CİNGÖZ, “ESNAFLARIMIZIN ÜÇTE İKİSİ BAĞ-KUR PARASINI ÖDEYEMİYOR”   

Edirne Esnaf ve  Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz esnafları güç koşullarda kış aylarına gireceğini, girdi fiyatlarında ve kiralarda yapılan  yüksek zamların  esnafların zor durumda bıraktığını,bu şartlarda esnafların bağ kur borçlarını ödeyemediğini belirtti.

CİNGÖZ, “ESNAFLARIMIZIN ÜÇTE İKİSİ BAĞ-KUR PARASINI ÖDEYEMİYOR”   

Edirne Esnaf ve  Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz esnafları güç koşullarda kış aylarına gireceğini, girdi fiyatlarında ve kiralarda yapılan  yüksek zamların  esnafların zor durumda bıraktığını,bu şartlarda esnafların bağ kur borçlarını ödeyemediğini belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Kasım 2019 Salı 06:04
CİNGÖZ, “ESNAFLARIMIZIN ÜÇTE İKİSİ BAĞ-KUR PARASINI ÖDEYEMİYOR”   

Cingöz, esnafların sorunları konusunda şöyle dedi: “İlimizde tarihi çarşılarımızda yıllardır esnaflık yapan insanlarımız var. Buradaki işyerleri için Vakıfların yaptığı kira oranları çok yüksek .Bugünkü ekonomik şartlarda  insaflarımız  bunu nasıl karşılayacak? Ülke geneline baktığımızda Vakıf yerlerinde böyle bir kira artışı yok. Bu konu hakkında  milletvekillerimizle istişarede bulunduk.Milletvekillerimiz bu konu için  Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi vereceklerini söylediler. Yeni yılda asgari ücret artıyor. Bu arada vergi dilimlerinde de artış olacak. Torba yasaya bunlar girdi” dedi.

ESNAFLARIMIZIN  ÜÇTE İKİSİ BAĞ KUR BORCUNU ÖDEYEMİYOR

Bugün esnafların  yüzde yetmiş, sekseninin BAĞ-KUR borcunu ödeyemediğini belirten Cingöz, “ BAĞ-KUR’unu ödeyemediği gibi yanında çalıştırdığı işçisinin sigortasını ödemede zorlanıyor. Ülkemizde sigorta primleri çok yüksek Asgari ücretle bir işçi çalıştırıldığında vergi olarak sadece 800 lira maliyeti var.  Bundan zor durumda kalanlar yanında işçi çalıştıran işverenlerimiz ve esnaflarımız oluyor. Bilindiği gibi esnaflarımız ülke ekonomisinin temel taşıdır. Bunu kimse inkar edemez. İşverenlerimiz devletten teşvik alabiliyor. Esnaflarımıza bu imkan tanınmıyor. Bugünkü şartlarda esnaflarımız kendi gücüyle ve imkanlarıyla işini sürdürme gayretinde” dedi.

DEVLET ESNAF VE SANATKARI KORUMALI

Anayasada devletin esnaf ve sanatkarı koruması yönünde hüküm bulunduğunu belirten Cingöz, “ Bugünkü koşullarda bırakınız esnafın korunmasını esnaf çok eziliyor. Günümüzde esnaflarımızın kazancı yok buna karşı giderleri çok. Diğer illeri bilmem fakat ilimizde kiralar çok yüksek. Bu kiralar marketlerde 30 bin liraya kadar yükseliyor. Bir esnaf bu kadar kira verip nasıl işini sürdürebilir? Bu koşullarda esnaflarımızın durumu pek parlak görünmüyor. Beklentimiz o ki, inşalar bu aksaklıklar giderilir. Kış ayları dert aylarındır yapılan ana tüketim zamları en çok esnaflarımızı olumsuz etkiliyor. Bakıyoruz dünyada enerji fiyatları düşüyor, bizde ise sürekli yükseliyor. Bizde bir yılda enerjiye yüzde elliyi aşkın zam yapıldı.kIş aylarında işyerlerinin enerji tüketimi artıyor. Esnaflarımız bunun altından nasıl kalkacak,?” dedi.

ENAFLARIMIZ KOMŞU ÜLKE İNSANLARININ KIYMETİNİ BİLMELİ

 Komşu ülkeler Yunanistan ve Bulgaristan’dan Edirne’ye alışveriş için gelen insanların  Edirne ekonomisine büyük katkısı olduğunu belirten Cingöz, “ Esnaflarımız komşu ülkelerden gelen insanları koruyup kollamalı.  Edirne’yi baypas  etmek kolay. Alışverişte yaşanan herhangi bir olumsuz durumda bu insanlar başka illere giderler. Onun için Edirne esnaflarımız gelen insanlara hoşgörülü ve iyi niyetli davranmalı. Ben kazanayım ne olursa olsun mantığı ile hareket edilmemeli. Geçmiş yıllarda bunun acısını çektik, bir daha o günleri yaşamamak için esnaflarımızın alışverişlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Esnaflarımız sattığı ürünlerinin fiyat etiketlerini  asmalı. Bir de Pazar esnaflarımız terazilerini  müşterilerinin aldığı malın miktarını rahatlıkla görebileceği yere koymalı. Esnaf arkadaşlarımızın bu konuya da dikkat etmeleri gerekir” dedi.

Fikri Yalın

Son Güncelleme: 25.11.2019 19:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.