BUGÜN SON GÜN! YÜZLERCE YAPI YIKILABİLİR

Edirne İl Özel İdaresi sorumluluk sahasında İmar Mevzuatına aykırı olarak inşa edildiği tespit edilen yapıların, yasal hüviyete kavuşturulması için gerçekleştirilecek işlemler için son gün bugün. Bugün gerekli prosedürleri yerine yetirmeyen Edirne genelindeki yüzlerce kişinin yapısı için, en kısa sürede yıkım işlemlerine başlanacak.

BUGÜN SON GÜN! YÜZLERCE YAPI YIKILABİLİR

Edirne İl Özel İdaresi sorumluluk sahasında İmar Mevzuatına aykırı olarak inşa edildiği tespit edilen yapıların, yasal hüviyete kavuşturulması için gerçekleştirilecek işlemler için son gün bugün. Bugün gerekli prosedürleri yerine yetirmeyen Edirne genelindeki yüzlerce kişinin yapısı için, en kısa sürede yıkım işlemlerine başlanacak.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Haziran 2019 Cuma 09:51
BUGÜN SON GÜN! YÜZLERCE YAPI YIKILABİLİR

Edirne İl Özel İdaresi sorumluluk sahasında bulunan ve daha önce İmar Mevzuatına aykırı olarak inşa edildiği tespit edilen yapılar için İl Encümeninde karar alınmıştı. 15 gün içerisinde yasal hüviyete kavuşturulması için gerekli işlemlerin yapılmaması durumunda, yapıların yıkılacağı yapı sahiplerine tebliğ edilmişti. Edirne Merkez ve ilçelerinde bulunan yüzlerce yapının İmar Barışından yararlanabilmesi için tanınan süre bugün sona eriyor. Gerekli işlemlerin yapılmaması durumunda yapıların yıkımına en kısa sürede başlanacak.  Bazı yapı sahipleri verilen sürenin çok kısa olduğunu belirtirken, yetkililer ise yasal sürenin 15 gün olduğunu dile getirdi.

İl Encümeninde alınan söz konusu karar şu şekilde: “İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğünün 30.05.2019 Tarihli ve 8069 sayılı yazısı ile Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan, Edirne İl Özel İdaresi sorumluluk sahasındaki alanlarda kaçak yapılaşma ile mücadele kapsamında yapılan denetimlerde 3194 sayılı İmar Mevzuatına aykırı olarak inşa edildiği tespit edilen yapıların 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32’nci Maddesi birinci ve ikinci fıkraları hükümleri doğrultusunda yapı tatil zaptı düzenlenerek mühürlendiği ve İmar Kanununun 42’nci maddesi hükümleri doğrultusunda yapı sahiplerine idari müeyyide uygulandığı,

Haklarında yapı tatil zaptı düzenlenen bu yapılardan 141 tanesinin 3194 sayılı İmar Kanununun 32’nci maddesi, 3’üncü fıkrası “Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını ister” hükmü gereği ruhsatlandırılmadığı veya geçici 16’ncı maddesi hükümlerine istinaden “31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için” Yapı Kayıt Belgesi alınarak yasal hüviyete kavuşturulmamış olduğu tespit edildiği, yasal hüviyete kavuşturulmamış olan bu yapıların bilgilerine aşağıdaki listede yer verildiği,

3194 sayılı İmar Kanununun 32’nci maddesi, dördüncü ve beşinci fıkrasında; “Ruhsata aykırılık olan yapıda bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının ruhsata uygunluğu inceleme sonucunda anlaşılırsa mühür, belediye ve valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir. Aksi takdirde ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idari kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.” hükmü amir olduğu belirtilerek, 3194 sayılı İmar Kanununun 32’nci Maddesi, dördüncü ve beşinci fıkraları hükümleri gereği; yasal hüviyete kavuşturulmamış olan, aşağıda yer alan listede bilgilerine yer verilen 141 adet yapının yıktırılması teklif edilmiştir.
Söz konusu teklifin İl Encümenince görüşülmesi neticesinde; Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan, Edirne İl Özel İdaresi sorumluluk sahasındaki alanlarda kaçak yapılaşma ile mücadele kapsamında yapılan denetimlerde 3194 sayılı İmar Mevzuatına aykırı olarak inşa edildiği tespit edilerek haklarında Yapı Tatil Zaptı düzenlenen ve 3194 Sayılı İmar Kanununun 32’nci Maddesi, üçüncü fıkrası hükmü gereği ruhsatlandırılmadığı veya İmar Kanununun Geçici 16’ncı Maddesi hükümlerine istinaden “31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılan için” Yapı Kayıt Belgesi alınarak yasal hüviyete kavuşturulmamış olan aşağıda bilgileri liste olarak sıralı 141 yapının yıkım işlemlerinin uygunluğuna, karardan bir örneğinin gereği için İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğüne gönderilmesine 5302 sayılı kanunun 6’ncı maddesi (b) bendi ve 26. maddesinin (e) ve (j) bentleri gereği oybirliğiyle karar verildi.”

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.