BAŞKAN GÜRKAN, “BUDA KAPAK OLSUN”

Geçtiğimiz haftalarda Edirne otogarında yaşanan gerginlik sonrası açıklama yapan otogarın işletmecisi Mustafa Altunhan, yaşananların sorumlusu olarak ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt’u işaret etmiş ve bu konuda ciddi iddialarda bulunmuştu. Zıpkınkurt da Altunhan’a cevap vermiş ve belediyenin buradan kira almadığını ve aylık 200 bin lira zarar ettiğini iddia etmişti. Dün Belediye Başkanı Recep Gürkan bir açıklama yaparak, ısrarla uzak durmaya çalıştıkları tartışmanın içine çekildiklerini dile getirerek, belediyenin en yüksek kira gelirinin otogar olduğunu dile getirdi. Gürkan, otogardan aldıkları kira bedellerinin yazılı olduğu evrakları göstererek, “Şu listeden sonra otogar üzerinden hem belediyeye saldırmayı, hem onun işletmesine saldırmayı, ahlaksız bir biçimde belediyenin oradan para almadığını falan söyleyenlere de buda kapak olsun” şeklinde konuştu.

BAŞKAN GÜRKAN, “BUDA KAPAK OLSUN”

Geçtiğimiz haftalarda Edirne otogarında yaşanan gerginlik sonrası açıklama yapan otogarın işletmecisi Mustafa Altunhan, yaşananların sorumlusu olarak ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt’u işaret etmiş ve bu konuda ciddi iddialarda bulunmuştu. Zıpkınkurt da Altunhan’a cevap vermiş ve belediyenin buradan kira almadığını ve aylık 200 bin lira zarar ettiğini iddia etmişti. Dün Belediye Başkanı Recep Gürkan bir açıklama yaparak, ısrarla uzak durmaya çalıştıkları tartışmanın içine çekildiklerini dile getirerek, belediyenin en yüksek kira gelirinin otogar olduğunu dile getirdi. Gürkan, otogardan aldıkları kira bedellerinin yazılı olduğu evrakları göstererek, “Şu listeden sonra otogar üzerinden hem belediyeye saldırmayı, hem onun işletmesine saldırmayı, ahlaksız bir biçimde belediyenin oradan para almadığını falan söyleyenlere de buda kapak olsun” şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Nisan 2022 Cuma 06:16
BAŞKAN GÜRKAN, “BUDA KAPAK OLSUN”



Edirne Belediyesi, son bir haftadır gündemden düşmeyen Otogar konusunda sessizliğini bozdu. “Belediye otogardan kira almıyor” açıklamasını yapan Recep Zıpkınkurt’u eleştiren Başkan Recep Gürkan, otogardan kira alınmadığı söylentilerinin tamamen asılsız olduğunu vurguladı. 
Belediye Başkanı Recep Gürkan, dün belediye meclisinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek son bir haftadır gündemden düşmeyen otogar hakkında açıklamalarda bulundu. Edirne Belediyesi’nin kiraya verdiği birden fazla yerin olduğunu ve bunlardan birinin de otogar olduğunu ifade etti.
Uzak durmaya çalıştıkları ama belediyeyi de işin içine dahil ettikleri otogar meselesi hakkında açıklamalarda bulunana Başkan Gürkan, şunları söyledi:
“Mülkiyeti Edirne Belediyesine ait olan otogar 200 yılında yeni yerine taşındı. 10 yıla yakın bir süre eski otogardaki işletmeciler çok cüzi bedellerle yeni otogarda işletmeci olarak faaliyetlerini devam ettiriyorlar. 2010 yılına gelindiğinde dönemin belediyesi paraya ihtiyaç duyuyor. Buranın işletme ihalesine çıkmak için kiracılarla toplantı yapıyor. Otogarın işletilmesi de dahil, tüm yetkileri devreden yasal bir ihaleye çıkıyor. Bedel belirleniyor. Kimse talip olmuyor. Bu ihaleler 2 yıllık periyot içinde 6 kez tekrarlanıyor. Hiçbirine bir katılımcı girmiyor. O günlerde buradaki kiracılar çok cüzri miktarlarda kira ödüyorlardı. Belediye bu fiyatlarla burada olmaz diyor. 6 kez ihaleye çıkıp kimse katılmıyor. 2012’de 7.ihaleye çıkıyor ve Volkan Metro dışında kimse ihaleye katılmıyor. Biz bu cüzi kiralarla oturmaya devam edeceğiz diyorlar. Volkan Metro 7 yıllık süreci kazanıyor. 2012 yılın bedeliyle Volkan Metro şirketinden 4 milyon 250 bin lira bedel artı KDV bedeli iki taksitte tahsil ediliyor. 2012 yılının 4 milyon 250 bin TL'sini denkleştirici adalet ilkesiyle bugüne taşırsanız bu rakam 32 milyon TL yapıyor. 7 yıl için bugünkü rakamlarla durum netleşsin diye açıklıyorum. 32 milyon TL 2 taksitte peşin olarak belediyeye ödeniyor. 
20 OCAK 2019’DA OTOGARIN KİRA SÜRESİ DOLDU
Ardından 20 Ocak 2019’da bu kiralama süreci, bu işletme hakkının, devri süreci sona eriyor. Bu süre dolmadan önce kiracımızda bize karşı dava açıyor. Dava açma gerekçesi şu. “Evet, ben 2012 ‘de burasını kiraladım. Ama o dönemdeki mevcut kiracıların siz belediye olarak tahliyesini 8 ayda yapabildiniz. Ben 8 ay orada işe geç başladım.” Diye dava açıyor. Kanuni hakkını kullanıyor herkes. Sonuçta burası bir hukuk devleti. O davalar şu anda derdest olarak devam ediyor. Bunun gibi birkaç dava daha var. 
ZIPKINKURT, ALGI YARATMAYA ÇALIŞIYOR
Şimdi Sayın Ticaret Odası başkanının açıklamasında benimle ilgili de konular var. Şunu açıklamak istiyorum. Sayın Başkan'ın açıklamalarında sanki Volkan Metro AŞ’nin otogarda kirasını ödemeden oturuyor  algısı yaratılmaya çalışılıyor. Bu ülkede hukuk belli. Kanunlar belli, mevzuat belli. Belediye, her Edirneli'ye çok yakındır. Her Edirneli'ye Ailesi kadar yakındır belediye.
“ZIPKINKURT KAÇAK VİLLASINI YIKTIK, ÇÜNKÜ YARGI TESCİL ETTİ” Bizim için kanun önünde de belediye hizmetleri anlamında da veya belediyenin hakları anlamında da herkes eşittir. Herkese ne kadar eşit davrandığımızı, kanunları herkese ama herkese eşit şekilde uyguladığımız en iyi bilenlerden birisi de Sayın Zıpkınkurt'tur. Onun da geçtiğimiz dönem Yargıtay tarafından da onaylanan kaybettiği bir davası vardı. Tunca Nehri kenarındaki bir evini, villasını yıktık biz. Ne için? Kanun çünkü. Kaçak olduğu tespit edilmişti, ruhsatsız olduğu tespit edilmişti. Yerel mahkeme ardından bölge mahkemesi, ardından Yargıtay, ardından bir daha karar düzeltme, Sayın Zıpkınkurt kaybetti bu mahkemeleri. Yargı, villanın kaçak olduğunu tespit etti. Tescil etti, onayladı. Biz de kanunun bize verdiği görevi yaparak o villanın yıkımını gerçekleştirdik. Ki o dönemde de neredeyse haftada üç kez Sayın Zıpkıkurt'la görüşüyorduk. Arkadaşımızdır, eşimizdir, dostumuzdur, ticaret odası başkanıdır demedik. Şimdi aynı şey, Mustafa Altunhan için de geçerli. Şehrimizin Kırkpınar ağalığı da daha yapmış, daha iyi yapmış, bir esnafıdır, işletmecisidir, insanlara ekmek veriyordur. Ama babamın oğlu değildir.”
“BURASI GÖREV YERİ”
Belediye bir resmi kurum. Belediye bir kanun kurumu, bir hukuk kurumudur belediye. Belediye kişisel duyguların işine karıştırıldığı bir kurum, geçmişte de olmamıştır, benden önce de olmamıştır, benim dönemimde de olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Biz hukuka, kanuna göre iş yaparız. Biz kabile devletinin belediyesi değiliz. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin belediyesiyiz. O yüzden Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kanunlarına göre iş yaparız. Ne kimseyi kollarız ne kimseyi kayırırız, ne de kimseye düşmanlık yaparız. 
“AŞAĞILIK, İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMIŞ İDDİA”x
Zannediyorlar ki belediye otogardan ya da diğerlerinden kira almıyor. Bakın Arkadaşlar bizim böyle bir lüksümüz olabilir mi? Böyle bir inisiyatifimiz olabilir mi? Biz hadi siyasi tarafını bir tarafa bırakıyorum. Normal koşullarda da sürekli herkese hesap veren bir kurumuz biz. Bir de niçin almayacağız? Böyle bir akıl tutulması bir iddia olabilir mi? Böyle ipe sapa gelmez, hiçbir mesneti olmayan, çamur at izi kalsın. Ne kadar aşağılık, ne kadar insanlıktan nasibini almamış bir iddiadır bu.”
PANDEMİDE BİLE OTOGARDAN TAM KİRA ALINDI
Başkan Gürkan, pandemi döneminde kapalı olan işletmelerden kira alınmadığını, açık olan işletmelerin kirasında da indirim yapıldığını hatırlatarak, “Pandemi süresince bile otogardan tam kira alındı. Kiracı da kiranın indirilmesi talebinde bulunmadı. Pandemi de otogarda uzun süre kapalı kaldı” dedi.
 “HANİ EDİRNE’NİN HAKKINI YİYORDUK”
Otogarın işletmesinin kira süresinin 20 Ocak 2019 yılında dolduğunu hatırlatan Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“O tarihten hemen sonra SPK lisanslı değerleme uzmanına yaptırmışız bedel tespitine. Ondan sonra da encümende de karar almışız. Geçmişe dönük kullanımları için şu kadar ecrimisil bedeli ödeyeceksin demişiz. 21 ocak tarihinde kira alınmaya başlanmış otogardan. Yani kira süresinin dolmasının hemen ardından. Ayrıca kiraların hepsi de tahsil edilmiş. Ne kadar çok kayırmışız görüyor musunuz? Bir gün bile kayırmamışız. Bugün kiralama bitmiş. Yarın ecrimisil tahakkuk ettirmeye başlamışız. Hani Edirne'nin hakkını yiyorduk. Kendilerine yakışır şekilde attığı iftiralarla, çamurlarla? Belgeler burada. En son ne almışız? 21.10. 2021’le 20.11. 2021 dönemi için 81 bin 509.41 lira almışız. Ondan sonra da son olarak da  21 Kasım 2021 ve 20 Aralık 2021 dönemi bir aylık için 92 bin 578  lira 38 kuruş almışız. Ne yapacağız başka? Şimdi şu anda SPK lisanslı uzman değerlendiriyor. Bize bildirecek. Ne zamandan alacağız? 21.12. 2021’den, 20 Nisan 2021 kadar olan süreyi alacağız. SPK lisanslı değerleme uzmanı ne kadar değerleme belirlerse onu alacağız.”
“ZIPKINKURT, İHALEYE GİRER VE 200 BİN LİRA KİRA VERİRSE BİZ MUTLU OLURUZ”
Başkan Gürkan, otogar için ihale hazırlığında olduklarını da dile getirerek, “Sayın Başkan, aylık 200 bin lira zararı var dedi ya belediyenin. İnşallah  yeni kiralamada kendisi girer. 200 bin lira aylık bedelle otogarı alır. Ben de sevinirim. Ama Edirne Belediyesi öyle şurası 200 bin yapar, şurası 300 bin yapar demiyor. Hukuk ne diyorsa o şekilde belirliyor” şeklinde konuştu.
“KAPAK OLSUN”
Başkan Gürkan, otogardan alınan kira bedellerinin yazılı olduğu belgeleri gösterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Otogar işletmesinin kiralama süresinin bitim tarihi 20 Ocak 2019. Biz 20 bir Ocak 2019’dan  itibaren ecrimisili tatbik ettirmeyi ve bedelini almaya başlamışız. Neye göre SPK lisanslı uzmanın değerlemesine göre kiracımız da tıkır tıkır. Bu bedelleri yatırmış bugüne kadar. Herkes şunu bilsin. Edirne Belediyesi hiç kimseye iltimas geçmez. Hiç kimseye de düşmanlık yapmaz. Kanun neyse onu yaparız biz. Hakkımız neyse onu yaparız. Kimsenin hakkını yemeyiz. Kimseye de hakkımızı yedirmeyiz. Kim olursa olsun. Kim olursa olsun ismi, unvanı, varlığı, yokluğu bizim için hiç nötrdür. Biz herkese karşı körüzdür bu konuda. Körüzdür. Hiç kimseyi görmeyiz biz. İşimizi yaparız. Ama şu listeden sonra yani otogar üzerinden hem belediyeye saldırmayı, hem onun işletmesine saldırmayı, ahlaksız bir biçimde belediyenin ordan para almadığını falan söyleyenlere de bu da kapak olsun.”
Yavuz Göktaş
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.