ÇEVRECİ FABRİKADAN ÖRNEK PROJE

Edirne Giyim Sanayi’nin kurduğu güneş enerjisi panellerinin açılış töreni gerçekleştirdi. Fabrikanın yıllık enerji ihtiyacının yüzde 70’i güneş enerjisi panellerinden karşılanacak.

ÇEVRECİ FABRİKADAN ÖRNEK PROJE

Edirne Giyim Sanayi’nin kurduğu güneş enerjisi panellerinin açılış töreni gerçekleştirdi. Fabrikanın yıllık enerji ihtiyacının yüzde 70’i güneş enerjisi panellerinden karşılanacak.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Ağustos 2018 Perşembe 09:01
ÇEVRECİ FABRİKADAN ÖRNEK PROJE

Edirne Giyim Sanayi AŞ'nin Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki tekstil fabrikası yerleşkesi içerisine kurulan güneş enerjisi panellerinin açılış töreni gerçekleştirildi. Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Giyim Sanayi yetkilileri, işçiler ve törene katılan çocuklar, santralin açılış kurdelesini kesti.

Açılış programında konuşan Edirne Giyim Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı M. Sayhan Türkeş, “Edirne Giyim Sanayi olarak 1975 yılından bu yana erkek dış üretiminde dünyanın önde gelen markalarına üretim yapıyoruz. Ana işimiz olan erkek dış giyim üretiminde dünya ile rekabet edebilmek için her zaman daha iyi olmak konusunda büyük bir çaba içerisindeyiz. 30 yıldır yaptığımız ihracatla ülkemiz ekonomisine önemli bir döviz girdisi sağlıyoruz.” Dedi.

“GÜNLÜK ORTALAMA 4700 KW ELEKTRİK ÜRETİYOR”

Yaşadığımız coğrafyaya karşı sorumlulukları olduğunu belirten Türkeş, “Biz Edirne Giyim Sanayi olarak işimizin sadece üretimle sınırlı olmadığını aynı zamanda ülkemize, topluma ve yaşadığımız coğrafyaya karşı da sorumluluklarımızın olduğu bilinci ile hareket ediyoruz. Dünya enerji kaynaklarının her geçen gün hızla tükendiği günümüzde, çevre ve sürdürülebilirlik konusunda ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği açısından çok önemli görüyoruz. Bu sebeple de yenilenebilir enerji konusu bundan yaklaşık 6 yıl öncesinde gündemimize aldık. Mali açıdan bakıldığında yatırımın geri dönüşü 7-8 yıl gibi uzun bir süre aldığından ilk planda uygulanabilir gözükmüyordu. Ancak çocuklarımıza daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak, gelecekte yaşanacak enerji darboğazlarına karşı bu günden hazırlık yapmak için bu önemli yatırımı yapmaya karar verdik. Güneş Enerjisi Tesisimiz 18.000 metre karelik bir alana inşa edilmiş olup, toplam 4224 adet güneş panelinden oluşuyor ve günlük ortalama 4700 kw elektrik üretiyor. Bu yatırımla birlikte yıllık ortalama 912.000 kg karbon emisyonu azatlımı hedeflemekteyiz ki bu da yıllık yaklaşık 83.000 adet ağaç dikilmesine eş değerdir. Dolayısıyla Çevreye bu denli pozitif etkileri olan bu yatırımı yapma konusunda tereddüt etmedik ve 3 ay gibi bir sürenin sonunda devreye aldık.” Diye konuştu.

Sürdürülebilirlik konusunda bu yatırımla birlikte doğaya katkı sağlamaktan dolayı gurur duyduklarını belirten Türkeş, bu konunun başka firmalara ve kurumlara da ilham kaynağı olmasını diledi.

“ÖRNEK OLMASINI DİLİYORUM”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da fabrikaların bulundukları şehirler için çok önemli bir istihdam alanı olduğuna değinerek, “Fakat fabrikaların tek görevinin istihdam yaratmak olmadığını, fabrikaların aynı zamanda yarattığı ya da yaratacakları inovasyonlar ile çevresine örnek olması gerektiğinin yaşama geçirilişine tanık oluyoruz. Edirne Giyim Sanayinin çalışanlarıyla birlikte yarattığı aile rol modelini hep takdir ile izledik. Gerçekten buraya geldiğinizde, fabrikanın içini gezdiğinizde şu ikilemi çok somut bir şekilde yaşarsınız. Burası bir ev mi yoksa bir fabrika mı? Çünkü her iki yöneticimizin yarattığı o aile ortamı bütün çalışanların bir ev ortamıyla işine en layıkıyla yaptığının örnek bir uygulamadır. Edirne Giyim Sanayinin bu gün yaşama geçirmekte oldukları güneş enerjisi sistemi her türlü övgünün ve takdirin üzerinde bir çalışma. Ben kendilerini kutluyorum. Kentimizdeki diğer işletmelere ve fabrikalara örnek olmasını diliyorum.” Dedi.

“CİDDİ ORANDA ELEKTRİK ÜRETMEYE BAŞLAYACAĞIZ”

Edirne Belediyesi olarak Kasım ayında çalıştırmaya başlayacaklar Katı Atık Tesisi’ne de değinen Gürkan, “Kasım ayından itibaren 2.5 megawatt elektrik üretmeye başlıyoruz. Burada güneşten üretilerek karbon salımları, ağaç kesimleri azaltılıyor. Edirne çöplüğünde de kentimizin ürettiği çöplerden ciddi oranda elektrik üretmeye başlayacağız. Kuşkusuz doğa ve çevre bize miras değil. Çocuklarımızın, torunlarımızın emaneti.” Diye konuştu.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.