BÜYÜK RANDEVU BAŞLADI

Yağlı Güreşlerin Olimpiyatı olan Türkiye'nin Başpehlivanının belirlendiği Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin 661'inci randevusu başladı. bu yıl rekor bir katılımla 2 bin 475 güreşçinin dualı çayırda güreşeceği Kırkpınar'da, yarın Başpehlivanlık final güreşleriyle son bulacak. Düzenlenen törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Tarihi Kırkpınarımız, geleneklerimiz, göreneklerimiz, ananelerimiz, Türk milleti gibi ve Türkiye Cumhuriyeti kadar sonsuza kadar yaşayacak ve Türk milleti tarafından da sonsuza kadar yaşatılacaktır" dedi.

BÜYÜK RANDEVU BAŞLADI

Yağlı Güreşlerin Olimpiyatı olan Türkiye'nin Başpehlivanının belirlendiği Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin 661'inci randevusu başladı. bu yıl rekor bir katılımla 2 bin 475 güreşçinin dualı çayırda güreşeceği Kırkpınar'da, yarın Başpehlivanlık final güreşleriyle son bulacak. Düzenlenen törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Tarihi Kırkpınarımız, geleneklerimiz, göreneklerimiz, ananelerimiz, Türk milleti gibi ve Türkiye Cumhuriyeti kadar sonsuza kadar yaşayacak ve Türk milleti tarafından da sonsuza kadar yaşatılacaktır" dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Temmuz 2022 Cumartesi 06:01
BÜYÜK RANDEVU BAŞLADI

Yağlı Güreşlerin Olimpiyatı olan Türkiye'nin Başpehlivanının belirlendiği Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin 661'inci randevusu başladı.

BU yıl  661'incisü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin resmi açılış töreni dün gerçekleştirildi. Er Meydanında düzenlenen tören saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı oknurken üst üste 2 yıldır Kırkpınar Başpehlivanlığını kazanan Ali Gürbüz, Türk bayrağını göndere çekti.

Törenin açılış konuşmasında söz alan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, “Edirne Kırkpınar Er Meydanı’nda ağalık yapıyoruz. Geçen sene Edirne’ye kalıcı bir eser kazandırdık. Belediye Başkanımız Recep Gürkan’a bu konuda çok teşekkür ediyorum. Ben Türkiye'nin bir çok yerinde eser yaptırdım. Edirne Belediyesi kadar yardımcı olan ve bir o kadar zorlayan belediye görmedim. Eserin yapımında belediyemiz bana çok yardımcı oldu. Ben Ali Gürbüz'ün bu yıl altın kemeri almasını da istiyorum. Daha önceki altın kemerin ebedi sahiplerinden daha fazla bunu hak ettiğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu, UNESCO'nun dünya miras listesinde bulunan ve bu yıl toplam 4 bin 475 sporcuyla 54 başpehlivanla başlayan 661'inci Kırkpınar Yağlı Güreşlerini izlemeye gelen tüm güreşseverleri selamladığını ifade ederek, "Nesilden nesile aktarılmış bu dernekte geleceğin şampiyonlarıyla geçmişin şampiyonlarını bugün burada ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün burada geleneğimiz olan atasporu güreşi nesilden nesile aktarmaya devam edeceğiz. Ben üç gün süren güreşecek güreşçilerimize başarılar diliyorum. Allah  derman versin.  Kazasız belasız iyinin kazandığı bir Kırkpınar Yağlı güreşleri diliyorum" ifadelerini kullandı.

SORUMLULUĞUNU TÜM EDİRNELİLERLE ÜSTLENDİK

Başkan Gürkan ise yaptığı konuşmada, Kırkpınar Yağıl Güreşlerine katkı sağlayan herkese teşekkürlerini suranak, şunları söyledi:

"Edirne Belediyesi olarak 1946’dan bu yana organizasyonunu yaptığımız, yürüttüğümüz Türk milletinin tarihindeki en eski spor organizasyonlarından tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri sadece Edirne'nin, Edirnelilerin değil, Türk milletinin de bütün sorumluluğunu Edirne'deki Edirne Belediyesi'ne, kamu kurumlarına, kuruluşlarına vermektedir. Bu bağlamda dünden bugüne, bugünden geleceğe, tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin eksiksiz bir şekilde, gelenek göreneklerimize uygun bir şekilde yapılması için her zaman birlikte çalıştığımız her türlü katkıyı Kırkpınar Organizasyonu'na sunan başta değerli valimize Kamu kurum kuruluşlarımıza ve özellikle emniyet müdürlüğümüze, jandarma komutanlığımıza ve sağlık müdürlüğümüze, Edirne Belediye Başkanı olarak şükranlarımızı arz ediyorum. Bu yıl Kırkpınar'ın 661.sini yapıyoruz. Bu yıl Türkiye'nin Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde emperyalizme karşı verdiği kurtuluş savaşının yani kurtuluşumuzun da 100. yılı. Tüm Türkiye'nin ve elbette Edirnemizin de kurtuluşunun 100.yılı kutlu olsun diyoruz. Kuşkusuz Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti aynı onun dediği gibi, hepimizin, bütün Türk Milleti’nin gayretleriyle, çabalarıyla ilelebet payidar olacaktır. Ve tarihi Kırkpınar'ımız, geleneklerimiz, göreneklerimiz, ananelerimiz tıpkı o da Türk milleti gibi ve Türkiye Cumhuriyeti kadar sonsuza kadar yaşayacak ve Türk milleti tarafından da sonsuza kadar yaşatılacaktır. Çok yaşa Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimleri. İlelebet payidar ol Türkiye Cumhuriyeti. Ne mutlu Türk'üm diyene."

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ise yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Sözlerimin başında öncelikle pehlivanlarımıza seslenmek isterim. Adalı Halillerin, Kel Aliço'ların Koca Yusufların torunları, yiğit pehlivanlarımız, uzun ve meşakkatli bir hazırlık süreci sonunda burada bulunmaktasınız. Şimdi er meydanında kol bağlayıp, bu Dualı Çayır'da azmin, saygının, sabrın, cesaretin iç içe geçtiği unutulmaz güreş müsabakalarına katılım sağlayacaksınız. Bazen yeneceksiniz, bazen yenileceksiniz. Ancak şunu biliniz ki bu çayırlarda güreş tuttukça bu geleneği gururla sürdürdükçe Hepiniz birer şampiyon, hepiniz birer başpehlivan olarak yüce milletimizin gönlünü kazanmış olacaksınız. Yine bu sevda uğruna ülkemizin dört bir yanından, Antalya'dan Kocaeli'nden, Samsun'dan, Ankara'dan, aramızda bulunan bu kadim şehre payitahtta gelen değerli güreş severlerimiz, sizler ata sporumuz yağlı güreşe vermiş olduğunuz bu değerle beslemiş olduğunuz bu sevda ile kıymetli geleneğimizin yaşatılmasına ve geleceğe taşınmasına büyük katkı sağlıyorsunuz. Bu nedenle sizleri burada ağırlamaktan, burada görmekten, bu şehrin valisi olarak duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Tekrar hoş geldiniz, şerefler verdiniz. Kıymetli misafirler artık vakit er meydanında güreş vakti. Yiğitlerimiz 3 gün boyunca burada güreş tutacaklar. Bugün, yarın ve pazar günü. Ve bu güreşlerin sonunda inşallah Türkiye'nin başpehlivanını altın kemer sahibini er meydanında hep birlikte göreceğiz. Ben biliyorum ki er meydanı, yiğit pehlivanları, güreş severler de bu yiğitlerin kıran kırana mücadelelerini sabırsızlıkla bekliyor."

Konuşmaların ardından güreşçiler, Kırkpınar Davul Zurna ekibi ve hakemler geçit töreni yaptı.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.