ÇAKIRLAR “TRAKYA’DA ÇEVRE KİRLİLİĞİ YAYGINLAŞIYOR”

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, bölge sorunları ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Çakırlar Trakya’da çevre kirliliğinin arttığını ve bölgede 550 bin dekar tarlanın satıldığını, zamların dar gelirlilerin yaşam alanını daralttığını söyledi.

ÇAKIRLAR “TRAKYA’DA ÇEVRE KİRLİLİĞİ YAYGINLAŞIYOR”

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, bölge sorunları ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Çakırlar Trakya’da çevre kirliliğinin arttığını ve bölgede 550 bin dekar tarlanın satıldığını, zamların dar gelirlilerin yaşam alanını daralttığını söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Ağustos 2018 Perşembe 08:20
ÇAKIRLAR “TRAKYA’DA ÇEVRE KİRLİLİĞİ YAYGINLAŞIYOR”

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar  bölge  sorunları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, hükümetin  ekonomideki kötü gidişin faturasını dış güçlere çıkarmak istediğini belirterek; “Bu  teşhis doğru olabilir. Bugün bakıyoruz dolar 5 lira sınırına dayanmış. Avro desen ha keza . Hükümet buna çare olarak birbiri ardına zam yapıyor.

 Köprü geçişleri, tekel ürünlerine zam yapıyor. Hükümet tek çareyi zamda görüyor. Bunun halka yansıması nasıl olacak? Diyelim ki, otoyola zam yapıldı. Bu  sonunda yine halka yansıyacak.

Doğal gaza yapılan zam sonucu doğal gaz kullanan firmalar bu zammın faturasını üreticiye yansıtacak” dedi

DOĞALGAZA YÜZDE 49,5 ZAM YAPILACAK

Doğal gaza yüzde 49,5 zam yapılması ne demek oluyor diyen Çakırlar,”Yarı yarıya zam yapıyorsun. Diğer taraftan açıklanan enflasyon rakamlarına bakıyoruz %14 çıvarında. Enflasyon bu oranda. Emdekilere, çalışanlara enflasyon oranında zam  yapılmadı. Bu zamlar ilerde fiyat artışlarına neden olacaktır. Bu aylar bölgemizde meyve ve sebzenin en ucuz  ve bol olması gereken zamandır.

Vatandaşlarımız çarşı pazardaki yüksek zamdan sızlanıyor. Maliyetin artması sonunda  pazara da yansıyor.

Hükümet seçim öncesi enflasyonu düşüreceğiz, piyasayı ucuzlatacağız sözü verdi. Bu sözü gerçekleşmedi , gerçekleşmesi de mümkün görünmüyor.Hükümet aslında parlamentoda  güçlü bir şekilde temsil ediliyor, gerekeni yapabilirler, onları engelleyen yok.

 Doların yükselmesi ile Merkez Bankasının faiz oranları da yükseldi.

 Ben ekonomist değilim . Ekonominin iyi ye gitmediğini  piyasadan biliyorum” dedi.

EKMEK, ZAMLAR KERVANINA KATILDI

 Bu zamlardan ekmek fiyatlarını da etkilediğini  belirten Çakırlar, “  halkın ana tüketim besini ekmeğin zamlanması ile dar gelirlilerin geçimi daha da zora girecek.Askıya ekmek yöntemi uygulanacağı söyleniyor.İş bununla bitmiyor mutfakta peynir, domates ve benzeni ihtiyaçlar da var, bunlar nasıl karşılanacak,?

 Bu sorunları güçlü olarak iktidar olanların çözmesi gerekir. Bu konuda alınması gereken tedbirler kamuoyuna yansımış değil. Enflasyonun yükselmesi turizmi de etkiliyor. Bunu ekonomi uzmanları yetkililere bildiriyor. Bunun için hükümetin yüz günlük paket açıklanacağı sözü ver. Beş yıldızlı otellerde açıklanan önlemlerle bu iş çözümlenemez, Bu mümkün değil.”

 BUĞDAY ÜRETİCİLERİMİZ ZORDA

Bölgenin en önemli ürünü olan buğday olduğunu  belirten Çakırlar, “.Bu konuda üreticilerimizin sıkıntıları var. Bu yıl buğday verimi çok düşük.

Ayçiçeği veriminin yüksek olacağı anlaşılıyor. Fakat hasat olmadan onun için de yorum yapmak mümkün değil. Biz bu konuları mecliste dile getiriyoruz.

 Köylerimizi  gezdiğimde üreticilerimiz maliyet hesabı çıkarıyor. Bu hesaplara göre zarar ediyorlar. Girdi maliyetleri çok yüksek. Verim düşük olunca köylülerimiz zorda kalıyor. Ziraat odaları yetkililerini aradım.Ayçiçeği desteği için  mart ayında verilmesi gereken 40 kuruş henüz verilmemiş. Ben tarım komisyonundayım bölgemizin tarım sorunlarını biliyorum. Meclis şu anda tatilde. Ben bu arada köyleri ziyaret ediyorum, onların sorunlarını dinliyorum. Bu konuları meclis açıldığında  dile getireceğim” dedi

TRAKYA’DA 550 BİN DEKAR TARLA SATILDI

Kendisine verilen ramaklara göre Trakya genelinde 550 bin dekar tarlanın satıldığını belirten Çakırlar, “Bu iki Havsa ilçesine denk bir rakam ediyor. Öte yandan bölgemizde çevre kirliliği hat safhada.Ergene nehri açık kanalizasyon gibi. O nedenle o çevrede verim çok düşük.

16 yıldan bu yana iktidar Ergene’yi temizlemek için gayret göstermedi. Bu yetmiyor gibi Karahalil çevresinde termik santral yapılması gündemde. Bu tür tesislerin ömrü 35 yıl.Bu süreden sonra tesis enkaz haline geliyor.ülkemizin elektrik enerjisine ihtiyacı var. Bunu çevreyi kirletmeyen yöntemle sağlamalıyız. Karahalil, Dokuz Höyük meraları verimli araziler.Sebze ve meyve yetiştirilen yerler.Tesis kurulduğunda çıkan gazın ancak %65’ini kontrol edebiliyorsunuz. Geri kalan kısmı havaya karışıyor.Bu kirlilik Edirne’ye kadar yayılacak.

    Kuzey Afrika ülkelerinden gelen pasüküller ülkemize kadar geliyor. kirlenen yörenin ürünleri para etmeyecek, üretici zarara uğrayacak. Ayın üçünde bir gurup İnce’de termik santralı protesto edecek. Bu tesisin  yerine çevreyi kirletmeyen güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanmalıyız. Termik santral saatte üç yüz bin ton kömür yakılması gerekiyor. bunun cürufu nereye atılacak, Bir de  kayalıdan gelen barajı da kirletirsek çevre kirliliği daha da artacak. O yetmiyor gibi Sazlıdere’de kurulması düşünülen doğalgaz depolama alanı ile denizlerimiz kirlenecek ve balık türleri yok olacak. Buraya yanaşacak büyük gemilerin pervaneleri  deniz ekolojisini bozacağını uzmanlar söylüyor.Bu tür tesisler açık denizlerde  veya sınıra yakın yörelerde kurulmalı.” dedi   

Fikri Yalın

  .

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.