BAŞKAN’DAN ESNAFA SİTEM!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan gündemi meşgul eden afiş kriziyle ilgili, “Buradan esnaflarımıza da biraz sitem etmek istiyorum. Belediye Başkanınız bu mücadeleyi sizler için yapıyor. Buna en çok sahip çıkması gereken sizlersiniz. Eğer biz bu mücadeleyi yapmıyor olsak, Edirne’deki ekonomik kriz, ülkedeki ekonomik krizle eşdeğer olacak.” dedi.

BAŞKAN’DAN ESNAFA SİTEM!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan gündemi meşgul eden afiş kriziyle ilgili, “Buradan esnaflarımıza da biraz sitem etmek istiyorum. Belediye Başkanınız bu mücadeleyi sizler için yapıyor. Buna en çok sahip çıkması gereken sizlersiniz. Eğer biz bu mücadeleyi yapmıyor olsak, Edirne’deki ekonomik kriz, ülkedeki ekonomik krizle eşdeğer olacak.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Ocak 2019 Salı 08:24
BAŞKAN’DAN ESNAFA SİTEM!

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından Edirne’nin çeşitli bölgelerine konulan Yunanca ve Bulgarca yeni yıl mesajları oldukça tepki görmüştü. Ulusal medyada da günlerce gündemi meşgul eden konuyla ilgili Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Gürkan’ın “Edirnelileri şununla, bununla yakıştırmak, hiç kimsenin haddine değil. Herkes haddini bilecek. Bu şehrin hangi siyasi görüşten, hangi etnik kökenden, hangi inançtan olursa olsun her bir bireyi devletçidir, Türk milliyetçisidir, Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarını canı ve kanı pahasına sonuna kadar savunacak insanlardır.” ifadeleri dikkat çekti.

Yaklaşık 1,5-2 yıl önce Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’nin ortaklaşa yapmış olduğu Bulgarca ve Yunanca Whatsapp şikayet hattı afişlerinde de aynı ifadelerin kullanıldığını söyleyen Başkan Gürkan, bu olayların ardından o afişlerin toplatıldığını söyledi.

“SOSYAL MEDYADA TT OLDULAR”

Başkan Gürkan, yılbaşından önce afişlerle ilgili olarak çok sayıda tebrik aldığını, yılbaşından sonra ise olayın tersine döndüğünü ifade ederek, “Geçtiğimiz 15 günlük zaman zarfında aynı olay kapsamında uç uca 2 tezat yaşadık. Edirne Belediyesi olarak şehrin çeşitli yerlerine astığımız yeni yıl kutlama afişlerinden bahsediyorum. Yılbaşından önce Türkçe, Yunanca ve Bulgarca asmış olduğumuz afişler nedeniyle büyük tebrikler aldık. Herkes bizi tebrik etti. Herkes, bu ekonomik krizde ülkemize alışverişe gelen Yunan ve Bulgar vatandaşlar çok memnun, dedi. Bizde mutlu olduk. O afişler hem Bulgaristan’da hem de Yunanistan’da sosyal medyada TT oldular. Tebrik mesajları aldık. Bulgar ve Yunan komşularımız bundan çok memnun ama bizim için asıl önemli olan esnafımız çok memnun, Edirneliler çok memnun. Edirne’ye özellikle yılbaşı olması nedeniyle, bu afişlerin de biraz katkısıyla akın akın Bulgar ve Yunan komşularımız alışverişe geldiler. Bu herkes için sevindirici bir gelişmeydi.
Ama yılbaşından 1 ya da 2 gün sonra bu sefer aynı afişler nedeniyle eleştiriler almaya başladık. Orada neden Edirne yazmıyor da, Edirne’nin eski isimlerinden biri olan Adrianopolis yazıyor diye. Niye Bulgarca’da Odrin yazıyor, diye.
” dedi.

“EVLADI FATİHAN TORUNUYUM”

Bunun hem tarihi hem de dil bilimi boyutu olduğunu belirten Başkan Gürkan, “Dil bilimini şimdi öğretmenlik günlerime dönerek kara tahtanın başına geçip Türkçe Dil Bilgisi dersi verecek değilim. Herkes az ve ya çok eğitim almış durumda. Biraz dil bilimini araştırırlarsa, bunun böyle yazılması gerektiğini bileceklerdir. Diğer yandan şunu çok gülümseyerek karşıladım. Bakıyorum, bir hafta önce bizi bu konuyla ilgili tebrik eden haber siteleri ya da ajanslar bir hafta sonra bu sefer eleştiren haberler yapıyorlar. Baktığınızda bu Edirne’de yeni bir olay değil. Edirne Belediye Başkanı’nın kim olduğu belli, soyu sopu belli, geçmişi belli. Bugüne kadar belediye başkanlığında, milletvekilliğinde, kamuda yapmış olduğu görevlerdeki duruşu ve tutumu belli. Edirne’ye kazandırdıkları belli. Cumhuriyetçiliği, devrimciliği, Atatürkçülüğü, milliyetçiliği belli. Yani hakikaten şaşırtıcı. Ben bir Evladı Fatihan torunuyum. 4. Kuşak dedemize kadar mezarlarını biliyoruz. Benim soyağacım da baba tarafından 8. Kuşak dedeme kadar isimlerini biliyorum. Hala tapulu yerlerimiz var Balkanlarda. 5. Kuşak dedem Recep Koçbey, Kosovalı bir Osmanlı Beyi. Hala arazileri var orada. Hemşehrimiz Fatih Sultan Mehmet tarafından Anadolu’dan Kosova’ya gönderilmişiz. Orada 500 yıl kaldıktan sonra Osmanlı Rus harbinin ardından tekrar anavatana dönmüş bir sülalenin mensubuyum. Bununla da gurur duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

“ESNAFLARIMIZA DA BİRAZ SİTEM ETMEK İSTİYORUM”

Edirne esnafına bu konuda sitem eden Başkan Gürkan, “Şimdi kendini bilmezler, bazı zavallılar bir takım şeyler yazmışlar. Onları çok önemsemiyorum ama Edirne’yi bilmeyenlerin, Edirne’nin coğrafi, tarihi yapısı hakkında bilgi sahibi olmayan bazı meczupların ortaya attıklarıyla üzülecek değiliz. Biz yine Yunan ve Bulgarlarla iyi komşuluk ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Medyada ve sosyal medyada bu tür olumsuz haberlerin çıkmasıyla beraber geçtiğimiz hafta sonu Edirne’de Bulgar ve Yunan turist neredeyse yok denecek kadar azdı. Buradan esnaflarımıza da biraz sitem etmek istiyorum. Belediye Başkanınız bu mücadeleyi sizler için yapıyor. Buna en çok sahip çıkması gereken sizlersiniz. Eğer biz bu mücadeleyi yapmıyor olsak, Edirne’deki ekonomik kriz, ülkedeki ekonomik krizle eşdeğer olacak. Bunu görmek lazım.” şeklinde konuştu.

“AFİŞLERİ APAR TOPAR TOPLATTILAR”

1,5-2 yıl önce Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından afişten de bahseden Başkan Gürkan, “Bundan yaklaşık 1,5-2 yıl önce Edirne Valiliği ile beraber, Edirne İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün koordinasyonuyla bir karar aldık. Özellikle Bulgar ve Yunan turistler için bir şikayet Whatsapp hattı kuralım, dedik. Edirne Valiliği, Edirne İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü ve Edirne Belediyesi, Yunan ve Bulgarlar tarafından Whatsapp üzerinden gelen şikayetleri bildirsinler. Her kurum kendi yetkileri kapsamında çözümler geliştirsin. Bununla ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz afişler yaptı. O afişler geçtiğimiz hafta sonuna, yani bu Adrianopolis meselesi çıkana kadar dükkanların camlarında, sosyal medyada ve her yerde vardı. Bu çıkınca hafta sonu bu afişler apar topar toplatıldı. Bunda ne kaçınılacak ne de saklanacak bir şey var.” dedi.

“ONLARIN ÜZÜNTÜLERİNE BENDE ÜZÜLÜRÜM”

İyi niyeti olup bu konular karşısında üzülen insanların üzüntülerine kendisinin de üzüldüğünü ifade eden Başkan Gürkan, “Şunu da söyleyeyim. Edirne’nin bu konumunu bilmeyen safiyane, iyi duygularla, birilerinin yanlış yönlendirmesiyle, özellikle sosyal medya trollerinin bir takım seçim dönemine denk getirerek bir garabet yaratma çabalarından dolayı samimi duygularla üzülen vatandaşlarımız varsa, onların üzüntülerine bende üzülürüm. Kusura bakmasınlar. Ama burada bir kasıt yok, böyle bir amaç da yok, böyle bir dertte yok.” şeklinde konuştu.

“HERKES HADDİNİ BİLECEK!”

Balkan insanının vatan ve millet sevgisinden bahseden Başkan Gürkan, “Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurulduğunu ve nasıl yaşatıldığını en iyi bilen insanların yaşadığı bir bölgenin çocuklarıyız. Balkan kökenli insanlar, geçmişte anavatanın korunması, yaşatılması, işgalden kurtarılması için en çok cefayı çeken insanlardır, en çok zulme uğrayan insanlardır. Balkan kökenli insanlar dedelerini, ninelerini, ablalarını, ağabeylerini din, dil, vatan ve isimleri uğruna korumuş kollamış ve bunun için gerektiğinde canlarını vermiş insanlardır. Hiç kimsenin haddine değil öyle Edirnelileri şununla, bununla yakıştırmak. Herkes haddini bilecek. Bu şehrin hangi siyasi görüşten, hangi etnik kökenden, hangi inançtan olursa olsun her bir bireyi devletçidir, Türk milliyetçisidir, Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarını canı ve kanı pahasına sonuna kadar savunacak insanlardır. Atatürk’ün ilke ve devrimlerini sonsuza kadar yaşatan insanlardır ve Türk dili için daha dün 1984-1985’te Bulgaristan’da hayatını ortaya koymuş insanlardır. Herkes haddini bilsin.” ifadelerine yer verdi.

“AKLI EVVELLER, EDİRNE’NİN TARİHSEL YAPISINI İNCELESİN!”

Başkan Gürkan, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün yapmış olduğu afişlerdekinin de doğru olduğunu söyleyerek, “Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile birlikte yapmış olduğumuz afişlerde Kültür Bakanlığının, Edirne Valiliğinin ve Edirne Belediyesinin logosu bulunuyor. Burada bir art niyet mi aramak lazım. Yanlış mı yapılmıştır. Hayır, doğru yapılmıştır. Çünkü biz Yunan ve Bulgar vatandaşlarına hitap ediyoruz burada. Türk vatandaşlarına hitap etmiyoruz. Edirne’nin tarihsel yapısını bir incelesin bu aklı evvel arkadaşlar. Edirne’nin tarihinde 12 tane ismi vardır. Bu şehir bu günkü kimliğine o 12 isimden aldığı kültürlerle ulaşmıştır. O isimlerin hepsi bizim. Ben şu anda Edirne Belediye Başkanı olarak Edirne’nin 8 bin 300 yıllık geçmişinin de sorumluluğunu ve sahipliğini yapıyorum. Yok mu sayacağız onları? Ama söz konusu misakı milli sınırlarıysa herkes haddini bilecek. Onu bizden daha fazla kimsenin savunamayacağını ben çok iyi biliyorum. Geçmişimize baksınlar.” dedi.

“HER ŞEYİ YAPMIYORUZ, ÇOK ŞEY YAPIYORUZ”

Edirne’ye ve Türkiye’ye turist gelmesi için çok uğraştıklarını ifade eden Başkan Gürkan, “Böyle bir akıl tutulması olabilir mi? Biz Cumhurbaşkanı da, Bakanlarda, yerel yönetimler de, herkes kendi şehrine bir tane daha fazla turist gelsin diye uğraşıyor. Turistler gelsin diye her şeyi mi yapacağız peki? Her şeyi yapmıyoruz zaten, çok şey yapıyoruz. Kimsenin bir başkasının Cumhuriyetçiliğini, devletçiliğini, milliyetçiliğini sorgulama hakkı ve haddi yok. Herkesin vicdanındadır, içindedir, herkesin de geçmişindedir. Merak edenler önce kendi geçmişlerine, sonra da merak ettikleri kişinin geçmişine baksınlar. Orada her şey ortaya çıkar. Buradan tekrar bu çabada, Edirne’ye daha fazla turist kazandırılması, Edirne esnafının krizden daha az etkilenmesi için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Bu çabalarımız artarak devam edecek. Çünkü abdestimizden de, yaptıklarımızdan da şüphemiz yok. Bunu herkes böyle bilsin. Ben şunu istiyorum. Basın bana da, bir bakanlığa da bir il müdürlüğüne de aynı davransın. Beni de yeri geldiğinde övsün, yeri geldiğinde dövsün. Ama bana karşı yapılanı, aynısını başkası yaptığında beni cezalandırmaya çalışarak öbürünü yok saymak doğru bir davranış değil.” şeklinde konuştu.

“DEMOKRATİK HAKLARIDIR, KARIŞMAM”

İYİ Parti tarafından sürekli olarak dile getirilen ‘Biz kendi adayımızı çıkaracağız’ söylemi ve geçtiğimiz günlerde Genel Merkezler arasında yapılan ittifak konularının sorulması üzerine Başkan Gürkan, "Ben prensip olarak bir başka partinin iç işlerine karışmayı uygun bulmam. Kendi iç kararlarıdır, işleyişidir, saygı duyarım. Arkadaşlarımızın kendi adaylarını çıkarma hakkı kadar demokratik ve meşru bir hak çok doğal, çünkü siyaset yapıyorlar. İYİ Parti il başkanı ve il yönetimindeki arkadaşlar da doğal olarak kendi adaylarını çıkarmak istemişlerdir ve bunun mücadelesini yapmışlardır. Bunun nasıl olacağı ya da kendi parti hiyerarşileri anlamında mücadele verecekleri tamamen onların takdiri. Karışmak bizi hem aşar, hem hadsizlik olarak görürüm. Tabii ki İYİ Parti'nin aday çıkarmaması bizim için bir avantajdır. Ama İYİ Parti'nin Edirne'de aday çıkarmaması için ne şahsımın, ne il başkanımızın bir çabası ve çalışması olmamıştır. Çıkarırlarsa onlarla da diğer partilerle yarıştığımız gibi yarışacağız, çıkarmazlarsa da ona göre bir kombinasyon oluşacak. İYİ Parti'nin Edirne'de aday çıkarmayacağı il başkanımıza sözlü olarak iletildi. Ama ilçelerde ne olacağı henüz saptanmış değil." ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz




 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.