BÜYÜK ÇOĞUNLUK OKULLARDAKİ TEDBİRLERİ YETERLİ BULDU

Edirne Veli Der okulların açılmasına sayılı günler kala, velilerle yüz yüze eğitim konusunda yaptığı anketi paylaştı. Anket verilerine göre, ankete katılan velilerin yüzde 72.4’ü okullarda alınan pandemi tedbirlerini yeterli buldu.

BÜYÜK ÇOĞUNLUK OKULLARDAKİ TEDBİRLERİ YETERLİ BULDU

Edirne Veli Der okulların açılmasına sayılı günler kala, velilerle yüz yüze eğitim konusunda yaptığı anketi paylaştı. Anket verilerine göre, ankete katılan velilerin yüzde 72.4’ü okullarda alınan pandemi tedbirlerini yeterli buldu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Ağustos 2021 Cuma 06:15
BÜYÜK ÇOĞUNLUK OKULLARDAKİ TEDBİRLERİ YETERLİ BULDU

Edirne Veli Der, okullarda yüz yüze eğitime geçilmeden önce velilerle bir anket yaptı.

Edirne Veli Der Yönetim Kurul adına yapılan yazılı açıklamada, Veli Der olarak yaptıkları anket sonuçlarını basınla paylaştı.

Pandemi koşullarında ‘Edirne okullarını açmaya ne kadar hazır?’ sorusunu ildeki velilerin gözünden incelemek istediklerini bildiren Veli Der yönetimi,30 Temmuz başlangıç tarihi olan bu anket çalışmasını 15 Ağustos 2021 tarihinde sonlandırdıklarının altını çizdi.

Yazılı açıklamada, Veli Der’in anket sonuçları şu şekilde verildi:

“Anketimize katılan 501 veli katılmış olup, ankete katılan velilerin çocukları %36,9 oranınsa lise, %29,1 ilkokul, %26,9 ortaokul, %5,6 okul öncesi ve %1,4 özel eğitim kademesinde öğrenim görmektedir.

Ankete katılan velilerin %75,2 sinin her iki doz aşıyı, %14’ünün 1. Doz aşıyı yaptırdığı %10,8 inin ise hiç aşı yaptırmadığı görülmektedir. Bu oran Edirne ilindeki genel aşı oranları ile uyumludur.

16 yaş üzeri öğrencilerin %72,4 ünün aşı olmadığı, %15,4 ünün 1. Dozu, %12,2 sinin her iki dozu da olduğu görülmektedir. ( Anket sonlandırıldıktan sonra 16 yaş üstüne aşı tarihi tanımlandığından şu andaki oranların daha yüksek olduğunu düşünmekteyiz.)

Yaşa bağlı olmadan aşı hakkı tanınması durumunda çocuğuna aşı yaptırmayı düşünen veli oranı %50,3 tür. %35,4 ü kararsızdır. %14,3 ü aşı yaptırmayı düşünmemektedir.

2021-2022 eğitim döneminde çocuğunu okula göndermeyi düşünen velilerin oranı %77,2’dir. %14,6’sı kararsız, %8,2’si göndermeyi düşünmemektedir.

VELİLERİN TALEPLERİ

Velilerin talep ettiği önlemler sırasıyla;

Hijyen, temizlik, maske kullanımı, Seyreltilmiş sınıflar, Tuvaletlerin hijyeni ve temizliği, Yardımcı personel sayısının arttırılması, Hijyen için gerekli temizlik malzemelerinin sağlanması, Sınıfların yeterli ve düzenli olarak havalandırılmasının sağlanması, Kullanılan ortak alanların dezenfekte edilmesi, Aşının zorunlu olması ve aşı olmayan velilerin okula alınmaması, Öğretmen sayısının arttırılması ve ek dersliklerin temin edilmesi.

VELİLERİN ÇOĞUNLUĞU, ÇOCUKLARININ KURALA UYDUĞUNDAN EMİN

Ankete katılan velilerin %47.7’sinin çocuğu geçtiğimiz eğitim döneminde yüz yüze eğitime katılabilmiştir. %20.2’si kısmen, %32.1’i ise hiç katılmamıştır.

Çocukları yüz yüze eğitime katılan velilerin %72.1’i sınıflardaki öğrenci mevcudunu pandemi koşullarına uygun bulmuş, %12.4’ü uygun bulmamış, %15.6’sı kısmen uygun bulmuştur.

Tuvaletteki hijyen standarlarını pandemi koşullarına uygun bulan velilerin oranı %55.6, kısmen uygun bulanlar %28.2, hiç uygun bulmayanlar %16.2’dir.

Sınıf havalandırma düzenini pandemi koşullarına uygun bulan velilerin oranı %62.6, kısmen uygun bulanlar %27.1, uygun bulmayanlar %10.3’tür.

Sınıfın her gün düzenli dezenfekte edildiğini belirten velilerin oranı %60.9, kısmen uygun bulanlar %25.9, uygun bulmayanlar %13.2’dir.

Okulda yeterli temizlik personeli çalıştığını belirten velilerin oranı %53.8, kısmen uygun bulanlar %22.9, uygun bulmayanlar %23.2’dir.

Çocuğu okula toplu taşıma ile giden velilerin oranı %23.8, kısmen toplu taşıma kullanan %2.4, kullanmayan %73.8’dir.

Çocuğunun maske-mesafe-hijyen koşullarına uygun davrandığını düşünen velilerin oranı %71.8, kısmen uygun bulanlar %21.8, uygun bulmayanlar %6.5’tir.

Okulda alınan pandemi tedbirlerini yeterli bulan velilerin oranı %72.4, uygun bulmayanların oranı %27.6’dır.

Okullarda alınan pandemi tedbirlerini yeterli bulmayan veliler sebeplerini şu şekilde sıralamışlardır:

Tuvaletlerin düzenli temizlenmemesi ve tuvaletlerdeki hijyen malzemelerinin takibinin düzenli yapılmaması, temizlik personeli sayısının yetersiz olması, Çocukların pandemi sürecinde sosyal mesafe kurallarına uymaması, Sınıfların yeterince havalandırılmaması, Derslik sayısının yetersiz olması nedeniyle sınıfların kalabalık olması, Aşılanmamış öğretmen ve okul personeli bulunduğunun düşünülmesi.

Bu veriler ışığında ilimizdeki okullarda pandemi kurallarının genel olarak uygulandığını tespit etmiş oluyoruz. Bu noktadan sonra yapmamız gereken tam olarak bunu uygulamaya geçirmemiz olmalıdır. Zayıf noktamızın okul tuvaletleri ve yardımcı personel eksikliği olduğu açıktır. Ayrıca teneffüslerde tuvalet ve kantinlerdeki yığılmayı ve mesafenin ortadan kalkma sorununun nasıl aşılabileceğinin tedbirlerinin alınmasını beklemekteyiz. Daha önceki yıllarda olduğu gibi okullar açıldıktan sonra yardımcı personelin görevlendirilmesi sorunun da bir an önce çözüme kavuşturulup, okullar açılmadan önce görevlerine başlatılmasını, aşı kontrolünün yapılmasını ve pandemi ve hijyen eğitiminden geçirilmelerinin önemle altını çizmekteyiz .

Ayrıca velilerde aşılanma oranının yüksekliği de oldukça sevindirici bir veri.  Aşı hakkı tanındığında çocuklarına yaptırmayacağını söyleyen velilerimizin yanında kararsız olan velilerin tespitinin yapılıp Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulacak bir komisyonla bire bir görüşmeler sağlanabilir. Veli Der olarak birlikte çalışmaya ve yardımcı olmaya hazırız.

Okulların tam zamanlı yüz yüze eğitime açılması için seyreltilmiş sınıfların olması şart. Seyreltmenin ilimizde ne şekilde yapılacağının bir an önce karara bağlanmasını ya da kararlaştırıldıysa bizlerle de paylaşılmasını bekliyoruz.

Sınıflarda havalandırmanın düzenli olarak yapılması hayati önem taşımaktadır. Öğretmenlerimizin ve okul idarelerinin bu konuda dikkatli ve özenli davranmasını, planlamaların dikkatli bir şekilde uygulanması taleplerimiz arasındadır.

Biz veliler çocuklarımızın tam zamanlı yüz yüze eğitime geçilmesini istiyoruz. Kaygılarımızı azaltmanın en iyi yollarından biri bizlere tam şeffaflıkla veri akışının sağlanmasıdır.  Düzenli olarak sosyal medya aracılığıyla ya da mesaj çekilerek kaç öğrenci kaç öğretmen kaç yardımcı personelin aşılarının yapıldığı, her gün ne gibi tedbirlerin uygulandığı ve bilimsel kriterlere göre yapıldığı, maske mesafe ve hijyene uymayan çocuklarımız için ne gibi önlemler alındığının bizlere aktarılması okullarımıza güveni sağlayacaktır.

Eğitimin tüm paydaşlarıyla birlikte karar almak, uygulanabilirliğini sağlamak okullarımızı çok daha güçlü kılacaktır. “

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.