“BİZ MANYAK MIYIZ?”

Son dönemde yaşanan su kesintileri nedeniyle vatandaşların ‘Habersiz su kesildiği gerekçesiyle’ Edirne Belediyesi’ne eleştirilerde bulunduğunu söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Neden habersiz suyu keselim, biz manyak mıyız? Günde 16 tane, 20 tane patlak oluyor. Patlağı nasıl haber vereceğiz? Bu yaz döneminde 2 kez planlı çalışma yaptık. Planlı su kesintisi yaptık, ikisini de ilan ettik.” dedi.

“BİZ MANYAK MIYIZ?”

Son dönemde yaşanan su kesintileri nedeniyle vatandaşların ‘Habersiz su kesildiği gerekçesiyle’ Edirne Belediyesi’ne eleştirilerde bulunduğunu söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Neden habersiz suyu keselim, biz manyak mıyız? Günde 16 tane, 20 tane patlak oluyor. Patlağı nasıl haber vereceğiz? Bu yaz döneminde 2 kez planlı çalışma yaptık. Planlı su kesintisi yaptık, ikisini de ilan ettik.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Aralık 2020 Çarşamba 06:19
“BİZ MANYAK MIYIZ?”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan dün düzenlediği basın toplantısında içme suyuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2014’ten bu yana yaşanan süreç hakkında bilgiler veren Başkan Gürkan, Kayalıköy’de su rezervlerinin düşmesi nedeniyle Süloğlu Barajı’ndan içme suyu ihtiyacının karşılanmaya başlandığını, ancak Süloğlu Barajı’ndaki hatların eski olması nedeniyle çok sayıda patlak meydana geldiğini ifade etti. Söz konusu hatlardaki boruları güçlendirmek adına çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Gürkan, çalışmaların kısa süre içerisinde sonlanacağını da vurguladı.

“YÜZDE 40 KAYIP-KAÇAK VARDI”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan içme suyuyla ilgili de önemli açıklamalarda bulunarak, “Bizim bugün itibariyle 3 tane su kaynağımız var. Paşaçayırı’ndaki 12 tane içme suyu kuyusu, 1992’de hizmete alınmış olan Süloğlu Barajı ve 2017 sonunda hizmete aldığımız Kayalıköy Barajı. 2014-2015’de altyapı projelerini çizdirmeye başladık; aynı zamanda Süloğlu Barajı’nın yaşının çok eskimiş olması, çok uzun yıllar askeriyenin tank atış sahasının içinde kalmış olması, Süloğlu Barajı’ndan Edirne’ye su taşıyan isale hattının o günkü şartlara göre asbest borularla yapılmış olması ve bu asbest boruların artık tüm özelliğini kaybettiğini, en küçük bir basınç değişikliğinde bir çubuk gibi kırılması nedeniyle oradan verdiğimiz suyu buraya yüzde 40 kayıp-kaçakla taşıyabildiğimizi anlattık. Bizim Paşaçayırı’ndaki 12 tane içme suyu kuyumuz ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyor. O kuyularla ilgili de bakımları yaptık ama baktık ki Süloğlu Barajı’nda özellikle havalar ısınmaya başladığında mangan oranı artıyor suda. Böyle olunca da maliyeti daha yüksek oluyor ve biz şehre verdiğimiz suyun hem yüzde 40’ını kayıp-kaçak olarak yollarda harcıyoruz hem de vatandaşımıza daha kaliteli su içirme hedefimizi tutturamamış oluyoruz.” dedi.

“KAYALI’DAKİ SU MİKTARI SULAMA KOOPERATİFİ NEDENİYLE DÜŞTÜ”

Ardından yaşanan süreçler hakkında da bilgiler veren Başkan Gürkan, “Bu nedenle 2015 yılında dönemin Bakanı Veysel Eroğlu’na gittim, bu sorunu söyledim. Sonrasında DSİ’yle bir protokol imzaladık. DSİ bize 2050’ye kadar Kayalıköy Barajı sizin için uygundur, oradan su alabilirsiniz dedi. Biz de tamam dedik. Kayalı’dan buraya mesafe 58 kilometre. 58 kilometrelik bir isale hattı çekmemiz gerekiyordu ve arıtma tesisi eskidiği için bunu da yapmamız gerekiyordu. İkisini bir paket yaptık. DSİ projesini ve ihalesini yaptı; yapımını gerçekleştirdi. Biz de DSİ’ye bu bedeli 30 yılda 30 eşit taksitle ödeyeceğimizi taahhüt ettik ve ödemelerimizi gerçekleştirdik. 2017 sonunda hat ve arıtma bitti; biz Süloğlu vanasını kapattık, Kayalı’dan su almaya başladık. Bu yıla kadar bir sorunumuz yoktu. Paşaçayırı’ndaki içme suyu kuyularının da 8 tanesini minimum çalışmaya ayarladık, 4 tanesini aktif çalıştırmaya devam ettik bu süreçte. Bu yaz o bölgede bulunan bir sulama kooperatifi var. Kooperatif seçimleri nedeniyle o Başkan silajlık mısır ekimi, vahşi sulama için bol bol su kullandırdı ve Kayalı Barajı’ndaki su miktarı yüzde 3 seviyesine düştü. Türkiye’deki en düşük seviyedir bu. Biz zaten takip ediyorduk ama DSİ bize yazı yazdı buradan su almayın diye. Almayalım da Kayalı’da böyle bir şey öngörülmediği için 3 yıldır Süloğlu Barajı hattı çalışmıyor. DSİ’ye de teşekkür ediyorum bu arada çok destek oldular. Biz tabi bu arada 12 kuyuyu da devreye aldık. Burada altyapı yapmamızın ne kadar yerinde, zamanında ve zorunlu olduğu bir kez daha ortaya çıktı.” ifadelerini kullandı.

“5-6 AY İÇERİSİNDE YENİ YERLEŞİMDE İÇME SUYU ÇALIŞMASI BİTECEK”

Su kesintilerinin patlaklardan kaynaklandığını belirten Başkan Gürkan, “Vatandaşlarımız diyor ya, ‘Habersiz suyu kesiyorsunuz’ diye. Biz manyak mıyız habersiz neden suyu keselim? Biz halktan intikam mı almaya çalışıyoruz yani? Günde 16 tane, 20 tane patlak oluyor. Patlağı nasıl haber vereceğiz? Bu yaz döneminde 2 kez planlı çalışma yaptık. Planlı su kesintisi yaptık, ikisini de ilan ettik. Birinde 48 saat su veremeyeceğiz dedik ama sıkıştırdık daha erken bitirdik; ikinci 36 saatlik çalışmayı da birkaç yer hissetti. Planlı kesinti bu zaten, diğerleri patlak nedeniyle olan kesintiler. Bunları nasıl haber vereceğiz? Bir isale hattı bir de şehir içi şebekesinden. Bugün itibariyle şehrin tüm içme suyu şebekesinin yüzde 40'tan fazlasını bitirdik. Nüfusun yüzde 65'i yeni yerleşimde. 5-6 ay içerisinde yeni yerleşimin tamamında içme suyu çalışması bitmiş olacak. Ondan sonra bu sıkıntılar olmayacak.” şeklinde konuştu.

“7 KİLOMETRELİK HAT 22 KEZ PATLADI”

Kayalı’yla Süloğlu hattının kesiştiği noktada birleştirme çalışmaları yaptıklarını söyleyen Başkan Gürkan, “Kayalı'daki rezerv yüzde 3'e düşünce DSİ ile ortak toplantı yaptık nasıl çözüm bulalım diye. Süloğlu'nda bizi daha çok idare edecek su var ama hat o kadar eski ki suyu taşımıyor, patlıyor. Nasıl yapalım dedik. Kayalı'dan gelen 58 km'lik 1000'lik çelik hat, Süloğlu Küküler Köyü Mevkii'nde Süloğlu'ndan gelen asbest hatla bir noktada kesişiyorlar. Dedik ki bu iki hattı birleştirelim. Bu iki hattın buluşması 6,5-7 kilometre yaklaşık. O noktada birleştirelim. O 7 kilometrelik asbest hattı da değiştirmemiz lazım. Yani şu an Kayalı'yı kapatarak Süloğlu'nu açıyoruz. Küküler Köyü'nde Süloğlu'ndan gelen su Kayalı ishale hattına giriyor. Buraya kadar da kayıpsız geliyor. O birleştirme hattı dediğimiz 7 kilometrelik hat 22 kez patladı. Bu asbest boruların zamanla özelliğini yitirmesinden kaynaklanıyor. Geçtiğimiz haftasonu yine su kesintileri oldu. Vatandaşımız şikayet ediyor hafta sonu su kesilir mi diye. Ben de biliyorum kesilmeyeceğini. Zaten kesmiyoruz. Su yok, getiremiyoruz patlaktan dolayı. Şimdi DSİ ile ortak çalışmayla o 7 kilometrelik hattı çeliğe çevireceğiz. Bunun projesi bitti. DSİ bizim adımıza yapacak, parasını ödeyeceğiz. O çelik hattın döşenme süreci olacak. Çok aylar, yıllar almayacak. Mümkün olan en kısa sürede yapılacak.” dedi.

“ÇOCUKLARINIZ, TORUNLARINIZ TEŞEKKÜR EDECEK”

Büyük kuraklıklar yaşandığının altını çizen Başkan Gürkan, “Trakya son 91 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Yeraltı sularımız yüzde 85 oranında azaldı. Bir faciaya doğru gidiyoruz. Kızıyorsunuz, bağırıyorsunuz, hakaret ediyorsunuz hiçbir şey demiyorum. Ama emin olun şu yapmış olduğumuz şehir içi içme suyunun tamamen yenilenmesi, Kayalı Köy İshale hattı yenilenmesi siz belki etmeyeceksiniz ama çocuklarınız veya torunlarınız yapanlara teşekkür edecekler.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.