“ÇARŞILAR MÜZE OLACAK”

Edirne Bedesten Çarşısı Esnafları Derneği Başkanı Hakan Fındıklı çarşı esnafının sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Fındıklı, “Öyle sanıyorum birkaç sene sonra  bu tarihi çarşılar müze yapılacak. O zaman insanlar birkaç lira verip çarşıları ziyaret edecek. Böylece tarihi çarşılarımız özelliğini kaybedecek” dedi.

“ÇARŞILAR MÜZE OLACAK”

Edirne Bedesten Çarşısı Esnafları Derneği Başkanı Hakan Fındıklı çarşı esnafının sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Fındıklı, “Öyle sanıyorum birkaç sene sonra  bu tarihi çarşılar müze yapılacak. O zaman insanlar birkaç lira verip çarşıları ziyaret edecek. Böylece tarihi çarşılarımız özelliğini kaybedecek” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
28 Mayıs 2018 Pazartesi 10:16
“ÇARŞILAR MÜZE OLACAK”

Edirne Bedesten Çarşısı Esnafları Derneği Başkanı Hakan Fındıklı, çarşı esnaflarının sorunları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “ Tarihi çarşımızın çevresi parklar ve bahçelerle kapatılmış durumdadır. Böyle tarihi çarşılarının çevresinin açık olması gerekir.

Çarşıların bu durumunu siyasilerimize ve diğer yetkililere her platformda söyledik. Fakat bir türlü çözüm bulamadılar. Çarşıların çevresinde araçlara otopark olmadan bu iş çözümlenemez.

 Camiler ve tarihi çarşıların çevresinde otopark olması gerekir. Buralara, gelen turist otobüslerinin park etmesi lazım.

 Bu sağlanmadığı takdirde bu çarşılara kimse gelmez ve bu çarşılarda alışveriş de olmaz.

Bugün AVM’lere gelen turistler otobüslerini ücretsiz olarak çekiyor yurtiçi ve yurt dışından gelenler oralardan alışverişlerini yapıyor.”  değerlendirmesinde bulundu.

ÇARŞILAR MÜZE OLACAK

Böyle ihmal edilmesi durumunda tarihi çarşı esnaflarının işyerlerini kapatmak zorunda kalacağını belirten Fındıklı ”Öyle sanıyorum birkaç sene sonra  bu tarihi çarşılar müze yapılacak.

 O zaman insanlar birkaç lira verip çarşıları ziyaret edecek.

Böylece tarihi çarşılarımız özelliğini kaybedecek.

 Yıllardır burada emek sarf eden esnaflarımız da işsizler ordusuna katılacak.

Bu çarşıları güzelleştiren turistlere tanıtan esnaflarımızdır. Bunun bilinmesinde yarar var.

 Buradan yetkililere bir kez daha seslenmek istiyorum. Eski Caminin altındaki meydan turist araçlarını park alanı için uygundur.

Burasını yurtiçi ve yurt dışından gelen araçlara otopark olarak kullanılabilir.

Biz uzun süredir bu alanın park alanı olarak kullanılması talebimizi yineliyoruz.

Buradan esnaflarımız adına konuyu tekrar yetkililere duyurmak istiyorum” dedi.

 SİYASİLER KONUYU SAHİPLENMELİ

Tarihi çarşıların sorunlarını siyasilerin de sahiplenmesi gerektiğini belirten Fındıklı ”Siyasiler çarşımıza geldiklerinde konuyu sahiplenmiş görünüyorlar. Fakat iş orada kalıyor. Bu yönde çaba gösteren yok. Bilindiği gibi tarihi çarşıları kapsayan bir meydan projesi vardı. Bugün o proje unutulmuş görünüyor. Yine Selimiye çevresinin düzenlenmesi bir türlü gerçekleşmiyor. Yıllardır kazı halinde bekletiliyor. Edirne’miz için bu utanç verici bir durumdur. Edirne’nin tek meydanı bu durumda olmamalı.

İlimize turistleri getiren turist rehberleri de turistleri istedikleri yöne sevk ediyor. İlimizde de yeterli sayıda turist rehberi bulunmuyor. Bildiğimiz kadarıyla Edirne gibi tarihi eser zengini bir ilde on adet turist rehberi olduğu söyleniyor.

Bizler rehberleri hiç görmüyoruz. Çarşımıza rehber nezaretinde gelen turistler yok.

Tarihi çarşılarımız herkes tarafından tanınıyor. Bunda etken olan turist rehberleri çakarları doğrultusunda gelen turistleri yönlendiriyor. Gelen misafirler de gezdikleri yerlerden alışverişlerini yapıyor. Ne yazık k, çarşımız bu rehberlerin ilgi alanına girmiyor.

 Çarşımızda  100 dükkan var.130 dükkan Alipaş’da 77 dükkan da Arasta’da var. Tarihi çarşılarda yıllardır ekmek parası kazanan esnaflarımıza sahip çıkılması lazım.

Bu esnafların sorunlarının dinlenmesi lazım. Esnaflarımız gelen turistlere kentimizi tanıtıyorlar, bir anlamda turist rehberliği yapıyor. Çarşı çevrelerinin düzenli olması lazım. “Ben yaptım” demekle bu iş bitmiyor. Her şey ortada. Tarihi çarşılarımız ihmal ediliyor. Aslında Edirne turizmi için tarihi çarşılar olmazsa olmazdır. Onların kıymetini bilmeliyiz” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.