Cezaevinde Anneleri İle Kalan Çocuklar İçin "İÇERDE OYUN VAR"

Edirne Valiliği Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi (PROMER) ile Kapalı Cezaevi ortaklığında hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje çerçevesinde toplam 39 kişiye iki gün süren Oyun Terapisi Eğitimi verildi.

Cezaevinde Anneleri İle Kalan Çocuklar İçin "İÇERDE OYUN VAR"

Edirne Valiliği Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi (PROMER) ile Kapalı Cezaevi ortaklığında hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje çerçevesinde toplam 39 kişiye iki gün süren Oyun Terapisi Eğitimi verildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Şubat 2020 Çarşamba 06:58
Cezaevinde Anneleri İle Kalan Çocuklar İçin  "İÇERDE OYUN VAR"

PROMER Koordinatörü Emine Aydın Özgür “Bir suça karışan kadınlar hüküm giymeleri halinde 0-6 yaş arasında çocukları da (bakımı üstlenen bir yakınının olmaması halinde) anneleri ile kalmaktadır. Cezaevlerinde anneleri için oluşturulan yaşam koşullarında kalmak zorunda olan bu çocuklara 2019 yılında Edirne Valisi Sayın Ekrem Canalp’in eşi Hanımefendi Sayın Dr. Ayten Canalp’in himayelerinde gönüllü destekleri ile açık hava Çocuk Oyun Parkı oluşturulmuştu. Çocuklar bu oyun parkına anneleri ile gelemediği için Kadın Koruma İnfaz görevlileri onlara eşlik etmektedir. Hazırlanan İçerde Oyun Var projesi ile Kadın Koruma İnfaz görevlilerinin çocuğun en yüksek yararına uygun şekilde bu çocuklarla zaman geçirmeleri hedeflenmiştir.” dedi.

Cezaevi Psiko-Sosyal Birim yetkilisi Psikolog Hamza Aldemir ise “Edirne Valiliğine desteklerinden dolayı teşekkür ettiğini belirterek “Kapalı Cezaevinde kalan hükümlü kadınların bu konuda dolaylı olarak gelişimi sağlanacaktır. Bu özel çocukların bir kısmı annenin rızası ile sevgi evlerinde kalmaktadır. Bu nedenle bakım veren anneleri de bu projeye dahil ettik. Beklediğimizden daha çok yarar elde etmiş olduk. İşbirlikleri için Aile Çalışma ve sosyal hizmetler Müdürlüğümüze teşekkür ederiz.  Bu sayede katılımcıların mesleki gelişimleri desteklendi. Diğer taraftan çocukların olası travmatik durumlarını saptama ve destek olmada oyun terapisini kullanabilecekler, çocuklara yaklaşım konusunda anneler ve diğer kadınlara rol model oluşturacaklardır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” açıklamalarında bulundu.

Klinik Psikolog İmren Ceylan Mercan tarafından verilen eğitimde birinci gün eğitime katılacak personelin çalışma ortamı nedeni ile uzmanlarca da belirtilen tükenmişlik sendromu ve öfke kontrolü konusunda bilgi ve becerileri arttırılarakeğitime hazıroluşları sağlandı ve akabinde 0-6 yaş arası çocuklarda gelişim ve iletişim yöntemleri işlenerek oyun terapisi konusunda eğitim verildi.

Uzmanların da vurguladığı gibi, cezaevlerinin çocuklar için uygun bir ortam değildir diğer taraftan 0-6 yaş grubu çocukların annelerinden ayrı kalmaları da başka sorunlara neden olmaktadır. Bu çocuklar ister cezaevinin uygun olmayan koşullarında anneleriyle birlikte, ister diğer akrabalarıyla ya da devlet kurumlarında, iyi ama annelerinden uzak bir şekilde bakılsın, annenin ceza sürecine ve sonrasına ortaklık etmektedir.

Ülkemiz tarafından da imzalanan 1989 BM Çocuk Hakları Sözleşmesine de dayanak oluşturan Cenevre Çocuk Hakları sözleşmesinde; Çocukların erişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğu, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu sorumluluk duygusundan hareketle hazırlanan ve 5-6/12-13 Şubat 2020 tarihlerinde Valilik toplantı Salonunda gerçekleştirilen İÇERDE OYUN VAR Projesi tüm bu olumsuzların ortasında kalan çocukların desteklenmesi, yaşam kalitelerinin arttırılmasında küçük de olsa bir katkı sunacaktır.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.