BELEDİYE'DEN BÜYÜK BAŞARI

Edirne Belediyesi, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Avrupa Diploması ile ödüllendirildi. Avrupa idealini geliştirmekte faal olan kentlere verilen bir ödüle layık görülmenin onur ve gururunu yaşadıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu ödül Edirne’mizin, bu ödül Edirnelilerin” şeklinde konuştu. Başkan Gürkan, uzun yılların çalışması sonucunda bu başarıyı elde etiklerini dile getirerek, bu ödülün başlangıç olduğunu dile getirdi.

BELEDİYE'DEN BÜYÜK BAŞARI

Edirne Belediyesi, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Avrupa Diploması ile ödüllendirildi. Avrupa idealini geliştirmekte faal olan kentlere verilen bir ödüle layık görülmenin onur ve gururunu yaşadıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu ödül Edirne’mizin, bu ödül Edirnelilerin” şeklinde konuştu. Başkan Gürkan, uzun yılların çalışması sonucunda bu başarıyı elde etiklerini dile getirerek, bu ödülün başlangıç olduğunu dile getirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Nisan 2022 Cuma 06:25
BELEDİYE'DEN BÜYÜK BAŞARI



Edirne Belediyesi, Avrupa Konseyi tarafından verilen ve dört basamaklı Avrupa Ödülü’nün ilk aşaması olan "Avrupa Diploması" ödülünü aldı. 
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediye meclis salonunda yaptığı basın toplantısında Edirne için önemli bir  gelişmeyi duyurdu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin (AKPM), yaklaşık 40 yıldır, her yıl 47 ülkeden kendisine üye Avrupa ülkesinden 14 ülkeye 4 farklı kategoriden ödül verdiğini dile getiren Başkan Gürkan, toplamda verilen 14 ödülden birinin de Edirne Belediyesine verildiğini vurguladı. 
"Bugün Edirne adına önemli, değerli, onur duyduğumuz bir gün" diyerek sözlerine başlayan Başkan Gürkan,  şunları söyledi:
" Türkiye'nin de kurucu üye olduğu 47 Avrupa ülkesi. 2. Dünya Savaşı'ndan büyük maddi kayıpla çıkan Avrupa'da halklar arasında uzlaşıyı sağlamak ve kıtada süre gelen gerginlik ve çatışmanın yerine ortak kurumlar, standartlar ve sözleşmelere dayalı güven ve işbirliği ortamı tesis etmek amacıyla kurulmuş bir örgüt. 
ÖDÜLÜN NİTELİĞİ ÖNEMLİ
Bu ödüller niçin veriliyor? Strazburg Avrupa Konseyi'nin merkezi. Avrupa Konseyi, ülkemizin ikinci dünya savaşından sonra Avrupa ile kurduğu ilk kurumsal bağı temsil ediyor.  1955 yılında Parlamenterler Meclisi tarafından oluşturulan Avrupa Ödülü, bir Avrupa Belediyesi'ne, Avrupa alanındaki eylemleri için verilebilecek en yüksek ayrıcalıktır. Bir kupa, bir madalya, bir diploma ve kazanan belediyeden gençler için Avrupa'da çalışma ziyaretini içeren bir burstan oluşur. Burada maddi boyutundan çok bu ödülün niteliği önemli. Ödül Avrupa idealini, kardeş şehir faaliyetleri, Avrupa eksenli etkinlikler ve benzeri gibi aktif olarak teşrif ettikleri için belediyeleri ödüllendirir. Meclis her yıl 4 ödül sunar. Avrupa Diploması, Onur Bayrağı, Onur Plaketi ve Avrupa Ödülü. Bu 4 ödüllü kategoriye başvurabilmenin ilk adımı Avrupa Diploması basamağı. Önce buraya müracaat edip ödülü kazanmayı hak etmeniz gerekiyor. 
BİNLERCE BELEDİYE BAŞVURMAKTA
47 ülkeden binlerce belediye. Avrupa Diploması'nı aldıktan sonraki yıllarda bir üst basamaklara başvuru haklarını kazanıyorsunuz. Burada en son ve en büyük ödül Avrupa Ödülü. Avrupa Ödülü her yıl 47 üye ülkeden sadece 1 belediyeye veriliyor, bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi aldı Avrupa Ödülü'nü. İkinci kategori olan onur belgesi 4 belediyeye veriliyor, onur bayrağı 5 belediyeye veriliyor. Bizim kategorimiz de Avrupa Diploması 4 belediyeye verilmiş. Bunların arasında Edirne Belediyesi de var. 
MANEVİ DEĞERİ YÜKSEK BİR ÖDÜL
Bu ödül maddi değeri olmayan bir ödül ama manevi değeri çok büyük çünkü Avrupa Konseyi'ne üye 47 devletten, binlerce belediyenin başvurduğu ve toplamda 14 belediyenin layık görüldüğü bu ödüllerden birisini de Edirne Belediyesi olarak almış olduk. 26 Nisan tarihi itibariyle belediyemizin bu ödüle layık görüldüğü bilgisi geldi. Ödül töreni daha sonra bildirilecek. Strazburg'a giderek ödülümüzü Edirneliler olarak almış olacağız. 
Bu epey zahmetli bir iş. Öncelikle bugüne kadar ülkemizin de nihai hedeflerinden biri olan Avrupa Birliği üyeliği için Edirne Belediyesi olarak bizler de çok uzun süredir çalışıyoruz. AB üyeliği sadece AB üye olarak oradan serbest seyahat hakkını elde etmek değildir. AB'nin asıl önemi o normlara, demokrasi standartlarına ülkemizin de sahip olmasını sağlamaktır. Adalet başta olmak üzere bütün kategorilerde, standartlara ülkemizin gelmesi için ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle 'muasır medeniyet seviyesinin üstüne' çıkmak için mücadele ediyoruz, bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Sayın Ebru Karaca'nın başında olduğu çok kıymetli bir Avrupa Birliği ofisimiz var. Bugüne kadar çok proje yaptık, özellikle İPA denilen sınır ötesi işbirliği kapsamında bir çok projemiz oldu. Bu projelerde çok detaylı bir başvuru dosyasının olması gerekiyor, bunu sağladı arkadaşlarım. Onu sağladıktan sonra müracaatını yaptık."
Yavuz Göktaş
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.