“BELEDİYE MECLİSİNDE ENGELLİLER DE OLMALI”

Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Muhasibi Şaban Ataseven ve Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Erkenciler, yaklaşan yerel seçimler öncesi belediye meclisinde bir tane de engelli bireyin olması gerektiğini söylediler. Engellilerin toplu ulaşımda yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmasını da isteyen Ataseven, nisan ayında gerçekleştirecekleri Türk Sanat Müziği Korosu için de tek korkularının toplumdan destek gelmemesi olduğunu vurguladı.

“BELEDİYE MECLİSİNDE ENGELLİLER DE OLMALI”

Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Muhasibi Şaban Ataseven ve Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Erkenciler, yaklaşan yerel seçimler öncesi belediye meclisinde bir tane de engelli bireyin olması gerektiğini söylediler. Engellilerin toplu ulaşımda yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmasını da isteyen Ataseven, nisan ayında gerçekleştirecekleri Türk Sanat Müziği Korosu için de tek korkularının toplumdan destek gelmemesi olduğunu vurguladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Aralık 2018 Pazartesi 08:36
“BELEDİYE MECLİSİNDE ENGELLİLER DE OLMALI”

Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Muhasibi Şaban Ataseven ve Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Erkenciler, dernek olarak yaptıkları çalışmaları, engellilerin yaşadığın sorunlarını ve bu sorunların aşılması için yapılması gerekenleri anlattılar.

“BİZDE VARIZ DİYECEKLER”

Nisan ayında ETSO’da verecekleri konserin önemini vurgulayan Ataseven; “Bizim bütün çalışmalarımız gönüllülük esasına dayalıdır. Bizim amacımız engelli arkadaşlarımızı sosyal hayata katmaktır. Herşeyin üstesinden dernekler gelemez. Maddi destekler kurumlardan sağlanır ama engelli arkadaşlar aktivitelerini rahat rahat derneklerde yapabilirler. Şu anda bizim en büyük çalışmamız haftada iki gün Türk Sanat Müziği kursumuz var. İnşallah ETSO’da nisan ayı içerisinde engelli arkadaşlarımız konser verecekler. Onlarda ETSO’da diğer korolar gibi bizde varız diyecekler. Çıkıp orada güzelce şarkılarını söyleyecekler. Amacımız engellilerle sosyal aktiviteyi arttırmak. Engelsiz bir birey nasıl yaşam sürüyorsa onlarda aynılarını yapmaya çalışıyorlar.” Dedi.

“BU KONSERE ACIYARAK GELMEYİN”

Konser ile ilgili tek korkularının toplumdan destek gelmemesi olduğunu da belirten Ataseven; “Bizim tek korkumuz toplumdan destek gelmemesi. Bu konsere acıyarak gelmeyin. Gideyim sevaptır diyerek gelmeyin. Bunu bir müzik olarak gör ve gel. Engelli, engelsiz diye ayrım yapma.” Dedi.

“ULAŞIMDA ÇOK ŞİKAYET VAR”

Engelli vatandaşların toplu ulaşımda yaşadığı sorunlara değinen ve bu sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulayan Ataseven; “Ulaşım konusunda da engelli arkadaşlarımızın çok şikayetleri var. Kanunlar var ama kanunlar sadece yazı kağıt üzerinde kalıyor. Aynı şey ulaşımda da geçerli. Bu işler şoförün vicdanına bırakılmamalı. Öyle bir sistem kurulması gerekiyor ki, engelli durağa çıktığı zaman onu almayacak şoförü kendi firması cezalandırmalı. Her defasında benim engelli arkadaşım sesini duyurmak için orada günlerce bağırmamalı. Mesela geçen gün bir kadın arkadaşımız geldi, eşinin yürüyemediğini ve hiçbir ETUS aracının durmadığını söyledi. Şoförler bu konuda ya eğitilmeli ya da bunun kontrolü sağlanmalı. Engelli arkadaş her defasında yola çıktığında rencide olmamalı. Bu kadar büyük bir kurumsan, bunu da sağlamak zorundasın. Zaten bir yaptırım uygulandığında bu sorunun çözüleceğine inanıyorum.” Dedi.

“GERÇEK İHTİYAÇLARI AKÜLÜ ARAÇ”

Engelli derneklerinin katlanabilir tekerlekli sandalyeden çok akülü araca ihtiyacı olduğunu belirten Ataseven; “Engelli derneklerinin katlanabilir tekerlekli sandalyeye o kadar çok ihtiyacı yok. Engellinin gerçek ihtiyacı akülü araç, akülü aracın bakımı veya akülü aracın aküsüdür. Bu gün akülü aracın aküsünü almaya kalktığınız zaman, akü fiyatları bin lira. Engelli arkadaşlarımızın aldığı bakımda bin lira. Siz bir aylık bakım parasını gidip de aküye verdiğiniz zaman ne yiyip ne içeceksiniz. O yüzden yardım yapılacaksa sırf vicdanını rahatlatmak için tekerlekli sandalye alıp bağışlamayın.” Dedi.

“BİZLER MUCİZE BEKLEMİYORUZ”

Ortak bir konuşma dili benimsenmesi gerektiğini belirten Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Serpil Erkenciler; Bizler mucize beklemiyoruz. Sadece beraber aynı ortamda yaşamak istiyoruz. Ötekileştirilmek istemiyoruz. Ortak bir konuşma dili de benimsememiz gerekiyor. Mesela şunu çok duyuyoruz; ‘Şöyle bir etkinlik var, engelliler de katılacak.’ Onun yerine; ‘Engelli engelsiz hep birlikte düzenleyeceğimiz etkinlik.’ Dendiği zaman çok daha doğru olur. Ayrıştırıcı olmasınlar. Sadece aynı dünyada eşit ve adaletli yaşamak istiyoruz.” Dedi.

“TEK KORKUMUZ EMEĞİMİZE SAYGI GÖSTERİLMEMESİ”

Nisan ayında gerçekleştirecekleri koro hakkında da konuşan Erkenciler; “Türk Sanat Müziği Koromuzda da tek korkumuz, yapamayacağımız değil. Biz emeğimize güveniyoruz. Sadece bizim emeğimize saygı gösterilip gösterilmeyeceği, o koltukların dolup dolmayacağı bizi endişelendiriyor. Duyarlı olmamız gerekiyor. Engelli bir arkadaşın çıkıp orada şarkı söylemesi, kazandığı özgüveni herkesle paylaşması harika bir duygu. İnşallah sağlıklı dediğimiz arkadaşlarımız da etkinliğimize önem verirler.” Dedi.

“MECLİSTE ENGELLİLER DE OLMALI”

Belediye Meclis Üyeliğine bir tanede engelli vatandaş getirmesi gerektiğini belirten Ataseven, siyasilerden bu konuda teklif beklediklerini söyledi. Masa başında hiç görmediği engelli hakkında yasa çıkarılmasını doğru bulmadığını vurgulayan Ataseven; “Edirne Belediye Meclisi seçimlerinde nüfusu da göz önünde bulundurarak bir engelli arkadaşımızın bulunmasında yarar var. Bunu artık partilerin takdirine bırakıyoruz.” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.