TRAKYA’DA BİR İLK

Prof. Dr. Murat Türkyılmaz’ın Artun Aksoy’la birlikte geliştirdiği “Drier with Solar Radiation Simulation” projesi, Amerika Patent Enstitüsü tarafından tescil edilerek Trakya’da KOSGEB tarafından desteklenen ve ticarileşen ilk akademik proje oldu.

TRAKYA’DA BİR İLK

Prof. Dr. Murat Türkyılmaz’ın Artun Aksoy’la birlikte geliştirdiği “Drier with Solar Radiation Simulation” projesi, Amerika Patent Enstitüsü tarafından tescil edilerek Trakya’da KOSGEB tarafından desteklenen ve ticarileşen ilk akademik proje oldu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Şubat 2021 Salı 06:02
TRAKYA’DA BİR İLK

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ve Artun Aksoy’un geliştirdiği “Güneşi İçine Hapseden Kurutma Makinesi”, Amerika Patent Enstitüsü tarafından tescil edildi. Proje ayrıca, Trakya bölgesinde KOSGEB tarafından desteklenen ve ticarileşen ilk akademik proje olarak kayıtlara geçti.

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Artun Aksoy ile beraber geliştirdikleri ve “Güneşi İçine Hapseden Kurutma Makinesi” olarak adlandırdıkları cihazın patent almasından ötürü mutluluk duyduklarını ifade etti. Cihazın, 5 yıllık maddi ve manevi fedakarlıklarla dolu ve yorucu bir süreçten sonra hem patent aldığını hem de ticarileşen bir ürün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Murat Türkyılmaz açıklamasında şunları söyledi:

“5 YILLIK BİR EMEĞİN SONUCU”

“Ürünümüzün yolculuğunu patent ve ticarileşme süreci olarak iki aşamalı değerlendiriyoruz. Ticarileşme sürecinde KOSGEB’den AR-GE ve İnovasyon Destek Programı, ardından Endüstriyel Uygulama Destek Programı ile geliştirdiğimiz ürünü, geçtiğimiz yıl VISYS Makine Sanayi firması devrettik. Bu devir ile ürünümüz ticarileşmiş oldu. Türkiye’de patent veya know-howların ticarileşme oranının yüzde 2-3 civarında olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda çalışmamızın önemini anlamış oluyoruz.”

‘YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM’ İLE EKONOMİYE KATKI

Projeyi; teknoloji, AR-GE ve inovasyonun merkez üssü olan Trakya Teknopark’ta yer alan Sis Biyoteknoloji firması olarak bu projeyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, “Cihazda kurutulan gıda ürünlerinin testleri akredite laboratuvarlar tarafından yapılmış ve ürünlerin hijyeni konusunda çok müspet sonuçlar alınmıştır. Ülkemizin dünya kuru meyve ticaretinde 9,5 milyar dolar yani yaklaşık % 11’lik payının 2023 yılında %25 düzeyine çıkarılması hedeflendiği düşünüldüğünde, bu sektör için yapılabilecek AR-GE çalışmalarının önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Özellikle kuru gıda ihracatı Avrupa Birliğine Uyum Yasalarına uygun olması gerekmekte ve bu yasalar tarım ürünlerinin hijyenik olarak depolanması ve ihraç edilmesini zorunlu kılmaktadır. Limit değerlerin üzerinde kontaminasyona sahip ürünler geri iade edilmek sureti ile ülkemiz her yıl zarar etmektedir. Bu açıdan bakıldığında buluşun değeri daha iyi anlaşılmaktadır.” dedi.

TRAKYA’DA TİCARİLEŞEN İLK AKADEMİK PROJE

Üniversitelerin özel amaçlarından birinin sanayi kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda bilginin, ürüne dönüştürülmesi ve sanayiye aktarılması yoluyla ticarileştirilmesini sağlamak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Türkyılmaz konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Özellikle COVID-19 pandemisi sonrasında üniversitelerimizde hareketlenmeler olmuş ve kısa dönemde birçok ürün ortaya koyulmuştur. Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Üniversiteler Birliğinin iş birliğinde düzenlenen “3. Trakya AR-GE ve Teknoloji Proje Pazarı Yarışması”nda ikincilik ödülü alan ve üniversite-sanayi iş birliğinin başarılı bir örneği olan ürünümüzün tüm know-how ve Amerika Patent Enstitüsünce tescil edilen patent hakları, VISYS Makine şirketi tarafından satın alındı. Sanayiye kazandırılan ürünümüz ticarileşerek endüstriyel üretime başladı. Trakya Bölgesindeki ilk ticarileşen ürün olan bu proje, Türkiye üniversitelerindeki araştırmacılar için iyi bir örnek proje uygulaması olmuştur.”

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.