BU YIL ‘GRİP” ARTIŞI BEKLENİYOR

Edirne Eczacı Odası Başkan Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, bu yıl tüm dünyada grip vakalarında bir artışın beklendiğini ifade ederek, vatandaşları grip aşısı olmaya davet etti.

BU YIL ‘GRİP” ARTIŞI BEKLENİYOR

Edirne Eczacı Odası Başkan Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, bu yıl tüm dünyada grip vakalarında bir artışın beklendiğini ifade ederek, vatandaşları grip aşısı olmaya davet etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Eylül 2021 Çarşamba 06:40
BU YIL ‘GRİP” ARTIŞI BEKLENİYOR

Edirne Eczacı Odası Başkan Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, yaptığı yazılı açıklamada Covid19 salgını ve bu salgına karşı alınan önlemler nedeniyle ülkemizde ve dünyada mevsimsel grip vakalarında geçen sene azalma görüldüğünü hatırlatarak, ancak bu yıl okulların açılması, tedbirlerin gevşetilmesi nedeniyle mevsimsel grip vakalarında artış beklendiğinin altını çizdi.

Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, Covid19 hastalığına Korona virüs, mevsimsel grip hastalığına da İnfluenza virüsünün neden olduğunu hatırlatarak, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Bu nedenle Covid19’a karşı olduğumuz aşıları bizleri mevsimsel grip hastalığından

Korumamaktadır. Bilindiği üzere grip aşıları her yıl Eylül - Aralık dönemlerinde yapılmaktadır. Bu sene ülkemize iki çeşit grip aşısı gelmiştir. Bu iki grip aşısı arasında koruyuculuk açısından fark bulunmamaktadır. Grip aşılarından biri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödenmekte diğeri ise ücreti karşılığında eczanelerden temin edilebilmektedir. Ücretli aşıyı vatandaşlarımız eczanelerden kimliklerini gösterip satın alabilirler. Bu aşının ücreti 85,12 TL’dir. Euro kurundaki artış, dünyada talebin yüksek olması gibi nedenlerden dolayı aşı ücretleri bu sene artış göstermiştir.

KRONİK HASTALARIN AŞILARI SGK TARAFINDAN KARŞILANIYOR

Hipertansiyon dahil kalp damar hastalıkları, astım ve KOAH dahil akciğer hastalıkları, diyabet (şeker) hastalığı, kronik böbrek hastalığı gibi hastalıkları olan ve bu durumlarını rapor ile belgeleyen kişiler ile 65 (dahil) yaş üzeri ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan vatandaşlarımızın grip aşıları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen aşılar hekimlerimiz tarafından reçete edilmesi gerekmektedir. Ancak yaşanan sistemsel sorun nedeniyle aşılar şu an için reçete edilememektedir. Konu hakkında kurumlar arası çalışmalar devam etmektedir. Çok kısa bir süre içinde sorunun çözüleceğini düşünülmektedir. Özellikle 65 yaş üzerinde veya kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın grip aşılarını olması oldukça önemlidir. Hastane yatışlarını azaltmak, hastalıkları daha rahat geçirmek ve belki de olacağımız hastalığa yakalanmamak için tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum. Edirnemiz aşılama konusunda oldukça bilinçli ve Türkiye’ye örnektir. Bu durumun grip aşılarında da devam etmesini diliyorum.”

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.