“BUĞDAY FİYATLARI DÜŞÜK, BEKLENTİLERİ KARŞILAMAMAKTADIR”

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, açıklanan buğday fiyatlarının yetersiz olduğunu ifade ederek, fiyatların beklentileri karşılamadığını dile getirdiler.

“BUĞDAY FİYATLARI DÜŞÜK, BEKLENTİLERİ KARŞILAMAMAKTADIR”

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, açıklanan buğday fiyatlarının yetersiz olduğunu ifade ederek, fiyatların beklentileri karşılamadığını dile getirdiler.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
07 Haziran 2022 Salı 06:01
“BUĞDAY FİYATLARI DÜŞÜK, BEKLENTİLERİ KARŞILAMAMAKTADIR”

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, açıklanan buğday fiyatlarına çiftçi adına tepki gösterdi.

CHP Edirne İl Başkanlığında basına açıklama yapan CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, geçtiğimiz hafta İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile Edirne’de bir dizi ziyaretlerde bulunduklarını hatırlatarak, bu ziyaretlere Edirne Ziraat Odasından başladıklarını bildirdi. Ziraat Odası Yönetim Kurulu ile görüştüklerini dile getiren Pekcanlı, “Ziraat Odası Başkanımıza beklentilerini sorduk. Tüm odalarla birlikte 8 bin 500 lira ton başına buğday fiyatı beklentisi içinde olduklarını söylediler. O gün itibariyle bir kilo buğdayın maliyetini sorduk, aldığımız bilgiye göre, mazotu 23 lirayken yaptıkları hesaplamada 1 kilo buğdayın maliyetinin 5 lira 96 kuruş olduğunu öğrendik” dedi.

Buğday fiyatının Pazar günü açıklandığını hatırlatan Pekcanlı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Cumhurbaşkanı fiyatları açıkladı. Verilen ton fiyatı 6 bin 50 lira. Destekleme olarak da bin lira önerdi sayın Cumhurbaşkanı. Edirne’de ortalama 400 kilogram buğday biçildiğini öğrendik. Beklentilerde o şekilde. Verilen destekle 1 dönüm buğdayın getirisi 2 bin 820 lira. Destekleme olmadan, bin lira desteği TMO’ya satarsanız alacaksınız ve sonbaharda alınacağı konusunda bir beklenti var. Eğer destekleme almazsanız 2 bin 490 lira. Yani mazot 23 lirayken maliyet hebasına göre, 2 bin 384 lira maliyet çıkıyor. Destekli kalan tonda 436 lira. Desteksiz çiftçimizin elinde kalan sadece 36 lira. Ortalama 100 dönüm araziden buğday hasadı yaparsa çiftçimiz destekleriyle birlikte yıllık 43 bin 600 lira. Bunu 12’ye böldüğünüzde 3 bin 633 lira eline kalan. Desteksiz cebine kalan para yıllık 3 bin 600 lira.

“ÇİFTÇİNİN ARTIK TAVRINI KOYMASI GEREKLİ”

Bu verilen fiyatla AK Partili siyasetçilerin köylere gitmemesi lazım. Yüzlerinin biraz kızarması lazım. Çiftçimizin de artık biraz tavrını ortaya koyması lazım.”

VERİLECEK BİN LİRA MUAMMA

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’da yaptığı açıklamada açıklanan fiyatta ek olarak bin liralık bir desteğin verileceğini sözlerine ekleyerek, şunları söyledi:

“Şimdi bin lira muamma. Ne zaman ödeneceği, söyleniyor. Son baharda. Madem verilecek neden hemen vermiyorsunuz. Çiftçiyi kategorize ediyorsunuz, Çiftçi yüksek bir fiyat bulursa oraya satabilir ve sonunda devletten bin lira desteği alması gerekir.

ÜRÜNÜ TMO’YA SATMAYA ZORLUYORLAR

Şimdi yapılmak istenen şu, bizim gördüğümüz kadarıyla. Piyasayı şu an zaten oturmuş olan 6 bin seviyesinde tutup, üreticiyi ürünü satmaya zorlamak. Nereye satmaya zorlamak TMO’ya. İyi mi, çok iyi değil. Neden Türkiye’de bir kuraklık var. Güneydoğu Anadolu bölgesinde birçok yerde verim çok düşük olacak. Edirne’nin ortalaması 400 kilogram ama Türkiye ortalamasına geçtiğimiz zaman dönüm başına 200 kilogramlara kadar gerileyecek. Türkiye ithalat yapacak. Geçen sene söylemiştik, gönül isterdi ki ithalat yapmayıp, çiftçiye destekler vererek ekilmeyen yerler ekilsin ve Türkiye gıdan kriziyle karşılaşmasın dedik.

ÜLKELER, İHRACAT YAPMAMA KARARI ALDILAR

Bakın AB ihracat yapmama kararı aldı. Olaya tersten bakıyoruz. En büyük ihracatçı ülkelerden biri Rusya. İhracat yapmama kararı aldı. Hindistan üretici bir ülke ama aşırı sıcaktan buğdayları kavruldu. Kanada ve ABD ihracatçı ülkeler ama oradan ithalat çok pahalı. Tonu 530 dolar.

ZAMMI İYİ GÖRENLER OLABİLİR

Şimdi verilen zamma iyi bir zam diyorsunuzdur belki, yüzde 160 zam. O ne kadar zam. Gübreye yüzde 500 zam geldi arkadaşlar. Mazota yüzde 350 zam geldi ve dünyada petrolün çıkışı devam ediyor. Tarım ilaçlarına yüzde 200-250 zam geldi. Yani bu açıklanan fiyat girdi maliyetlerinin altında kaldı. Bir an önce TMO’ya verilsin isteniyor. Çünkü TMO ithalat yapamadı. Neden yapamadı. Çünkü ürün yok.

AKP YİNE TERCİHİNİ İTHALATÇIDAN YANA YAPTI

En son yaptığı ithalat geçen sene 13 ithalat yaptı. 450 dolardan. Yani bugünkü kurla. 7 bin 425 lira. Yani başlangıçta AKP hükümeti tercihini ithalatçıdan yana yaptı. Dedi ki, ben 7 bin 425 liradan aldım, içeriden 6 bin 50 liradan alırım. Bin lirada daha sonra veririm derim uzatırım. Mantık bu. Eğer üreticiyi düşünseydi, Türkiye’nin her yerinde ziraat odaları toplandı ve 8 bin 500 lira fiyat istedi. Neden maliyetten dolayı. Çiftçi sattığı buğdayın 5’te biri gübreye, 5’te biri mazota, 5’te biri ilaca ve 6’da 7’de birinin biri tohuma gittiğini düşünürsek. Hele birde borcu varsa hiçbir şey kalmayacak. Ama Türkiye ithalat yapmaya devam edecek. Nereden yapabilir. Ben ona bakıyorum. Rusya’da zor. Ukrayna zaten neredeyse üretim yapmadı. En uygun yerler buralar buralarda getirmesi taşımasıyla birlikte 450 dolar. Ben şuna bakıyorum AKP Genel Başkanı iyimi diye sordu. İyi bir fiyat vermek isteseydi.

TERCİHİNİ İÇERİDEN YANA OLSAYDI ÇİFTÇİYİ MUTLU EDEN BİR FİYAT AÇIKLARDI

Başlangıçta tercihini içeriden yana kullanırdı. Arkadaş ben buğdayı ithal edecek gibi görünüyor. Ama senin yüzünü güldüreceğim. 8 bin 500 lira fiyat açıklardı, ardından ithal arayışına girerdi. 85 milyon kişiyi de düşünerek fırıncılara da ucuz fiyatla un vermeye devam edeceğim. 

EKMEK FİYATLARI KISA SÜREDE ARTACAK

Ucuz fiyatlı un kesildi. Yani 450 lira olan un çuvalı fırıncılara 225 liradan veriyorlardı. Şu anda 450 lira. Yani ekmek fiyatlarına büyük bir baskı var. Şu anda 3-3,5 lira ekmek, muhtemelen 10-15 gün içinde ekmek 4-4,5 liraya çıkacak ve ucu açık. Yani ne fırıncısını düşünüyor ne çiftçisini düşünüyor ne de vatandaşını düşünüyor. Sadece rantı düşünüyor.

TÜİK VERİLERİ DOĞRU OLSAYDI FİYAT İYİYDİ

Bu fiyat iyimi? Birde TÜİK verileri doğru olsa iyi derdik. TÜİK verilerine göre yüzde 73 gibi bir rakam açıkladı. TÜİK rakamlarına göre iyi derdik ama gerçekler hiç öyle değil. Çiftçi yine gidecek gübre alacak, yine gidecek mazot alacak. Şimdi mazot hasadı var. Biçerdöverciler peşin para isteyecekler. Biçerdöverciler sabahtan akşama kadar biçim yapacaklar parayı isteyecek. Çiftçide parayı nereden bulacak. Çiftçinin deste deste parası yok ki, nasıl bulacak parayı. Muhtemelen bin lirayı es geçecek. Ben bir an önce borcumdan kurtulayım Biçerdöverci para istiyor. 30 Ekim’de Tarım Kredi kooperatiflerinin vadesi doluyor. Bankaların kredisi doluyor. Aracıdan almıştım. Ben borcumu ödemek için bir an önce malımı satayım. Tüccar şimdi akıllılık yapacak, 6 bin 500 liralara çıkıp bütün ürünü almaya çalışacak. TMO da almaya çalışacak. Bin liraya hemen verse TMO’ya gider ama vermiyor.

BUĞDAYIN 9-10 LİRAYA ÇIKMASI BEKLENİYOR

Dışarda en düşük buğday 7 bin 250 lira. Peki dolar 20 lira olursa ne olur. 9 lira olur. Muhtemelen Kasım ayında doların bu fiyatlarda olacağı tahmin ediliyor. Buğday fiyatlarının da 9-10 liralarda olacağı düşünülüyor. Biz inşallah yanılırız. Dolar geriler. Türkiye üretir ama bunlar hayal. Bunlar ne zaman olacak Millet ittifakında olacak. Biz buğday fiyatını çok düşük olarak bulduk. Bu açıklanan fiyat beklentileri karşılamamıştır. İlk baktığınız da iyi gibi de görünse, biliyorsunuz geçen sene de iyi gibi görünmüştü. Ama 15-20 gün sonra gerçekler su yüzüne çıktı. 15-20 gün sonra fiyatlar tekrar yükselişe geçecek. Hangi fiyatlar dolar bazındaki tüm fiyatlar. Elektrik, doğalgaz, mazot, gübre fiyatları bunlarda dışa bağımlıyız. Maalesef fiyatlar yükselişe geçecek.

BİZ OLSAYDIK 8,5 LİRA AÇIKLARDIK

Eğer biz olsaydık en az 8,5 lira fiyat açıklardık. Destekleme pirimi 10 kuruşluk pirimi en az 1-1,5 liralara çıkartırdık ve sulamaya önem vererek her tarafın ekilmesini sağlardık. Çünkü gelecekte dünyayı bir gıda krizi bekliyor. Rusya-Ukrayna savaşının devam edeceği görülüyor. Çin dünyadaki arpa, buğday ve mısır stoklarının yarısını stoklamış durumda. Şu anda dünyaya mal satmak önemli değil. Eldeki stokları korumak önemli.

Açıklanan 6 bin 50 lira ve sonradan verilen bin lira çiftçinin hiçbir şeyini karşılamayacak. Maliyeti şu anda karşılıyor. Çiftçinin bir iki ay sonra tekrar ekeceğini düşünerek verilen rakam yetersizdir. Hükümet yine tercihini yabancı çiftçiden yana kullanmıştır. Nereden bulursa bulsun buğdayın fiyatı 450-500 dolardır. Bunu kurla çarptığınızda göreceksiniz ki Türk çiftçinin malını ucuza kapattığı, maalesef üzülerek göreceğiz.”

 Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.