Çirkin saldırıya, protesto !

Geçtiğimiz günlerde Dr. Tuba Çıkmaz'ın görev yaptığı Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nde hasta yakınları tarafından saldırıya uğraması dün aynı hastanenin önünde çok sayıda sağlık çalışanı tarafından protesto edildi.

Çirkin saldırıya, protesto !

Geçtiğimiz günlerde Dr. Tuba Çıkmaz'ın görev yaptığı Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nde hasta yakınları tarafından saldırıya uğraması dün aynı hastanenin önünde çok sayıda sağlık çalışanı tarafından protesto edildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Şubat 2018 Salı 10:23
Çirkin saldırıya, protesto !

    Geçtiğimiz Cuma günü Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nde Göğüs Hastalıkları Bölümü'nde görev yapan Dr. Tuba Çıkmaz, ölen bir hastanın yakınları tarafından saldırıya uğramıştı. Edirne Tabip Odası öncülüğünde dün hastane önünde düzenlenen basın açıklaması birçok sağlık kuruluşu ve sağlık çalışanı destek verdi. Kalabalık 'Sağlıkta Şiddet Hayır', 'Tuba Çıkmaz Yalnız Değildir' dövizleri taşırken sık sık 'Şiddete Hayır' sloganları da attı. 
    TANRIKULU: “ARTIK ÇIĞLIK NOKTASINDAYIZ”
    Burada bir açıklama yapan Edirne Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Tanrıkulu, artık çığlık noktasında olduklarını belirterek, “Çok üzgünüz. Çok kırgınız. Biz sağlık çalışanları olarak bir umudumuzu da burada yeşertmenin mutluluğu içerisindeyiz aynı zamanda. Edirne'de ve Türkiye'deki bütün sağlık örgütleri, sağlık çalışanları, yöneticilerimiz, başhekimlerimiz hep birlikte bugün, ne yazık ki yaşadığımız o acı olayı kızgınlığımızı belirtmek ve protesto etmek için toplandık. Sağlık hizmeti verirken biz kendimizden ödün veriyoruz, ailelerimizden ödün veriyoruz. Yaşamı savunan, hayatı savunan, sağlığı savunan meslek erbabı olarak da gerçekten çok zor durumdayız. Artık çığlık noktasındayız. Bu şiddet sona ersin.” ifadelerini kullandı. 
    Tanrıkulu'nın konuşmasının ardından Edirne Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Alper Eker'in okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 
    “ÜZGÜNÜZ, KIRGINIZ, ÖFKELİYİZ, İSYANDAYIZ”
    “2 Şubat 2018 tarihinde saat 22.30 civarında hastanemizin yoğun bakım ünitesi girişinde Nöbetçi Hekim Dr. Tuba Çıkmaz, hasta yakınları tarafından ciddi bir şekilde darp edilmiştir. Son yıllarda sağlık çalışanlara yönelik olan şiddetin bu boyutlara varması kaygı ve endişe vericidir. Sadece kayıtlı olanlar üzerinden bir değerlendirme yapıldığında bile Türkiye'de günde 31 sağlık çalışanının sağlık hizmeti sunulan alanlarda şiddete maruz kaldığı görülmektedir. Sağlık alanındaki şiddet ister fiziksel, ister sözlü, ister psikolojik olsun sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında ciddi bir sorun ve hekimler ile sağlık çalışanları açısından mesleki bir risk haline dönüşmüştür. Kendini güvende hissetmeyen bir meslek grubu haline geldik. Oysaki hizmet verdiğimiz hastaneler, aciller, aile sağlığı merkezleri bizim en korunaklı yerlerimiz olmalıdır. Hastalara şifa dağıtırken kendi güvenliğimizden endişe etmemeliyiz.” 
“KINAMAYI VE GEÇMİŞ OLSUN DEMEYİ ARTIK KABUL ETMİYORUZ”
    “Sağlık ortamındaki şiddet sıklıkla hasta ya da hasta yakınlarından sağlık çalışanlarına yönelse de aslında burada hedefin sağlık sistemi olduğu açık olarak görülmektedir. Kanun koyucuların ve yöneticilerin bu sistemi ve ortamı en iyi, bilimsel ve sürdürülebilir hale getirmeleri gerekmektedir. Sağlık sistemimizin dünya ölçütlerinde en iyi hale getirilmesinin ilk koşullarından birisi çalışan memnuniyeti ve güvenliğidir. Artık biz sağlık çalışanları çalıştığımız yerlerde kendimizi güven ve huzur içinde hissetmek istiyoruz. Bunun sağlanması da sağlık yöneticilerinin hedefi ve önceliği olmalıdır. Evlerimizden daha fazla vakit geçirdiğimiz çalışma alanlarının koşullarını sağlamakta yine yöneticilerin sorumluluğudur. Bir an önce Sağlık Şiddet Yasa Tasarısı gündeme alınıp kanunlaşmalıdır. Varılan bu noktada geçmiş olsun demek, kınamak yetersiz kalmaktadır. Kınamayı ve geçmiş olsun demeyi artık kabul etmiyoruz.”
    “OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
    “Hastanemizde yaşanan bu son olay bize göstermektedir ki; artık şiddet olayları en güvenli olması gereken ünitelere kadar ulaşmıştır. Beyaz kod uygulamasının ciddi bir şekilde yetkin kişilerce değerlendirilmesi gerekmektedir. Hastane güvenlik sistemleri bizlerin de görüşleri alınarak yeniden oluşturulmalıdır. Sağlık çalışanları problem yaşadıkları hasta ve hasta yakınları ile bir başına karşı karşıya bırakılmamalıdır. Kendi kaderlerine terk edilmemelidir. Hekim ve sağlık çalışanları yöneticilerinin kendi yanlarında olduklarını hissetmelidirler. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının fikirleri, görüşleri, vermiş olduğu uyarı ve önerileri vakit Dumanbet kaybetmeden ciddiyetle ele alınıp uygulamaya geçilmelidir. Doktor Tuba Çıkmaz yalnız değildir. Meslektaşımızla her zaman dayanışma içindeyiz. Bu anlamda şiddetin olduğu ortamda hizmetin verilemeyeceğini biliyoruz. Yaşanan bu şiddet olayının akıbetinin takipçisi olduğumuzu belirtiyoruz.” 
    SARAÇOĞLU: “4 YILDA 3 BİN ARTTI”
    Basın açıklamasının ardından bir açıklama da Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Gamze Varol Saraçoğlu tarafından yapıldı. Dr. Saraçoğlu, “Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu olarak burada bulunuyoruz. Sağlıkta şiddete sessiz kalmayacağız buna alışmayacağız. Biliyoruz ki, sağlık hizmeti veren kurum ve kişilere yönelik öfke kaynağını sağlık sisteminin dönüştürülmesinden almıştır. Hastaları müşteri gibi gören sağlıkta dönüşüm programı ile sonrası tırmanışa geçen şiddet oranları sağlık bakanlığının hukuk müşavirliğince de kayıtlara geçmiştir. Örneğin; 2013 yılında 10 bin 715 iken 2017 yılında bu sayı 13 bin 681'i bulmuştur. Oysaki bu resmi rakamlar haricinde kayda geçmeyen birçok olay ve vaka vardır.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.