BÜYÜK EFSANE BAŞLADI

Edirne Belediyesi'nin organizasyonuyla gerçekleştirilen 658’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Er Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı. Pehlivan sayısında rekor katılımın gerçekleştiği güreşlerde 2 bin 381 pehlivan 14 boyda mücadele edecek.

BÜYÜK EFSANE BAŞLADI

Edirne Belediyesi'nin organizasyonuyla gerçekleştirilen 658’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Er Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı. Pehlivan sayısında rekor katılımın gerçekleştiği güreşlerde 2 bin 381 pehlivan 14 boyda mücadele edecek.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Temmuz 2019 Cumartesi 09:00
BÜYÜK EFSANE BAŞLADI

658’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin açılışı Sarayiçi Er Meydanı’nda düzenlenen törenle gerçekleşti. Açılışa, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Kırkpınar Güreşleri Ağası Seyfettin Selim, Milletvekilleri, siyasi parti il başkanları, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda güreşsever katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından 657’inci Kırkpınar’ın başpehlivanı Orhan Okulu, Türk Bayrağını göndere çekti.

SELİM: “AĞAYA YAKIŞAN VERMEKSE; PEHLİVANA YAKIŞAN MERTÇE GÜREŞMEKTİR”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, “Tarihi Kırkpınar inşallah hepimiz için hayırlı olur, Kırkpınar’a yakışan güreşler olur. Hep söylüyorum. Nasıl ki; ağaya yakışan vermekse; pehlivana yakışan yiğitçe, mertçe, erkekçe güreşmektir.” dedi.

AYDIN: “2019 YILINDA 3 İLKE İMZA ATILDI”

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın ise, “2019 yılında Türk Yağlı Güreşi adına çok önemli 3 ilke imza atılmış oldu. Birincisi, Kırkpınar Güreşlerine bu yıl 2 bin 381 güreşçi kayıt yaptırarak Cumhuriyet tarihinde bir rekora imza atıldı. İkincisi Trakya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümüne, Kırkpınar güreşlerinde ilk 3 dereceye giren sporcularımıza sınavsız okuma hakkı ve başpehlivanlarımıza da yüksek lisans yapma hakkı tanıdılar. Üçüncü konu, daha dün mecliste torba yasada çıktı. Kırkpınar güreşlerinde 3 kes üst üste başpehlivan olan altın kemer sahibi olan güreşçilerimize Devlet Sporcusu unvanı verildi. Bu kanunla Karamürselli Aydın Demir, Denizlili Hüseyin Çokal ve yine Karamürselli Ahmet Taşçı, Devlet Sporcusu unvanını kazandılar. İnanıyorum ki; en kısa zamanda her yıl başpehlivan olanlara da Devlet Sporcusu unvanı verilecektir ve bu konuyla ilgili de çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz. Bu kanunun çıkmasında başta meclis başkanımız Mustafa Şentop Bey ve dün torba yasada oy kullanan tüm milletvekillerine teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

GÜRKAN: “2 BAŞPEHLİVANIN HEYKELİNİ EN YAKIN ZAMANDA DİKECEĞİZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da, “Biraz önce değerli Federasyon Başkanımızın da bahsettiği gibi, Değerli Ağamın vurguladığı gibi, dün meclisten çıkan bir kanunda; Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde üst üste 3 kez Başpehlivan olarak altın kemerin ebedi sahibi olmaya hak kazanmış başarılı Başpehlivanlarımıza Devlet Sporcusu unvanı verilmiştir. Bu kanun tasarısında tüm siyasi partilerimizin imzaları vardır. Oy kullanan değerli Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Bu tarihi kanunda, bu tarihi unvanda emeği geçen tüm siyasi partilerimizi, tüm milletvekillerimizi Kırkpınar’ın ev sahibi Edirne Belediye Başkanı sıfatıyla yürekten alkışlıyorum. Hala Kırkpınar’da altın kemerin ebedi sahibi olmuş ve hayatta olan 3 Başpehlivanımız var. Allah onlara sağlıklı, uzun ömürler versin. Sevgili Ahmet Taşçı da şu anda aramızda. Yine 2 yıl önce kendilerini, gücümüz oranında plaketle takdir ettiğimiz hala hayatta olan Denizlili Hüseyin Çokal ve Karamürselli Aydın Demir de hayattalar. Kendilerine Allah’tan sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Buradan çıktığımızda hemen karşıda Kırkpınar’ın altın kemerli ağalarının ve altın kemerli başpehlivanlarının heykelleri var. Sevgili Ahmet Taşçı’nın heykeli orada, Adalı Halil’in heykeli orada ama ben bu kanunla beraber fark ettim ki; Biz Edirne Belediyesi olarak bir şeyi eksik bırakmışız. Altın kemerli 2 başpehlivanımız, hala hayatta olan Aydın Demir ve Hüseyin Çokal’ın heykellerini de Edirne Belediyesi olarak en kısa zamanda Ahmet Taşçı’nın heykelinin yanına koyacağız. Şimdiden kendilerine ve güreş camiamıza hayırlı olsun. Türk’ün Ata Sporu olan 658 yıldır kesintisiz bir şekilde devam eden, savaşta barışta, varlıkta yoklukta Türk Milletinin gurur timsali olan yağlı güreşlerimiz Dünyada olimpiyatlardan sonraki en eski spor organizasyonu. Olimpiyatlar zaman zaman kesintiye uğramış ama Kırkpınar her koşulda ve her şartta devam edegelmiştir. Atalarımızdan büyük bir onur ve gururlar miras olarak, emanet olarak almış olduğumuz Kırkpınar Yağlı Güreşlerini biz de, bizden sonraki temsilcilerine daha da güzel, daha da anlamlı bir şekilde teslim etmenin gayreti içerisindeyiz. Her yıl yeni bir rekor kırarak daha çok pehlivanlarımızın katılımını sağladığımız Kırkpınar’ımız, inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda daha da büyük güreşlere, daha da şahane güreşlere ev sahipliği yapacaktır.

GÜRKAN: “KENDİNİ BİLMEZLERE RAĞMEN EBEDİYETE KADAR DEVAM EDECEK!”

Bu sırada Başkan Gürkan’ı tribünde bulunan bir grup ıslıkla protesto etti. Başkan Gürkan da, “Müsaade ederseniz bitireceğim. Vali Bey’de konuşacak, bitireceğiz. Elbette güreş seyircisi sabırsızdır, telaşlıdır. Bunu pehlivanlarımızın güreşlerinde de biz hep görürüz, hep izleriz. İnanıyorum ki; Türk’ün Ata Sporu kendini bilmezlere rağmen ebediyete kadar devam edecektir.” dedi.

CANALP: “BAŞKAN GÜRKAN YAPTIĞI ÇABALARLA HER TÜRLÜ ÖVGÜYÜ HAK EDİYOR”

Edirne Valisi Ekrem Canalp’te konuşmaya başladığı sırada tribündeki bir kısım tarafından protesto edildi. Vali Canalp buna rağmen konuşmasına devam ederek, “Düşünün ki; bu meydanda şu anda bir ulu çınar var. Ve yine düşünün ki; bu ulu çınar 658 yaşındadır ve yine düşünün ki; bu 658 yıllık toprağın çınarı Edirne’dir, Edirnelilerdir. Bu çınarın gövdesi bu meydanda biraz sonra güreş tutacak olan pehlivanlardır. Bu gövdeyi besleyen bu yiğit pehlivanlara destek olan, arka çıkan işadamlarımızdır, belediyelerimizdir, kurum ve kuruluşlarımızdır. Bu ulu çınarın cazgırları, yapraklarıdır. Milletlerin geleneklerinde yaşayan gelenekler ve sönüp giden gelenekler, 658 yıldan beridir geleneği devam ettiriyor. Bu Aziz Millet 658 yıldan beridir savaşlar bile, kıtlıklar bile olsa, ekonomik buhranlar bile olsa bu geleneği asla bırakmadı. Millet olarak bu geleneği sürdürüyoruz. Çünkü yağlı güreşi, Türk milletine özgü kılan özellikler var. Yağlı güreş cesarettir, mertliktir, Türk Milletinin en karakteristik özellikleridir yağlı güreş. Bizim pehlivanlarımız, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği şekilde zekidirler, çeviktirler ve ahlaklı insanlardır her birisi. Burada 40 davulun sesiyle arkasından gelen Kurtdereli Mehmet pehlivandır, Adalı Halil’dir, Kel Aliço’dur, Koca Yusuflardır. Bu heyecandır ki; geçmişten aldığımız bu mirası geleceğe taşımamıza imkan veriyor. Biz Kırkpınar’ı Atalarımızdan emanet olarak aldık ve en iyi şekilde Edirneliler olarak geleceğe taşıyacağız. Ben Edirne Belediye Başkanına bu nedenle teşekkür ediyorum. Kendisi yaptığı çabayla her türlü övgüyü hak ediyor. Bunu sizlerle paylaşmak istedim.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından pehlivanların, hakemlerin, cazgırların ve davul-zurna ekibinin yer aldığı kortej, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Er Meydanı'nı resmi geçit yaptı.

Kerem Filiz
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.