BAŞKAN GÜRKAN HALK TV'DE KONUŞTU

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Halk TV’de canlı yayında merak edilen birçok konuya açıklık getirdi, Edirne Belediyesi’nin COVİD-19 salgınına karşı aldığı önlemleri anlattı.

BAŞKAN GÜRKAN HALK TV'DE KONUŞTU

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Halk TV’de canlı yayında merak edilen birçok konuya açıklık getirdi, Edirne Belediyesi’nin COVİD-19 salgınına karşı aldığı önlemleri anlattı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Nisan 2020 Pazartesi 13:12
BAŞKAN GÜRKAN HALK TV'DE KONUŞTU

Türkiye’de ilk vakanın 10 Mart’a açıklandığını; Edirne Belediyesi’nin Koronavirüsü’ne karşı yürüttüğü çalışmalara ise 8 Mart’a başladığını belirten Gürkan, sokağa çıkmayın çağrısını sık sık tekrarladıklarını hatta Trakya şivesiyle çeşitli pankartlar hazırlayıp şehri farklı noktalarına astıklarını söyledi.

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Edirne’de de salgın krizi nedeniyle işyeri kapanan, işyeri kapanmasa da faaliyeti durdurulan ya da ücretsiz izine çıkarılan çok sayıda insanın olduğunu anlatan Gürkan,  “Biliyorsunuz belediyelerin maddi yardım toplanması; nakdi yardım toplaması İçişleri Bakanlığı kararı ile engellendi. Belediyeler bu bağlamda artık maddi yardım toplayamıyor. Belediyelerin bütçeleri sınırlı, borcu olmayan hiçbir belediye yok neredeyse. Vatandaş yerel yönetimleri birinci derecede hem sorumlu olarak görüyor hem taleplerini belediyelere yapıyor. Vatandaş suyu kesildiğinde nasıl sizi arıyorsa, elektrik kesildiğinde de sizi arıyor. En büyük yük belediyelerin üzerinde” diye konuştu.

En büyük hedeflerinin Edirne’de hiç kimsenin yatağa aç girmemesini sağlamak olduğunu belirten Gürkan, Bu nedenle gıda desteği yapıyoruz, bağışlar alıyoruz, kendi imkanlarımızla gıda paketleri hazırlıyoruz. Ve talep eden binlerce vatandaşımıza her gün gıda paketleri ile destek olarak, en azından onların bu kriz ortamında karınlarının doymasını, sağlıklı beslenmelerini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Edirne’deki hastanelerin doluluk oranlarıyla ilgili hiçbir sıkıntının olmadığını belirten Gürkan,  “Son bir haftadadır, kentteki vaka sayılarında bir iyiye gidiş, bir azalma söz konusu. Bu da alınan tedbirlerin, yapılan mücadelenin doğru yolda gittiğinin bir işareti bence. Kayıp sayımız, diğer illere oranla az. Bir ara Edirne’nin bir sınır kent olması, gümrük kapılarının geç kapatılması;  hem yurt dışından gelen turistler hem de Edirnelilerin yaşam bicimi olarak sürekli yurtdışına gidip gelir olmasından dolayı krizin ilk haftalarında Edirne'deki vaka ortalaması Türkiye'de en üst sıralardaydı.  Ama sınır kapılarının kapatılması, burada valilikle beraber aldığımız tedbirler , yapılan yoğun çalışmalar, yapılan dezenfeksiyon, karantina tedbirleri, on dört günlük karantina süreçlerinin bitmesiyle bu sürecin,  vaka sayısının gittikçe düşmesine yol açtı. Bundan da mutluyuz tabi ki” diye konuştu.

 Teması azaltmak adına Ramazan Davulcularının kapı kapı dolaşıp bahşiş toplamayacaklarını belirten Gürkan, “Ramazan ayında şöyle bir ilk yaptık biz Türkiye'de. Bir taraftan Ramazan’ın gelenekselliği, bir taraftan da hijyen tedbirleri.  Ramazan Davulcuları, Ramazan Ayı’nda davullunu çalarak, mani söylüyor. Bu arada apartmanların kapılarına, zillerine basıyor. Ve bahşiş topluyor. Bizim en dikkat ettiğimiz olayda temas.

Örneğin bir gecede bir davulcuya yüz noktaya temas ettiğinde bunlardan bir tanesinden bile virüs alırsa o kalan doksan dokuz yere de taşımış olacaktır. Ama geleneksellik var. Bu insanların bir mesleği var. Karınlarını bu şekilde doyuyorlar. Edirne Valimizle de görüşüp şöyle bir karara vardık. Bu yıl Ramazan Davulcularımız yine mahalle aralarında davullarını çalmaya devam edecekler, bu geleneği yaşatacağız ama teması önlemek adına evlere girmeyecekler, zilleri çalmayacaklar. Edirne Belediyesi olarak bu 30 davulcunun 1 aylık bahşiş bedelini biz kendilerine vermiş olacağız” diye konuştu.

 KAKAVA ATEŞİ’NİN ÇERİBAŞI İLE BİRLİKTE YAKACAĞIM

 Kakava-Hıdırellez Şenliklerinin bu yıl düzenlenmeyeceğini ancak Kakava Ateşi’nin gelenekselliği korumak adına yakılacağını belirten Gürkan, “Kakava Ateşi’ni Romanları temsilen çeribaşı ile birlikte sembolik bir Kakava Ateşi yakarak bu geleneği sürdürmüş olacağız. Başka kimse olmayacak. Sadece ikimiz. 1400 yıldır süren geleneği bu şekilde yaşatmış olacağız” dedi.

  EDİRNE İMECE PLATFORMU

Edirne İmece Platformu hakkında bilgiler veren Gürkan, “İlk günlerde biz kendi imkanlarımızla hazırladığımız gıda paketleri ile vatandaşlara ulaşıyorduk. Ama süreç uzadıkça ekonomik olarak bir dayanışmayı getirdi. Baktık ki Edirneliler, bizi aramaya başladı. Bizde ihtiyacı olan vatandaşlarımıza katkı vermek, destek vermek istiyoruz, diye. Bununla ilgili bir aplikasyon hazırladık. İsmi de Edirne İMECE. Akıllı telefonlara indirebiliyorsunuz, ücretsiz olarak. Vatandaşlar buradan gıda, kitap, hijyen malzemesi, giysi gibi bağışlar yapabiliyor. Hangi kategoride bağış yapmak istiyorsanız, bilgilerinizi giriyorsunuz, isminiz açıklanmıyor. Ya siz getiriyorsunuz yada arkadaşlarımız gelip sizden alıyorlar. İhtiyacı olan vatandaşlarımız da yine bu aplikasyona giriyor, iletişim bilgilerini yazıyor. Onları da bizden başka kimse bilmiyor. Bir elin verdiğini, diğer el görmüyor. Yaklaşık 10 bin pakete yakın gıda paketi bağışı yapıldı. Belediyeciler bilir, her belediyenin sürekli destek verdiği ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız vardır. Ama bu dönemde hiç belediyeye gelmemiş,  müracaat etmemiş, o kadar çok insanımız, o kadar farklı sosyal statüde, toplumsal statüde ve ekonomik statüde insanımız var ki, gerçekten bugünleri dayanışma ile atlatacağımıza inanıyorum. Hedefimiz şu Edirne’de hiç kimse yatağa aç girmeyecek”  şeklinde konuştu.

 ÇOCUKLARIN 23 NİSAN İLE İLGİLİ VİDEOLARINI SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAN PAYLAŞACAĞIZ

Gürkan, 100. yıl coşkusunu hep birlikte yaşamak adına çocukların göndereceği 23 Nisan ile ilgili videolarını Edirne Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarında paylaşacaklarını söyledi. Evde kalan çocukların biraz moral bulması  ve çocuk bayramının farkına varmaları için bu uygulamaya gittiklerini belirten Gürkan, “Buradaki amaç toplumsal birliğimizi, beraberliğimizi sağlamak. Edime Belediyesi olarak 23 Nisan’da şunu planladık. Bir taraftan çocuklarımız videolarını sosyal medyada yayınlıyoruz, bütün şehrin görmesini sağlıyoruz. Diğer taraftan da bu 100. Yılı çok büyük bir coşkuyla, egemenliğin millet tarafından kullanılmasının başlangıcını coşkuyla kutlamak için 23 Nisan Günü Saat: 19.20’de, Belediye Bandomuz, sosyal mesafe kurallarına uyarak, turizm otobüsü ile şehirde tur atacak ve konser verecek. Ve Saat:21.00’de belediye hoparlöründen, sosyal medya hesaplarından canlı yayınla tüm vatandaşlarımızı ellerinde gururumuz olan Türk bayrağıyla beraber Balkanlar’da İstiklal Marşı’nı söylemeye davet ediyoruz” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.