ÇAKIRLAR’DAN ÖRNEK DAVRANIŞ!

Menzilahır Mahallesi’nde bulunan Saray Spor Tesislerinin adeta talan edilmiş halini ve mahalledeki çocukların tesisin yapımı için yetkililerden yardım istediğini, ‘Çocuklar Yardım İstiyor’ başlıklı haberle kamuoyuna sunmuştuk. Söz konusu yardım beklentisiyle ilgili yetkili kurumlarla görüşeceğinin sözünü veren İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, ayrıca çocuklara futbol topu hediye etti. 

ÇAKIRLAR’DAN ÖRNEK DAVRANIŞ!

Menzilahır Mahallesi’nde bulunan Saray Spor Tesislerinin adeta talan edilmiş halini ve mahalledeki çocukların tesisin yapımı için yetkililerden yardım istediğini, ‘Çocuklar Yardım İstiyor’ başlıklı haberle kamuoyuna sunmuştuk. Söz konusu yardım beklentisiyle ilgili yetkili kurumlarla görüşeceğinin sözünü veren İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, ayrıca çocuklara futbol topu hediye etti. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Ocak 2021 Pazartesi 06:48
ÇAKIRLAR’DAN ÖRNEK DAVRANIŞ!

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, önceki gün esnaf ziyaretlerinde bulundu. Ziyaretler sırasında basın mensuplarıyla bir araya gelen Çakırlar, Edirne ve Türkiye gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle esnafların pandemi nedeniyle çok zor günler geçirdiğinin altını çizen Çakırlar, esnaflara yönelik yapılan desteklerin daha planlı olması gerektiğini söyledi. Çakırlar ayrıca geçtiğimiz günlerde Gazetemizde de ‘Çocuklar Yardım İstiyor’ başlıklı haberle kamuoyuna duyurduğumuz Saray Spor Tesisleriyle ilgili yetkililerle görüşeceğinin sözünü verdi. Sonrasında hem esnafa destek olmak hem de çocukları sevindirmek adına futbol topu alan Çakırlar, basın mensupları aracılığıyla futbol topunu mahalledeki çocuklara hediye etti.

“ESNAFLAR ZOR DURUMDA”

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, esnaf ziyareti sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Sınır şehirleri zaman zaman avantajları, zaman zaman da dezavantajları olan yerlerdir. Biz de bunların en güzel örneklerinden biriyiz. Hastalıktan daha evvel biz bu sıkıntıya başladık. Düzensiz göçmenler gelmeye başladı. Edirne’ye ekonomik olarak en büyük katkıyı sağlayan Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen insanlardı. Bu sebeple ne yaptılar tak diye kapadılar kapıları. Esnaf oraya göre kendini dizayn etmişti. Yunan gelecek bunu alacak, Bulgar gelecek bunu alacak ben dükkanıma ona göre sermaye hazırlayayım. Bundan sonra Mart Ayı’nda resmi olarak devlet bu hastalığın varlığını kabul edince tedbirler almak zorunda kaldı. Biz dedik ki 14 gün ya da 21 gün kapatın ve hanede bulunan kişi sayısına bağlı olarak her birine 500 Türk lirası verin. 14 günlük sürede o ihtiyaçlarını karşılasınlar. Hastane gibi fırın gibi zaruri yerler tabi açık kalsın. Hastalık kontrol altına alınsın, kim hasta kim değil kontrol edilsin. Bazı tedbirler alındı. O alınan tedbirlerin süresi bizim dediğimiz süreyi de geçti. Biz 2 hafta dediğimiz süre boyunca bayramları yılbaşını sayarsak neredeyse 45-50 gün oldu. Bu insanların, esnafın yatırımı, hareketinin olmaması bir gün sabredildi. Edirne merkez için söylüyorum. Esnaf borca girdi mal aldı. Şimdi ne yapacak malı aldığı insanlar borcunu istiyor. En namuslu esnaf bile borcunu ödemeyecek hale geldi. Hükümet diyor ki şu kadar para dağıttım. Ama söyleyenlerden bir kısmı ben hiç almadım oluyor.” dedi.

“AŞILARIN DEVAMI NE ZAMAN GELECEK?”

Aşıların devamının ne zaman geleceğinin de kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyleyen Çakırlar, “Ben her zaman söylerim. Edirne’deki en büyük çevreciler etraftaki ekonomik değerini kaybettiği için atılan malzemeleri toplayanlardır. Bu insanlar ellerinde arabaları malzemeleri alıyordu. En büyük çevreci bu insanlardır. Şimdi bu insanlar ne yiyor ne kazanıyor? Bu durum devam ederse belli bir süre sonra bireysel emniyet olayları artmaya başladı. Aç adam ne yapacak? Çaresiz adam ne yapacak? Esnaf dükkanlarını boşaltmaya başladı. Adli vakalar artmaya başladı. Bunları görüyoruz. İnşallah biz yanılırız da esnaf tekrar aynı dönemlerine döner. Tedbirler tabii ki de alınmalı ama bu tedbirler işin başlangıcında alınmalıydı. Resmi rakamlarla konuşuyorum. 2020’nin Ocak Ayı’nda sadece İran’dan 100 bin tane resmi giriş yapıldı. Şubat Ayı’nda 90 bin tane insan giriş yaptı. Bu hastalığın en hızlı seyrettiği 3 ülke vardı. İran, İtalya ve Çin. İran havayolları Çin’deki vatandaşlarını getirmek için kullandıkları uçakları iç hatlarda kullandılar. Biz aşıyı başarılı bir şekilde yürüttük mü? Bunlar suçlama değil. Resmi Sağlık Bakanı tarafından söylenmiş sözler var. Aşı vurulmalarıyla ilgili Aralık Ayı’nın 11’i dendi. Aralık Ayı’nın 24’ü dendi. Sonra yılbaşından sonraya sarktı. Resmi rakamlarla 3 milyon doz aşı geldi. 3 milyon doz her 28 gün arayla sağlık çalışanlarına vurulacağı söylendi. Yapılması gerekiyor ve bu 1,5 milyon insan eder. Ben tahmin ediyorum. Sadece sağlık çalışanı o kadar var. Bu aşının devamı gelmezse ne olacak? 2’inci doz ne zaman gelecek?” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERİN İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 30”

Kişi başına düşen milli gelirin 12 bin dolardan 8 bin dolar seviyesine düştüğünü belirten Çakırlar, “Devlet bir takım tedbirler aldığını söylüyor. İşsizlik oranı gençler arasında yüzde 30 oranında. Bugün sadece bunu pandemiye bağlamak ne kadar doğru? Başka bir örnek vereyim. 2011-2012 yılında kişi başına düşen dolar miktarı 12 bin dolar seviyesindeydi. Bugün 8 bin doların altına düştü. Bakın bir takım sebepler var. Bari 12 bin dolar seviyesinde tutulabilseydi. En son faiz konusunda konuşuldu. Ama merkez bankasının faiz kararını hepimiz gördük. Faizleri stabil tuttu. Şimdi buna nasıl iyi diyebiliriz. Bu ne demek oluyor bu ülkenin insanının fakirleştiğini gösteriyor. Esnafın işi de kötü çiftçinin işi de kötü. Ordu ne kadar stratejik önemi olan bir şeyse gıda üretimi de o kadar önemlidir. Edirne Türkiye’de bunun kıymetini bilen en iyi şehirdir. Siz kendi üretiminizi karşılayamazsınız çok büyük problemler ortaya çıkacaktır. Asıl vahim olan genç çiftçi yok. 55 yaşın altında çiftçi yok. Bu toprak nasıl işlenecek. Sen desen ki genç git köyüne babanın tarlasını ek biç, genç sen evlendin mi al sana 5 sene sigorta dense, çoğu genç köye döner. Girdi maliyetlerine bir şekilde çözüm bulunur yeter ki istensin.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.