KÜLE DÖNEN MÜFTÜLÜK BİNASI YENİDEN İNŞA EDİLECEK!

Edirne Valisi Ekrem Canalp, 19 Ocak’ta meydana gelen yangında adeta küle dönen tarihi Edirne İl Müftülüğü binasının aslına uygun olarak yeniden inşa edileceğini ifade etti.

KÜLE DÖNEN MÜFTÜLÜK BİNASI YENİDEN İNŞA EDİLECEK!

Edirne Valisi Ekrem Canalp, 19 Ocak’ta meydana gelen yangında adeta küle dönen tarihi Edirne İl Müftülüğü binasının aslına uygun olarak yeniden inşa edileceğini ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Ocak 2021 Cuma 06:35
KÜLE DÖNEN MÜFTÜLÜK BİNASI YENİDEN İNŞA EDİLECEK!

Edirne Valisi Ekrem Canalp, 19 Ocak’ta meydana gelen yangında adeta küle dönen Edirne İl Müftülüğü binası önünde yangına ilişkin bilgileri paylaşmak üzere basın toplantısı düzenledi. Yangınla ilgili hem Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hem de Valiliğin soruşturma yürüttüğünün altını çizen Vali Canalp, yangının kesin sebebinin soruşturmaların ardından ortaya çıkacağını ifade etti. Tarihi binanın rölövelerinin daha önce Valilik tarafından hazırlanmış olmasının oldukça önemli olduğunu belirten Vali Canalp, hazır rölöve projeleri sayesinde binanın 1 yıl gibi bir sürede aslına uygun olarak yeniden inşa edileceğini söyledi.

“TARİHİMİZİN BİR PARÇASI YANDI”

Edirne Valisi Ekrem Canalp, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2 gün önce saat 04.00'da, halk arasında Böcek Mektebi olarak bilinen ve daha sonrasında da Müftülüğe 30 yıl öncesinde tahsis edilmiş olan tarihi yapımızda bir yangın çıktı. Bu yangın sabah saat 04.00 civarlarında başladı. Ben saat 04.40 sularında geldiğim zaman bütün Edirnelilerin hissettiği duyguyu hissettim. Binayla beraber aslında içimizde tarihin bir parçası da birlikte yanıyordu. Ciğerlerimiz de aslında yangınla beraber yandı. Edirne bir tarih kenti, tarihi dokusuyla müthiş şekilde hissedilebildiği bir kent. Ve Böcek Mektebi de aslında bizim güçlü olan tarihi dokumuzun geçmişimizin tarihi mirasımızın bir parçasıdır. Öyle bir parça ki aslında bütün Edirnelilerin herkesin de hatırasının olduğu bir bina. Bu bina aslında okul olarak da hizmet vermiş. Aynı zamanda sürücü kursu olarak da hizmet vermiş, herkesin hatırası olduğu bir bina. Bu kadar hatırası olan bir binanın yanması da hepimizde derin bir üzüntüye sebebiyet verdi.” dedi.  

“ASLINA UYGUN ŞEKİLDE YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ”

Vali Canalp, binanın aslına uygun şekilde yeniden inşa edileceğini belirterek, “Bizlere düşen bir görev var. Bu tarihi yapıyı tekrar diriltmek; yeniden inşa etmek. Bunun için de Valiliğimiz olarak daha önce rölövelerini çıkarmış olduğumuz bu binanın projelerini bir aylık süre içerisinde hazır olan rölövelerin üzerinden projelendireceğiz. Koruma kurulumuzla beraber ortak bir çalışma yapacağız ve inşallah 1 yıl, belki 1 yılı aşkın bir zaman içerisinde bu tarihi yapıyı aslına uygun şekilde yeniden inşa edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR”

Vali Canalp, yangınla ilgili soruşturmaların devam ettiğini söyleyerek, “Yangınla ilgili şu anda daha hem Edirne Cumhuriyet Başsavcılığımızın yürüttüğü çalışma var. Aynı zamanda Valilik olarak başlatmış olduğumuz bir idari soruşturma var. Yangının gerçek sebebinin bu iki soruşturmanın neticesinde ortaya çıkacağını söyleyebilirim. Şu anda elektrik ve elektrik sistemi üzerinden kaynaklanmış olabileceği ilişkin bir ön değerlendirmeler var. Kesin sonuçları soruşturmanın sonunda söylemek uygun olacaktır.” şeklinde konuştu.

“ÖZEL TEDBİRLER ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Tarihi yapılardaki yangınların önlenmesi adına yapılması gereken çalışmalar hakkında da bilgiler veren Vali Canalp, “Bakın burada bir tarihi yapı yandı.  Ama şükürler olsun ki, biz Edirne Valiliği pek çok tarihi yapının rölövesini çıkarmış durumdaydık. Yine aynı şekilde bu yanmış olan tarihi yapının da rölövesini çıkarmış olduğumuz içindir ki; şu anda yanmış olan binanın aslına uygun bire bir şekilde yapımı mümkün hale gelebilecek. İkincisi yangınların tekrar ortaya çıkmasını engelleyecek sistemler. Yani bunlarda tarihi dokuları çok zedelemeden, bunlara zarar vermeden özelikle ön uyarı sistemlerini çok iyi uygulamak gerekiyor. Bakın buradaki yangın saat 04.00'da başladı, çok kısa süre içerisinde itfaiye buraya yetişti. Hem öncüleri hem arkasından diğer itfaiyeciler yetişti. Ama bina tamamen ahşap olduğu için ben 40 dakikada buraya geldiğim zaman yangın binanın neredeyse yüzde seksenini sarmış durumdaydı, pek çok yerde çökmüş durumdaydı. Tarihi yapılar özelikle ahşap olan yapılar, yangına karşı çok hassas olan yapılar. Dolayısıyla bunların korunmasında özel yöntemler ve teknikleri uygulamak gerekiyor. Edirne'de bunların örnekleri de çok fazla. Bütün Türkiye'de olduğu gibi burada bu ahşap yapılara çok özel tedbirleri almaya devam edeceğiz.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.