BELEDİYE, ‘VAKIFLAR’ İLE MAHKEMELİK

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Edirne Belediyesi’ne ait yapıları kendi üzerine geçirince, Belediye hakkını mahkemede arama kararı aldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Kanun yoluyla kanuni haklarımızı arıyoruz. Biz davamızı açtık, hakkımızı arıyoruz” dedi.

BELEDİYE, ‘VAKIFLAR’ İLE MAHKEMELİK

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Edirne Belediyesi’ne ait yapıları kendi üzerine geçirince, Belediye hakkını mahkemede arama kararı aldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Kanun yoluyla kanuni haklarımızı arıyoruz. Biz davamızı açtık, hakkımızı arıyoruz” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Ağustos 2021 Salı 06:29
BELEDİYE, ‘VAKIFLAR’ İLE MAHKEMELİK

Vakıflar Bölge Müdürlüğü Edirne Belediyesine ait bazı taşınmazları, Vakıflar Kanunu göstererek üzerine geçirdi. Belediye haberi bile olmadan yapılan bu değişime, mahkeme yoluyla itiraz etti. Başkan Gürkan, “Hakkımızı arıyoruz” diye konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde bir çalışması olduğunu hatırlattı. 2008 yılında Vakıflar Kanununda bir değişiklik yapıldığının ifade eden Başkan Gürkan, “Bir mülkiyetin, bu arsa olabilir bina olabilir geçmişte bir vakfa ait olduğunu Vakıflar Genel Müdürlüğü belgeleyebiliyorsa başka bir işleme mahkemeye gerek kalmaksızın tapuya müracaat ediyor ve tapu direkt mahkemesiz vakıfların üzerine çıkıyor devroluyor. Maalesef öyle bir kanunumuz var” dedi.

Bu kanun gereği Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün de Edirne'de bu anlamda çalışmalar yaptığını dile getiren Gürkan, şunları söyledi.

“Bilindiği gibi İstanbul'a Gezi parkı devredildi galata kulesi kültür bakanlığı mülkiyetinde olduğu için devredildi. Türkiye genelinde Vakıflar Genel Müdürlüğü bin 41 taşınmazın tapusunu kendi üzerine aldı. Beğeniriz beğenmeyiz ama kanunla verilen bir hak. Kanunlara karşı boynumuz kıldan ince ama tabi ki biz de kanun böyle emrettiği için bizde kanun yoluyla kanuni haklarımızı arıyoruz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü Edirne'de benzer bir çalışma yaptı.

Hafızağa Konağı'nı Kent Müzesi' nin olduğu yeri Tunca Cafenin olduğu yeri Antik parkın olduğu yer sürüyor mahkemesi bunun gibi dört beş parça yeri bizim hiç haberimiz olmadan bize nezaketen bilgi vermeden öğrendik ki buraların tapuları Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün üzerine geçmiş. Bazıları ile ilgili davalarımızı açtık. Hukuki süreç sürüyor.

BİZİM HUKUKTAN BAŞKA SIĞINACAK YERİMİZ YOK

Bizim hukuktan başka sığınacak yerimiz yok. Başımız sıkıştığında gideceğimiz yer Türkiye Cumhuriyeti' nin mahkemeleri hakimleri. Davaları açtık. Mesela Hafızağa Konağı ile ilgili 1977de vakıfların taviz bedelini alarak orasını vakıf bağlantısından çıkardığını tespit ettik. Elimizde vakıfların belgesi var. Yanlış işlem olduğunu düşündüğümüz için davasını açtık. Şu anda o süreç devam ediyor.

KENT ORMANI, SÖĞÜTLÜK, PROTOKOL EVİ,  ZAMANI GELDİĞİNDE DEVREDECEĞİZ

Kent Ormanı, Sögütlük ve Protokol evinin de Vakıflar tarafından devr alındığı gibi yanlış bir anlaşma oluştu. Oysaki bu alanlar bu bölgede yapılan Meriç Projesi kapmasında bir bütün olarak değerlendirilmesi için belediye buralardan feragat etme kararı almış durumdu.

Baykan Gürkan, Kent Ormanı Söğütlük, Protokol Evi’nin yaşanan bu süreçle aynı olmadığını hatırlatarak, bu konuda şunları söyledi:

“Kent Ormanı, Söğütlük ve Protokol evi devri, ayrı bir süreç. O Meriç Projesi ile ilgili bir süreç. Onu sayın Çevre ve Şehircilik bakanı Edirne'ye  geldiğinde konuştuk. Projenin bütünlüklü bir proje olması adına birleştirdik. Zamanı geldiğinde proje başladığında devredeceğiz.

ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZI BAŞKA BİR YERDE DEĞERLENDİRECEĞİZ

Orada çalışan arkadaşlarımızı başka birimlerimizde değerlendireceğiz. Bizde işten çıkarmanın tek kriteri var işini layıkıyla yapmamak. Siyasi görüş, etnik köken, dini inanç, dünya görüşü bizde işten çıkarmak için geçerli bir mazeret değil. Bugüne kadar bunlardan dolayı kimseyi işten çıkarmadık ama maaşını alan kişi işini yapmıyorsa bir anlamda işine ekmeğine ihanet ediyorsa o zaman kim olursa olsun ben onu işten çıkarırım. Babamın oğlu da olsa çıkarırım. Örnekleri de vardır. İşini yapan arkadaşlarımıza belediyede çok birim var. 30'a yakın birimimiz var. Başka birimlerde değerlendireceğiz. Verilen işi yapmayan arkadaşımız olursa o da kendi işine bakacak. Ona diyecek bir şeyimiz yok.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.