ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİNDEN O PROJELERE İTİRAZ!

Edirne’deki çevre gönüllüleri, Edirne İçme Suyu Arıtma Tesisine yakın bir noktada kurulmak istenen kurşun kırma-eleme-yıkama tesisi ve Yeniköy’de tarım alanında açılması planlanan kömür ocağı işletmeleri hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi.

ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİNDEN O PROJELERE İTİRAZ!

Edirne’deki çevre gönüllüleri, Edirne İçme Suyu Arıtma Tesisine yakın bir noktada kurulmak istenen kurşun kırma-eleme-yıkama tesisi ve Yeniköy’de tarım alanında açılması planlanan kömür ocağı işletmeleri hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Mart 2021 Cumartesi 06:51
ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİNDEN O PROJELERE İTİRAZ!

Edirne’deki çevre gönüllüleri dün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giderek; kentte gerçekleştirilmesi planlanan 2 proje hakkında itiraz dilekçesi verdi. Edirne İçme Suyu Arıtma Tesisi yakınlarında kurulması planlanan kurşun kırma-eleme-yıkama tesisi ve Yeniköy’de tarım arazisine açılması öngörülen Yeniköy Kömür İşletmesinin doğaya ciddi anlamda zararlar vereceğini söyleyen çevre gönüllüleri, projelerin iptal edilmesi gerektiğini belirttiler.

GÖKERKÜÇÜK: “TESİSİN BU ALANDA KURULMASININ YANLIŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, “İlimiz içme suyu arıtma tesislerinden 2018 yılında hizmete giren ikinci tesisimize kuş uçumu 205 metre yakınında, birincisine de epey yakın olacak bir tesis kurulması amacıyla Çevre Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılmıştır. 03.03.2021 günü Bakanlığımız duyurularında yer alan ve sunum dosyası sunulan bu işletme kentimizin içme suyuna gelecekte zarar verebilecektir. Kentimiz İçme suyunun arıtıldığı tesisler Lalapaşa Yolu üzerindedir. Birinci ve ikinci içme suyu arıtma tesislerinde açık havuzlar bulunmaktadır. Sunum dosyası Bakanlığa verilen ve yapılması planlanan Kurşun Kırma Eleme Yıkama Tesisi içme suyumuz için risktir. Ayrıca tarım arazisi içindedir. Ayrıca kırma eleme sırasında çıkacak toz ve yıkama sonucunda havaya karışacak buhar havaya karışarak rüzgarın yönüne göre kente, içme suyu arıtma tesislerindeki açık havuzlara veya çevreye kurşunlu hava dağılabilecektir. Çok küçük bir hata veya kaza anında toprağa karışma riski de olan bu tesisin yeri yanlıştır. Sunum dosyasına göre Lalapaşa köylerinde çıkarılan kurşunun burada kırma-eleme-yıkama işlemi yapılması düşünülmektedir. Bu tesis aynı zamanda 365 gün 24 saat üç vardiya olarak çalışmayı planlamıştır. Bu da sürekli bir gürültü kirliliği yapacaktır. Ayrıca sınır kapısına giden bu önemli yolda ışık kirliliği de yapması muhtemeldir. Öte yandan seçilen alan verimli tarım alanları ile kaplıdır ve zarar görecektir. Arazinin meyilli olması ve Edirne içme suyu arıtma tesisleri ile aynı vadi içinde olması yani herhangi bir hata veya kaza anında meyilden dolayı içme suyu boruları ile kurşun yıkama tesisi kirliliğinin birbirine kavuşmaları olasıdır. Ki böyle bir durumda içme suyu boruları dışarıdan karışacak kirliliği vakum gibi çekerek tedavisi olanaksız tehlike oluşturabilecektir. İşte bu riskler ve daha başka riskler göz önüne alındığında bu tesisin bu alanda kurulmasının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Kent Konseyi olarak aldığımız karar ile tesisin kurulmasına çekincelerimizi bildiren itiraz dilekçemizi Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne verdik.” dedi.

EREN: “YARATACAĞI OLUMSUZ ZARARLARDAN DOLAYI BU ALANDA YAPILMAMALIDIR”

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren ise, “Edirne Yeniköy’de kurulacak olan kömür ocağı proje alanının, 1/100.binlik Trakya Çevre Düzeni Planına göre, büyük bölümünün tarım arazileri sınırında, bir kısmının orman, bir kısmının da yer altı suları besleme alanları sınırlarında olması, yaratacağı hava, su ve toprak kirliliği, insan yerleşimlerine çok yakın olması başta olmak üzere, insan ve çevreye verebilecek olası zararları saptayarak; Edirne Sivil Toplum Örgütleri ve çevre dostu gönüllülerimizle itirazlarımızı yapmaya geldik. Proje Tanıtım Raporunda, bu projenin Süloğlu İlçesi, Yeniköy mevkiinde tanımlanması, doğru olmayan bir bilgidir. Yine raporda; ‘Değerlendirilemeyen sınıfına giren atıklar ise konteynırlarda biriktirilerek Doğanşehir Belediyesi tarafından gösterilen depolama alanına taşınarak bertaraf edilecektir.’ yazıyor. Bölgede ve yakın çevresinde Doğanşehir adında bir yerleşim yeri ve belediyesi yoktur. Yaptığımız araştırmada Doğanşehir Belediyesi Malatya İl sınırları içerisinde olup, Proje alanına yaklaşık 1375 km mesafededir. Atıkların 1375 km uzaklıktaki bir alana taşınacak olması, gerçeğe aykırı düzenlenmiş ve yetkililerce sorgulanmadan kabul edilmiş bir bilgidir. İkinci itiraz konumuz; kentimiz belediyesinin içme suyu arıtma tesisine 300 m yakınlıkta yapılmak istenen, ‘Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi Projesi’dir. Edirne merkezine 5km, Hasanağa Köyü’ne 2 km, Barutluk Mahallesine 1km kadar yakınlıktaki bu tesisin, insan ve çevre sağlığına zararlı kurşunun işlenmesi sırasında, yaratacağı olası zararlardan dolayı bu alanda yapılmaması gerektiğine dair çekincelerimizi oluşturarak itirazlarımızı yapacağız.” ifadelerini kullandı.

TANRIKULU: “TESİS, İÇME SUYU HAVUZLARIMIZI KİRLETECEKTİR”

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da, “Edirne Belediyesi olarak itiraz dilekçesini verdik. Belediye olarak su arıtma tesisimize yakın bir bölgeye böyle bir tesisin yapılmasını uygun bulmuyoruz ve hukuki olarak tüm argümanlarımızı kullanacağız. Kurşun ağır metaldir ve insan sağlığı için gerçekten çok zararlıdır. Bu eleme-kırma tesisi aynı zamanda bir toz bulutu yaratacaktır. Orada bizim içme suyu havuzlarımızı kirletecektir. Biz gelecekte kentteki hava kirliliğini konuşacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevreyi koruması gerekmiyor mu? Ben bir vatandaş olarak, Bakanlığımın çevremi korumasını istiyorum. ÇED raporları dahi kes kopyala yapıştır şeklinde. Bakanlık tarafından bin 375 kilometre uzaklıktaki yere nasıl götüreceksin diye sorulmadı mı? Bizim bu tesislerden birisinde Maslak mevki ve Maslak Köyü diye geçiyor. Biz araştırdık ama böyle bir bölge bulamadık. Edirne Merkez nüfusunu 26 bin olarak göstermişler. Ne olur önünüze bir şey geldiğinde inceleyin.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.