BULUT; "TARİHİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”   

Tarihi Taş Odaları Oteli Müdürü Cengiz Bulut, yaptığı açıklamada tarihi eserlerin önemine değinerek bu eserlere sahip çıkılması gerektiğini Bunun Edirne turizminin gelişmesi açısından çok önemli olduğu  önerisinde bulundu. Taş odalarının İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu yer olduğunu belirtti.

BULUT; "TARİHİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”   

Tarihi Taş Odaları Oteli Müdürü Cengiz Bulut, yaptığı açıklamada tarihi eserlerin önemine değinerek bu eserlere sahip çıkılması gerektiğini Bunun Edirne turizminin gelişmesi açısından çok önemli olduğu  önerisinde bulundu. Taş odalarının İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu yer olduğunu belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Ocak 2019 Salı 09:11
BULUT; "TARİHİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”   

Tarihi Taş Odaları Oteli Müdürü Cengiz Bulut, yaptığı açıklamada tarihi eserlerin önemine değinerek bu eserlere sahip çıkılması gerektiğini, Bunun Edirne turizminin gelişmesi açısından çok önemli olduğu  önerisinde bulundu. Taş odalarının İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu yer olduğunu belirtti.

Bulut konuşmasında daha sonra şunları kaydetti,“Ben 2006 yılından bu yana Taş Odaları Otelinin müdürlüğünü yapıyorum. Burada Edirne ve Türkiye turizmine hizmet veriyoruz.Bu  tarihi Taş Odaları hakkında bilgi vermek istiyorum. Edirne Osmanlı Devleti tarafından 1361 yılında fethedildikten sonra  zamanın padişahının Edirne’de konaklayacağı bir yer bulunmadığından İlk olarak Dimetoka’da bir geçici saray yapılıyor. 1365 yılına kadar padişah orada ikamet ediyor. Daha sonra Kavak meydanına , Sarıbayır dediğimiz  alan Selimiye camisinin de içinde bulunduğu alandan 2. Murat’ın  yaptırdığı Muradiye Caminin eteklerine kadar olan geniş bir alandı. Osmanlı Devletinin ilk sarayı bu alana yapılıyor. Bu saraydan günümüze Saray Hamamı ve Taş Odalar kalıyor. Bu eserler dönem dönem yangından depremden zarar görmesine rağmen günümüze kadar ulaşıyor. Saray-ı Atik’te günümüze  kadar ulaşan Taş Odaları Edirne ve ülke turizmine katkı sağlıyor.Bu yer mülkiyet olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait. Burası 2006 yılında ihaleye çıkarıldı o günden bu yana otel olarak işletiliyor ‘dedi

OTELİN HER ODASINDA AYRI GÖRÜNTÜ VAR

2018 temmuz ayından itibaren de TOBB bünyesinde  olan Gümrük Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ’nin bir şubesi olarak  hizmet verdiğini belirten   Bulut,” her odayı nostaljik görüntü kazandırdık Odalarda  Osman Gazi, Mimar Sinan, Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman Hürrem Sultan ve Fatih Sultan Mehmet’in  eşi Sitti Şah Sultan isimleri verildi. Otelimize gelmek isteyen müşterilerimiz internet ortamında bu odaların isimlerini söyleyerek rezervasyon yaptırıyorlar. Gelen müşterilerimize her türlü kolaylığı sağlıyor misafir ediyoruz.  Konuklara Edirne krokisi veriyoruz.Edirne tarihi hakkında bilgilendiriyoruz.Şehri  gezmelerini sağlıyoruz. Tarihçilerimizin kayıtlarında burası ile ilgili  üç rivayet var. Bunlardan ilkinde Fatih Sultan Mehmet’in 29 martı 30 marta bağlayan 1432 yılında  Edirne’deki eski sarayda doğduğu, bir başka tarihçimizin de notlarında Fatih’in sütannesi  Ümmügülsüm Dahi Hatunla bu konakta yaşayıp çocukluğunu geçirdiği söyleniyor. Yine bir başka tarihçimiz de Fatih sultan Mehmet’in sünnet düğününün burada yapıldığı  savunuluyor. Her eski yapının bir hikayesi olduğu gibi Taş Odalarının da böyle bir hikayesi var” diye konuştu.

SELİMİYE ÇEVRESİ DÜZENLİ OLMALI

Selimiye çevresinde Yemiş Kapanının bulunduğu alanda  4 yıl önce bir kazı yapıldığını. her nedense bu kazı alanı bir türlü kapatılmadığını  kazı halinde durduğunu belirten Bulut, “Bize gelen misafirlerimiz  genellikle kültür turizmi için geliyorlar. Bu kişiler şehri gezdiklerinde bu harabeliği gördüğünde tepkilerini bize iletiyorlar. Öte yandan Selimiye çevresindeki işlemelerin yeterli temizlik yapmadığı konusunda şikayetler alıyoruz. Diğer yandan Kaleiçi’ndeki tarihi  harabe halindeki evler konusunda müşterilerimizden şikayet alıyoruz. Edirne’de daha önceleri her dinden insanlarımız barış içinde yaşıyordu. Tarihi binaların  onarılıp Edirne turizmine kazandırılması lazım. Edirne ziyaretine gelenlerden aldığımız  bir başka şikayet ise  Selimiye çevresindeki seyyar satıcıların gelen misafirlere zorla bir şeyler satmak istedikleri ve sokak aralarını otopark gibi kullanmak isteyenlerin olduğu yolunda yakınmalar oluyor. Yine bazı esnaflarımızın sattıkları ürünlere fiyat tarifesi koymadığı  yolunda  yakınmalar var. Yetkililerin bu  şikayetleri dikkate alarak gerekli denetimleri  yapmaları gerekir.” dedi

Fikri Yalın

  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.