterli değil. Biz önümüze daha büyük projeler, daha büyük hedefler konmasını bekliyoruz. Yapamıyorsak, vermeyin. Ona itirazımız yok ama yapabiliyorsak bunları beklemek ve istemek de hakkımız diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Kasım 2019 Perşembe 07:03
BAŞKAN AB’YE SESLENDİ  “HAKKIMIZI VERİN!”

Bulgaristan-Türkiye İnterreg-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı İkinci Teklif Çağrısı Uygulaması Açılış Etkinliği ve Proje Uygulama Eğitimi dün Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa; Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakçı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bulgaristan Ankara Büyükelçisi Nadejda Neyski, Kırklareli Vali Vekili Emre Öztürk, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

GÜRKAN: “SINIR ŞEHRİ DEZAVANTAJLARI, AVANTAJA DÖNÜŞTÜ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne olarak sınır komşularıyla her zaman iyi ilişkiler kurma kararlılığında olduklarını belirterek, “Biz de bir atasözü var; ‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır’ deriz biz. Yani bu iyi geçinmeyi, iyi dostluk ilişkilerini, komşular arasındaki dayanışmayı temsil eder. 15-20 yıl önce Bulgaristan henüz komünizmden çıkmışken ekonomisi bugüne göre çok doğal olarak daha gerideydi. O zaman Edirneliler başta olmak üzere Trakyalılar ve Türkler akın akın Bulgaristan’a giderek oradan alışveriş yaparak bir anlamda Bulgar ekonomisini destekleme çabasındaydı. Özellikle orta ve küçük esnaf bazında bu kısmen de başarılı oldu. Bugün geldiğimiz noktada son 1,5 yıldır ülkemizde çeşitli nedenlerle bir ekonomik kriz var. Şimdi bakıyorum; bizim o 15-20 yıl önce Bulgar ekonomisine verdiğimiz örtülü destek, Bulgar dostlarımız tarafından da Türk ekonomisine veriliyor. Bu, kişisel beklentiler, kişisel çıkarlar olabilir ama burada gerçekleşen amaç hepsinden daha önemli. 2019 yılının ilk 5 ayında Bulgaristan’dan şehrimize gelen ziyaretçi sayısı 920 bin. Bu çok büyük bir rakam. Bizi mutlu eden bir rakam. Bazen gazeteler ya da televizyonlar röportaj yapmaya geldiğinde şunu söylüyorum; ‘Türkiye’de kriz olmayan 2 il var; biri Van, biri Edirne.’ İkisi de sınır şehri. Aslında sınır şehirlerinde yaşamak zordur. Çünkü sınır şehirlerinin kendine has bir takım özellikleri vardır. Bir takım dezavantajları vardır. Ama Avrupa Birliği perspektifiyle Bulgar ve Türk halklarının iyi niyetleriyle, dostluk ve komşuluk bakış açılarıyla yine bu projeler kapsamında da sınır şehri olmanın dezavantajları son yıllarda avantaja dönmüş durumda.” dedi.

GÜRKAN: “YAPAMIYORSAK VERMEYİN!”

Başkan Gürkan Edirne’nin bir tarih ve kültür şehri olduğunu vurgulayarak, “Bunun meyvelerini alıyoruz. Sınır ötesi işbirlikleri projeleri kapsamında biz de bu salondaki birçok paydaş gibi Edirne Belediyesi olarak farklı alanlarda farklı projeler yapıyoruz. Geçtiğimiz dönem 3’ü belediyemize, 1’i de Katı Atık Birliğimize ait olmak üzere 4 proje gerçekleştirdik ve bu 4 projeden yaklaşık 1 Milyon Euro hibe aldık. Bu iyi bir şey. Çünkü bir emek ortaya koyuyorsunuz. Bu parayla beraber aslında yeni ilişkiler kuruyorsunuz, yeni dostluklar ediniyorsunuz. Biz bundan çok memnunuz. Ama yeterli değil. Bizim yöneticilerden şu isteğimiz var; Elbette bu projeler herkese açık ve öyle de olması gerekiyor ama bazı kentlerin özelliklerine uygun daha büyük bütçeli, daha geniş kapsamlı, daha detaylı projelerinin de karşılanmasını bekliyoruz biz. Örneğin; Edirne bir tarih, kültür ve turizm şehri.  2018 yılı Turizm Bakanlığı verilerine baktığımızda; Edirne Türkiye’de İstanbul ve Antalya’dan sonra en çok turist alan 3’üncü şehir. 2018 yılında 5,5 milyon turist aldı bu şehir. İstanbul’un 12 milyon. Böyle ölçeklendirmenizi isterim. Tüm Dünyada en çok turist çeken 100 şehir listesinde de; 68’inci sıradayız. Ama Edirne’nin tümünü temsil eden Edirne Belediyesi’nin başvurabileceği projeler 500-600 bin Euro’yla sınırlı. Bu bizim için yeterli değil. Biz önümüze daha büyük projeler, daha büyük hedefler konmasını bekliyoruz. Yapamıyorsak, vermeyin. Ona itirazımız yok ama yapabiliyorsak bunları beklemek ve istemek de hakkımız diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

NEYSKİ: “İLİŞKİLERİMİZİN GÜÇLENECEĞİNE DAİR İNANCIM YÜKSEK”
Bulgaristan Ankara Büyükelçisi Nadejda Neyski, Türkiye ile Bulgaristan arasında gelişen iyi ilişkilerden son derece memnun olduğunu söyleyerek, “Türkiye Bulgaristan INTERREG programı sayesinde doğanın korunması, sürdürülebilir turizm ve kültürel hazinenin korunması konusunda önemli adımlar atmıştır. Türkiye, Bulgaristan'ın özellikle mülteci, terörle mücadele ve içişlerine müdahil olmama konusunda önemli bir müttefikidir. 17 yıl önce Edirne'de Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’nın görevlisi olarak görev yaptım. O dönemde Türk ve Yunan dışişleri temsilcileri ile görüşmeler yapmak için çok çaba gösterdik ancak bu üç taraflı ilişki nadiren ve belirli durumlarda gerçekleşirdi. Şu anda bu ilişkilerin gelenek haline gelmesi ve güçlenmesinden çok memnunum. Bulgaristan ve Türkiye arasındaki çift taraflı ilişkilerin artacağına ve güçleneceğine dair inancım yüksek.” şeklinde konuştu.

KAYMAKÇI: “2020 SONUNA KADAR 15 MİLYON EURO’LUK 70 PROJE DAHA GERÇEKLEŞECEK”

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakçı Türkiye’nin 2004 yılından itibaren sınır ötesi işbirliği programlarına dahil olduğunu belirterek, “Bunlardan en köklü olanı Bulgaristan’la gerçekleştirilen sınır ötesi işbirliği programı. Önce 2004-2006 dönemi için 3 yıllık bir program uygulandı. Arkasından AB’nin 7 yıllık mali planı çerçevesinde 2006-2013 dönemi için bir uygulama söz konusuydu. O dönemde 32 Milyon Euro’luk projeler gerçekleştirildi. Bu projeler sınırdaki 5 şehrimiz arasında gerçekleştirildi. Edirne, Kırklareli, Yanbol, Hasköy ve Burgas işbirliği yaptı ve bundan sonra da bu 5 şehir arasındaki işbirliği projeler çerçevesinde devam edecek. Şu anda içerisinde bulunduğumuz dönem 2014-2020 dönemi. Şu ana kadar 15 Milyon Euro’luk 43 tane projeyi uygulamaya koyduk. Önümüzdeki dönemde yine 15 Milyon Euro’luk 70 tane projeyi 2020 yılı sonuna kadar planlayıp gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Sonrasında 2021-2027 arasında yeni bir dönem başlayacak. Dün Edirne’mizde 2021-2027’de neler yapabiliriz, hangi alanlara öncelik verebiliriz diye görüşmeler yaptık. Şu anda gerçekleştirdiğimiz projelerden edindiğimiz dersleri ortaya koyduk. Bundan sonra bu projenin daha verimli daha etkin çalışması için eğitimler devam edecek. Bu programlar sayesinde biz şehirlerimiz arasında kalıcı dostluklar kurulmasını ve sürdürülebilir projeler oluşmasını istiyoruz.” dedi.

KAYMAKÇI: “AVRUPA BİRLİĞİ BÖLMEZ, BİRLEŞTİRİR”

Bakan Yardımcısı Kaymakçı bu konuşmasının ardından salonda bulunanların ‘menti’ isimli internet sitesi üzerinden katılabildikleri 12 sorudan oluşan AB-Türkiye üyelik süreci konularını kapsayan sorular sordu. Buradaki soruların sorulduğu anda da konuşmasına devam eden Bakan Yardımcısı Kaymakçı, “AB Bölmez, birleştirir. Eğer Brexit gerçekleşirse yani Birleşik Krallık AB'den ayrılırsa Birleşik Krallık'ın bölünme ihtimali çok yüksek. İskoçya 2-3 yıl içerisinde yeniden referandum yapıp bağımsızlığını ilan edebilir. Kuzey İrlanda Londra'ya değil, Güney İrlanda'ya yani İrlanda Cumhuriyeti'ne daha çok yaklaşabilir. Hatırlarsanız; İspanya'da bir referandum yapıldı ve Katalanlar bağımsız olmak istedi. AB, 'Hayır tanımayız, bağımsızlık kararı alırsanız; AB üyeliğiniz tehlikeye girer.' dedi. İspanya birliği ve bütünlüğünü AB üyeliğine borçlu. AB'ye üyelik süreci bizim için en az AB üyeliği kadar değerli. Biz bu üyelik sürecini götürelim, 35 faslı açalım. Türkiye'de demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, sağlam ekonomi, sağlam bölgesel politika, sağlam bir altyapı olsun. Biz ondan sonra AB'ye üye olmayalım ya da Avusturya bizim üyeliğimizi veto etsin; önemli değil. O noktaya gelelim ama AB üyeliği olmazsa da olmaz. 'AB bizi kabul etmeyebilir' endişesiyle AB üyelik sürecine karşı olmak sağlıklı bir yaklaşım değil. AB üyelik süreci imkanlar sağlıyor. Hatırlayacaksınız, 1999'dan 2006'ya kadar Türkiye çok önemli reformlar gerçekleştirdi. Kopenhag Siyasi Kriterlerini karşıladı ve iyi bir noktaya geldi.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.