“BÖYLE AHLAKSIZLIK OLUR MU?”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter üzerinden korona virüsle ilgili yaptığı açıklamaları montajlayarak Edirne’de vaka görülmüş gibi yansıtan ve halkı paniğe sürükleyen provokatörlere sert tepki gösteren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Sosyal medyada maalesef hangi ruh haliyle, kafayla yapılıyor bilmiyorum ama mesela Sağlık Bakanının tweetini montajlayarak oraya Edirne’yi ekliyorlar. Böyle bir ahlaksızlık, böyle bir şerefsizlik olur mu? Bu hangi vicdan, hangi namustur?” ifadelerini kullandı.

“BÖYLE AHLAKSIZLIK OLUR MU?”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter üzerinden korona virüsle ilgili yaptığı açıklamaları montajlayarak Edirne’de vaka görülmüş gibi yansıtan ve halkı paniğe sürükleyen provokatörlere sert tepki gösteren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Sosyal medyada maalesef hangi ruh haliyle, kafayla yapılıyor bilmiyorum ama mesela Sağlık Bakanının tweetini montajlayarak oraya Edirne’yi ekliyorlar. Böyle bir ahlaksızlık, böyle bir şerefsizlik olur mu? Bu hangi vicdan, hangi namustur?” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Mart 2020 Salı 06:42
“BÖYLE AHLAKSIZLIK OLUR MU?”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tüm Dünyada etkili olan korona virüs konusunda Edirne Belediyesi tarafından yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaşmak üzere Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu’yla birlikte basın toplantısı düzenledi. Başkan Gürkan ulusal düzeyde tedbirler alınmadan önce Edirne Belediyesi olarak çalışmalara başladıklarını ve gerekli malzeme teminini yaptıkları söyleyerek, bugüne kadar kentteki her kuruma yardım ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini belirtti. Göçmenlerin bulunduğu alanın da sürekli dezenfekte edildiğini ifade eden Başkan Gürkan, sosyal medyada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tweetini montajlayarak halkı paniğe sürükleyen provokatörlere de sert tepki gösterdi.

“7/24 ÇALIŞIYORUZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, virüs konusunda birçok çalışma yaptıklarını ve henüz ülkemizde vaka görülmeden dezenfektan malzemesi temin ettiklerini belirterek, “Covid 19 tedbirleri konusunda, ulusal düzeyde ve ülkemizde vaka tespiti yapılmadan önce Dr. Ertuğrul Tanrıkulu’nun koordinasyonunda özellikle dezenfektan malzeme temini ve bunları uygulayacak ekiplerle ilgili Halk Sağlığı birimimizde ciddi çalışmalar yapmıştık. Bugün geldiğimiz noktada bakıyorum ki; iyi ki o çalışmalarını yapmışız. Çünkü Edirne Belediyesi olarak tüm Edirne’ye yetişmeye çalışıyoruz. Bu konuda yoğun bir çalışma söz konusu. Kelimenin tam anlamıyla 7/24 bir çalışma içerisindeyiz. Özelikle son dönemde çok fazla göçmenin taşınmış olması nedeniyle taksiler ve ulaşım minibüslerini dezenfekte ederek çalışmalara başlamıştık. O günün akşamı da Türkiye’deki ilk vaka tespit edildi. Bu da Edirne Belediyesi’nin çalışmalarının ne kadar yerinde ve anlamlı olduğunu gösteriyor. Belediyeler bazında da baktığımızda ilk çalışmalara başlayan belediyelerden biri olduğumuzu gururla söyleyebilirim.” dedi.

“KENTTEKİ HER KURUMA YARDIM EDİYORUZ”

Özellikle malzeme konusunda tüm kurumlara yardımcı olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyleyen Başkan Gürkan, “Bu çalışmalar tabi tek seferlik çalışmalar değil; virüs tehlikesi tamamen ortadan kalkana kadar devam edecek. Malzeme tedarik etmeye de devam ediyoruz.  Başkan yardımcımıza diyorum; gerektiği kadar alın. Parasını ödeyin ya da gerekiyorsa borçlanın. Bunun hesabını veririz. Halkın sağlığı şu anda her şeyden öncelikli. Şu anda Türkiye’de birçok belediye, birçok kurum dezenfektan malzemesi bulamıyor. Biz, henüz bu tedbirler ulusal düzeyde alınmadan önce ciddi bir malzeme alımı yaptık. Öyle bir hale geldik ki; Edirne’de ilçeler de dahil, tüm kamu kurumları, işyerleri bizden malzeme istemeye başladılar. Bunu tabii ki nasıl sürdüreceğiz onu bilemiyorum. ‘Bu bizim görevimiz değil’ demiyoruz, kentteki her kuruma yardım ediyoruz. Bugüne kadar hiçbir kuruma, hiçbir kuruluşa, hiçbir özel sektöre olumsuz bir cevap vermedik. Bunu elimizden gelenin en fazlasını yaparak sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu. 

“SEBZE-MEYVE PAZARLARI AÇIK”

Başkan Gürkan halkın yoğun olarak gittiği yerlerde ilave tedbirler aldıklarını söyleyerek, “Cuma Pazarı’nı şu anda kapattık, Kırsalın Doğal Pazarı’nı kapattık. Ne zaman açılacaklarını süreç belirleyecek. Sebze-meyve pazarlarını kapatmadık, onu Sayın Valimizle de görüştük çünkü halkın aynı zamanda beslenme ihtiyacı da var. Ama Pazarcılar Odasıyla yaptığımız görüşmeyle pazarcı esnafımızın tamamı eldiven takarak çalışıyorlar. Yine gümrüklerde Sağlık Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşlar, ‘Düğünler ertelensin, nişanlar ertelensin’ yazıyor ama öyle bir yetkimiz yok. Onlar Bakanlık düzeyinde verilmesi gereken kararlar. Pazar akşamı İçişleri Bakanlığı’ndan bir genelge geldi; disko, bar, pavyon, gece kulübü gibi yerlerin kapatılması hususunda. Biz de bu tür işletmelere tebligatlarımızı yaptık. İkinci bir yazıya kadar bu tür işletmelerin faaliyetleri geçici olarak durduruldu.” ifadelerini kullandı.  

“SOKAKLARI DEZENFEKTE ETMENİN BİR ANLAMI YOK!”

Bazı belediyelerin sokakları yıkaması konusunun kendisine de sosyal medya üzerinden iletildiğini söyleyen Başkan Gürkan, “Bir şeyi bilmemek gerçekten kötü ama bilmediğini bilmemek daha da kötü. Bir şehirde sokakları köpüklü suyla yıkamışlar. Vatandaşlar onu bana atıyor, ‘Edirne’de neden yapmıyorsunuz?’ diye, bir diğeri de, ‘Belediye ne iş yapıyor’ diye yorum yapıyor. Biz bilimin yol göstericiliğine inanıyoruz. Bilime inanmayanlar da bugün bilime inanıyor. Bilim insanları diyor ki; ‘Açık havayı, sokakları dezenfekte etmenizin bir anlamı yok.’ Kardeşim bunu ben mi anlatayım size? Biraz araştır. Sosyal medyada geçirdiğin zamanı, biraz da bunu araştırarak geçir. Çocuk parklarını dezenfekte ettik. Ama oradaki malzemeleri dezenfekte ettik. Ama sokakları, kaldırımları dezenfekte etmenin bir anlamı olmadığını söylüyor bilim insanları. Şimdi mutlu olsunlar diye bunu mu yapalım? Böyle bir akıl yoksunluğu olur mu?” dedi.

“BÖYLE BİR AHLAKSIZLIK OLUR MU?”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter üzerinden yaptığı açıklamaları montajlayarak halkı paniğe sürükleyen kişilere sert tepki gösteren Başkan Gürkan, “Bazı art niyetli ve sapkınlara rağmen işimizi yapmaya devam edeceğiz. Sosyal medyada maalesef hangi ruh haliyle, kafayla yapılıyor bilmiyorum ama mesela Sağlık Bakanının tweetini montajlayarak oraya Edirne’yi ekliyorlar. Böyle bir ahlaksızlık, böyle bir şerefsizlik olur mu? Bu hangi vicdan, hangi namustur? Bir tane yazı çıkarıyorlar genelge gibi, biz bile tereddüde düşüyoruz; acaba böyle bir yazı geldi de biz mi atladık diyoruz. Aslında hiç öyle bir genelge yok. O nedenle biz devletin resmi kurumlarına, yazılara ve bilim insanların gösterdiği yollara bakarak yürümeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“GÖÇMENLERİN BULUNDUĞU ALAN SÜREKLİ DEZENFEKTE EDİLİYOR”

Başkan Gürkan, göçmenlerden kaynaklı herhangi bir hastalık olup olmadığının sorulması üzerine ise, “Biz 28 Şubat’tan bu yana her gece saat 3’te Pazarkule’de ilaçlamamızı yapıyoruz. Bir şey olduğu için de yapmıyoruz bunu. Bunu önleyici tedbir olarak uyguluyoruz. Hastalığı ortaya çıktıktan sonra yok etmeye çalışmaktan daha kolay ve önemli bu. Önleyici tedbirler kapsamında gerçekten ilk günden beri çok ciddi çalıştık. Şu an itibariyle Pazarkule’deki mültecilerden kaynaklanmış ya da ortaya çıkmış, benim bildiğim herhangi bir hastalık hali yok. Ama bu tedbir almayacağız anlamına da gelmiyor. Biz zaten bu tedbirleri 28 Şubat’tan itibaren Valilik ile işbirliği yaparak alıyoruz. Göçmenlerin bulunduğu alanda sürekli dezenfekte çalışması yapıyoruz.” cevabını verdi.    

“KIRKPINAR’A KADAR BİTECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ”

Başkan Gürkan, Kırkpınar’ın iptalinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, “Kırkpınar’a kadar inşallah bu salgın devam etmez diye ümit ediyoruz. Kırkpınar 658 yıldır her koşulda devam eden bir organizasyon. En önemli özelliklerinden birisi de bu. Kırkpınar Haziran sonu Temmuz başında olacağı için o zamana kadar inşallah bu salgın da sadece şehrimizde ve ülkemizde değil tüm Dünya’da sona erecektir diye ümit ediyorum ve buna inanıyorum. O zaman göreceğiz. Şimdiden acele etmeyelim. Çünkü o zaman havalar çok ısınacak o nedenle bir yaşayıp görelim. Daha çok zamanı var Kırkpınar’ı konuşmak için. Şimdiden konuşmak için erken.” cevabını verdi.

Kerem Filiz

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.