BÜYÜK DESTANIN 96’INCI YILI

Edirne düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ıncı yıl dönümünü kutladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Herkes şunu çok iyi bilsin ki; Türk Milleti Ulu Önderinin söylediği gibi ‘Yurtta sulh; cihanda Sulh’ ilkesini benimsemiş bir millettir. Ancak milletin bağımsızlığı, milletin hayatı tehlikeye düştüğünde tıpkı Çanakkale’deki gibi tıpkı Kurtuluş Savaşı’ndaki gibi, tıpkı 15 Temmuz’daki gibi gözünü kırpmadan bu vatan için canını vermeye hazırdır.” Dedi.

BÜYÜK DESTANIN 96’INCI YILI

Edirne düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ıncı yıl dönümünü kutladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Herkes şunu çok iyi bilsin ki; Türk Milleti Ulu Önderinin söylediği gibi ‘Yurtta sulh; cihanda Sulh’ ilkesini benimsemiş bir millettir. Ancak milletin bağımsızlığı, milletin hayatı tehlikeye düştüğünde tıpkı Çanakkale’deki gibi tıpkı Kurtuluş Savaşı’ndaki gibi, tıpkı 15 Temmuz’daki gibi gözünü kırpmadan bu vatan için canını vermeye hazırdır.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Kasım 2018 Pazartesi 09:46
BÜYÜK DESTANIN 96’INCI YILI

Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ıncı yıl dönümü düzenlenen etkinliklerle, büyük bir coşku ile kutlandı. Edirne Belediyesi tarafından 25 Kasım Kurtuluş Bayramı nedeniyle düzenlenen törenler, saat 11.00’de Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Anıttaki törenlere Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Erdin, AK Parti Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Okan Gaytancıoğlu, İyi Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar siyasi parti temsilcileri, sendikalar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törenler daha sonra, Talatpaşa Asfaltı’ndaki geçiş törenleriyle devam etti. Tören alanına gelen Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Erdin halkı selamladıktan sonra protokoldeki yerini aldı.

KENT TEMSİLİ OLARAK TESLİM ALINDI

Türk Ulusunun bağımsızlık simgesi olan Türk Bayrağı’nı temsili törenle teslim alan dönemin Valisi Şakir Bey’i canlandıran genç daha sonra Türk Bayrağını Vali Ekrem Canalp’e sundu.

Vali Şekir Bey’i canlandıran gencin heyecanı üzerine konuşan Canalp, “ “96 yıl önce Şakir Paşa dönemin valisi aynen böyle bir heyecan yaşadı. Ve ben biliyorum ki 96 yıl boyunca Edirnelilerin yaşamış olduğu bu heyecanı bugün onların torunları da aynı şekilde yaşıyor. Bizler hepimiz bugün bu gurur ve heyecanın içinde, bağımsızlığımızın birliğimizin bütünlüğümüzün bu devletin b milletin ve de bu vatanın bağımsızlığının en kutsal işareti olan bu bayrağı arkadaşlarıma göklere çektirmek üzere teslim ediyorum.” Dedi.

Kentin temsili olarak teslim alınmasının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kurtuluşun 96. Yılında Edirnelilere seslendi. Kurtuluş Bayramı’nı kutlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu şehir yüzlerce yıldır, binlerce yıldır. Türk’ün ata yurdu, kahramanlık yurdu olmanın haklı kıvancını yaşayan bir şehir. Osmanlı İmparatorluğu’nun bir imparatorluk haline geldiği bir şehir Edirne. 1361’de fethedilen ve Osmanlı beyliğini Osmanlı İmparatorluğu’nu çeviren; bir çağı açıp bir çağı kapatan Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu şehir burası. Bu şehir bu kutlu diyar, bütün işgallere, bütün savaşlara emperyalizmin bütün kanlı zulümlerine diren ama asla ama asla soyun eğmeyen bir şehir. Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı’nda müttefiklerinin yenilmesiyle yenik ilan edildiği 30 Ekim 1919’da imzalanan Mondros’tan hemen sonra sadece ve sadece 3 gün sonra bağrından çıkardığı 4 yiğit ile 4 Edirnelinin kurtuluş savaşının ilk kıvılcımı yakarlar. Daha hiç kimse hiçbir şeyin farkında değilken direnişin ilk kıvılcımı olan Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurarlar. Ardından Ulu Önderimiz, Cumhuriyeti’mizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkar. Ve Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurar. Bakarlar ki bir kurtuluş örgütü Trakya’da bir kurtuluş örgütü Anadolu’da. ‘Vatan bir bütündür bölünemez’ derler. Ve ardından Mustafa Kemal’in emriyle bu iki cemiyet birleştirilir; Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti oluşur ve hemen peşinden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Kurtuluş Savaşı’nın kahramanı olan Kuva-i Milli’yi kurar. Ardından bütün mazlum milletlere örnek olacak o destansı savaş başlar” diye konuştu.

2 yıl işgal altında kalan Edirne’nin 24 Kasım 1922’de; 96 yıl önce Türk Milleti’nin bağrından çıkmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından son kez kurtarılarak gerçek sahiplerine; Türk Milleti’ne, Edirnelilere teslim ettiğini belirten Gürkan, “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır, sözünden hareketle Edirneliler bütün alanları doldururlar. Tıpkı bugün sizlerin yaptığı gibi. Biliyor ve inanıyoruz ki; Türk Milleti tarihi boyunca esareti kabul etmemiş bir millettir. Türk Milleti; gerekmedikçe, milleti ve devleti tehlikeye düşmedikçe işgal edilmedikçe, asla ve asla savaş yeltenmemiştir. Bugün bu yurtta, şehitlerimizin bize vatan yaptığı bu topraklarda özgürce yaşıyorsak, bağımsızca yaşıyorsak, al bayrağımız özgürce dalgalanıyorsa bunu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimize borçluyuz ruhları şad olsun. Herkes şunu çok iyi bilsin ki; Türk Milleti Ulu Önderinin söylediği gibi ‘Yurtta sulh; cihanda Sulh’ ilkesini benimsemiş bir millettir. Ancak milletin bağımsızlığı, milletin hayatı tehlikeye düştüğünde tıpkı Çanakkale’deki gibi tıpkı Kurtuluş Savaşı’ndaki gibi, tıpkı 15 Temmuz’daki gibi gözünü kırpmadan bu vatan için canını vermeye hazırdır. Bu millet yüzyıllar boyu bağımsızlığı, istikbali ve vatanı için gözünü kırpmadan şehit olmuş bir millettir” ifadelerine yer verdi.

Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından halkoyunları ekipleri gösteri sundu. Program geçit töreniyle son buldu. Geçit töreni büyük ilgiyle izlendi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.