BÜYÜKDÖLLÜK’TE 8 MİLYON YILLIK TARİH!

Büyükdöllük Köyü kum ocağında yaklaşık 2 hafta önce köylüler tarafından bulunan kemiklerin 8 milyon yıl önce yaşamış bir mamuta ait fosiller olduğu ortaya çıktı.

BÜYÜKDÖLLÜK’TE 8 MİLYON YILLIK TARİH!

Büyükdöllük Köyü kum ocağında yaklaşık 2 hafta önce köylüler tarafından bulunan kemiklerin 8 milyon yıl önce yaşamış bir mamuta ait fosiller olduğu ortaya çıktı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Kasım 2020 Çarşamba 06:40
BÜYÜKDÖLLÜK’TE 8 MİLYON YILLIK TARİH!

Edirne Merkeze bağlı Büyükdöllük Köyü kum ocağında yaklaşık 2 hafta önce köylüler tarafından kemikler bulunmuş; ardından Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden uzmanlar söz konusu alana giderek incelemelerde bulunmuştu. Yapılan incelemeler sonucu; kemiklerin 8 milyon yıl önce ‘Geç Miyosen’ döneminde yaşamış bir mamuta ait olduğu ortaya çıktı. Heyecan yaratan gelişmenin ardından açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaraş, “Burada 8 milyon yıllık tarih yatıyor diyebiliriz. Bu durum Trakya tarihi açısından çok büyük önem taşıyor.” dedi.

“TRAKYA TARİHİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaraş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Günümüzden 8 milyon yıl öncesine ait fosiller bunlar. Yani burada 8 milyon yıllık tarih yatıyor diyebiliriz. O açıdan çok önemli. Çok nadir bulunan kemikler bunlar. Buradan şunu anlayabiliyoruz; bu çökeltiden dolayı bu alanda yaşamışlar. Bu alanda yaşanmış olması, antik dönemde, buzul döneminde burada bir yaşamın olduğunu gösteriyor. Bu Trakya tarihi açısından da büyük önem taşıyor. Burası daha önce 1960'lı yıllarda Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde Sayın Enver Bostancı'nın çalışma alanı olmuş, bu çalışmaların devam etmesi gerekiyor. O zamanda bulunan eserlerin bir bölümü zaten Edirne Arkeoloji Müzesi'nde de sergileniyor. Dolayısıyla bunlarla ilgili Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'nün de bir projesi var. Eğer Doğa Tarihi Müzesi yakın zamanda kurulursa, bu tip kemiklerin bir araya getirildiği büyük bir sergi salonu yapılması ve Balkanlar'da ve Türkiye Trakya'sındaki antik çağdaki yaşamı canlandırmak orada çok güzel bir hedef olabilir. Dolayısıyla bu alanın iyi taranması ve kazısının yapılması gerekiyor.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.