Başkan’dan, ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM’ müjdesi !

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, düzenlediği basın toplantısıyla 1. Murat, Fatih ve Kocasinan Mahallesi'nde yerinde kentsel dönüşüm projesinin başlayacağını söyledi. Başkan Gürkan, proje kapsamında Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi köşesinde bulunan simit fırınından başlayarak Mega Park'ın ileriki kısmına kadar olan bin 500 dönümlük alanda bulunan yapıların kentsel dönüşüme gireceğini belirtti.

Başkan’dan, ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM’ müjdesi !

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, düzenlediği basın toplantısıyla 1. Murat, Fatih ve Kocasinan Mahallesi'nde yerinde kentsel dönüşüm projesinin başlayacağını söyledi. Başkan Gürkan, proje kapsamında Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi köşesinde bulunan simit fırınından başlayarak Mega Park'ın ileriki kısmına kadar olan bin 500 dönümlük alanda bulunan yapıların kentsel dönüşüme gireceğini belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Ekim 2017 Cuma 10:13
Başkan’dan, ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM’ müjdesi !

    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, projenin Edirne için önemli ve tarihi bir proje olduğunu dile getirdi. 'Yerine Kentsel Dönüşüm' projesinin 1. Murat, Fatih ve Kocasinan Mahallesi'nde bulunan toplam 8 bin 34 konut ve işletmeyi kapsayacağını belirten Başkan Gürkan, yeşil alanların da arttırılacağını söyledi. Başkan Gürkan, projenin Selimiye'nin silüetini etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine ise; “Selimiye silüetini asla aşmam ben. Bugüne kadar hiç aşmadık. Aşmam, aştırmam.” dedi.
GÜRKAN: “HEDEF, DAHA SAĞLIKLI, DAHA KALİTELİ VE DAHA SAĞLAM EVLER”
    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, projenin amacından bahsederek;  “Projenin temel amacı bu bölgedeki insanların daha sağlıklı, daha kaliteli ve daha sağlam evlerde oturarak daha güzel yolların olduğu, park ve bahçelerin olduğu bir alanda yaşamalarını sağlamak. Komşuluk ilişkilerine zarar vermeden, bu süre zarfında kimseyi yerinden de etmeden, açık, şeffaf ve güvenilir bir süreç içerisinde bu projemizi tamamlamak istiyoruz.” dedi. 
    GÜRKAN: “HALKÇI BİR BELEDİYEYİZ”
    Proje kapsamında Edirne Belediyesi'nin hiçbir kar beklentisinin olmadığının altını çizen Başkan Gürkan; “Proje süresince vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin korunması bizim için öncelikli hedef. Proje ciddi bir yatırım ve finans gerektiriyor. Edirne Belediyesi olarak hiçbir şekilde kar beklentimiz yok. Biz halkın belediyesiyiz, halkçı bir belediyeyiz. Edirne'yi birlikte yönetelim anlayışından yola çıkarak, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve ilgili oda temsilcilikleriyle mahallelerde ortaklaşa toplantı düzenleyeceğiz. ” ifadelerini kullandı. 
    GÜRKAN: “BUNDAN SONRASI DOĞRUDAN MUHATAP OLAN HEMŞEHRİLERLE”
    Başkan Gürkan, söz konusu alanda tespitlerin proje ekibi tarafından yapıldığını bundan sonrasının doğrudan muhatap olan hemşehrilerle yapılacağını belirterek; “Proje ekibi 10 ay süresince 3 mahalledeki bin 500 dönümlük alanda kaç insan yaşadığı, kaç bina olduğu, kaçının işletme kaçının kamu olduğu, yeşil alan oranı, park kısımları, binaların kaç yıllık olduğu, ruhsatlı olup olmadıklarının tespitini yaptı. Tüm veri analizlerini teknik ekiple yaptık. Bundan sonrasını, bu işin doğrudan muhatabı olan hemşerilerimizle gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı. 
GÜRKAN: “YEŞİL ALAN 297 BİN 898 METREKAREYE ÇIKACAK”
    Projeyle birlikte yeşil alan oranında da artış olacağını ifade eden Başkan Gürkan; “Projeyle birlikte yeşil alan oranı da artacak. Bin 500 dönümlük alanda yeşil alan oranı yüzde 15. Betnano Proje tamamlandığında ise yüzde 21'lere çıkacak. Şuanda yeşil alan 210 bin 524 metrekare. Proje sonunda bu rakam 297 bin 898 metrekareye yükselecek. Projeyle birlikte yeşil alanımız 87 bin m2'ye yükselecek.” dedi.
GÜRKAN: “NİYE ÖYLE YAPTILAR, BİLMİYORUM”
    Proje kapsamındaki mahallelerde yapılaşmanın 1975'ten itibaren parsel parsel planlandığını söyleyerek; “Niye öyle yaptılar bilmiyorum. Parsel parsel planlanmasından ötürü 90 derecelik virajlar var. Dümdüz giderken biten yollar bu yüzden.” şeklinde konuştu.  
    GÜRKAN: “DÜZENSİZ YAPILAŞMA DÜZELECEK”
    Proje tamamlandığında bölgedeki düzensiz yapılaşmanın düzene gireceğini belirten Başkan Gürkan; “ Yollar genişleyecek. Ticarethaneler daha düzgün hale gelecek. Otopark alanları artacak. İnsanlarımız sağlıklı bir çevrede daha güzel, daha sağlam ve daha konforlu binalarda oturacak. Şu an bu alanda 8 bin 34 konut, ticari işletme var. Bunların ortalama büyüklüğü 100 metrekare. Proje sonunda ise ortalama 120 ila 140 arasında olacak.” ifadelerini kullandı. 
GÜRKAN: “BELEDİYE DÜZENLEYEN VE DENETLEYEN KURUM OLACAK”
    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediyenin bu konuda düzenleyen ve denetleyen kurum olacağını belirterek; “Bizim belediye olarak inşaat yapmaya ne niyetimiz var ne de gücümüz var. Yani böyle bir görevimiz de yok zaten bizim. Biz sadece düzenleyen, bakın altını çizerek söylüyorum, vatandaşa rehberlik yapan, danışmanlık yapan, vatandaşın haklarını koruyan, mağdur olmamasını sağlayan, kazancının olmasını sağlayan, sözleşme ve inşaat aşamasında da düzenleyen ve denetleyen kurum olacağız. Bu anlattığım sürecin içerisinde müteahhitler de önemli bir aktör. Onlar olmadan da olmuyor. Müteahhit doğal olarak ne isteyecektir? O iş yaparak para kazanmak isteyecektir. Yoksa niye yapsın. Bu sonuç itibariyle İngilizlerin win-win dediği olay. Yani herkes kazanacak burada. Ev sahibi kazanacak, müteahhit kazanacak, kent kazanacak. Burada biz belediye olarak bir para kazanmayacağız. Öyle bir derdimiz ve beklentimiz yok. Burada bizim kazanacağımız ne varsa onu biz vatandaşlarımıza havale edeceğiz, onlar kazansın. Onlar kazandı mı belediye kazanmış demektir zaten.” dedi.
    GÜRKAN: “SELİMİYE SİLÜETİNİ AŞMAM, AŞTIRMAM”
    Başkan Gürkan, kentsel dönüşümün Selimiye silüetine etki edip etmeyeceğinin sorulması üzerine; “Selimiye silüetini asla aşmam ben. Bugüne kadar hiç aşmadık. Aşmam, aştırmam. Selimiye'nin silüetiyle ilgili yaptığımız bir simülasyonumuz da var bizim. Bugün hali hazırda biz bir binaya inşaat verirken önce o simülasyona koyuyoruz, Selimiye aksını alıyoruz. Etkiliyor mu, etkilemiyor mu ona göre bakıyoruz. Zaten biliyorsunuz Edirne'nin yaklaşık yarısında imar planında H serbestti. Yani yükseklik sınırı yoktu. Biz bunu sınırladık şuanda. İmarda bir kat yaklaşık 3 metre olarak kabul edilir. Bazı yerlerde 35 metre olarak sınırladık, bazı yerlerde de azami 12 kat olarak sınır koyduk. Bu da bu yaptığımız çalışmaların sonucu, bu bölgelerde de sınırı budur. Bundan da 12 kat olacak sonucu çıkmasın yalnız. 12 katta olabilir, 8 katta olabilir. Silüet birinci etken, rüzgar koridorları, nefes alması, yollar tüm bunları hesaplayarak planlayacağız.” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.