“ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER KAPATILMALI!”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, orta ve düşük riskli illerdeki bulaşı oranının engellenmesi için yüksek ve çok yüksek riskli illerin kapatılması gerektiğini söyleyerek, “Edirne çok riskli illerden birisi. Eğer yüksek ve çok yüksek riskli iller grubundaki illerde kapatılma olmazsa, diğer illere bulaş oranı artacaktır.” dedi.

“ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER KAPATILMALI!”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, orta ve düşük riskli illerdeki bulaşı oranının engellenmesi için yüksek ve çok yüksek riskli illerin kapatılması gerektiğini söyleyerek, “Edirne çok riskli illerden birisi. Eğer yüksek ve çok yüksek riskli iller grubundaki illerde kapatılma olmazsa, diğer illere bulaş oranı artacaktır.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
04 Mart 2021 Perşembe 06:57
“ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER KAPATILMALI!”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, dün düzenlediği basın toplantısında korona virüs salgınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son verilere göre Edirne’de bir haftada tespit edilen vaka sayısının Türkiye ortalamasından 1,5 kat fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Altun, Türkiye genelindeki test sayılarındaki azalmaya da dikkat çekti. Test sayısı azaldıkça günlük vaka sayısının da azaldığını söyleyen Prof. Dr. Altun, “Bu durum bir an önce normalleşmeye geçilmesi için az sayıda test yapılması ve az olguya rastlanması gibi bir anlayışla hareket edildiğini yönünde kuşku uyandırmaktadır.” dedi. Çok yüksek ve yüksek riskli illerin kapatılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Altun, Dünyada aşı konusundaki adaletsizliğe de dikkat çekerek, 120 ülkeye henüz aşı ulaşmadığını vurguladı.

“EDİRNE, TÜRKİYE ORTALAMASINDAN 1,5 KAT DAHA FAZLA”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, 20-26 Şubat haftasında Edirne’deki vaka sayısının Türkiye ortalamasından 1,5 kat daha fazla olduğunu söyleyerek, “20-26 Şubat haftasında Türkiye ortalaması haftalık yüz binde vaka sayısı 71.27 iken Edirne ortalaması yüz bin nüfusta 107,43. Yani 1 buçuk kat daha fazla. Ülkemizde mutant virüsün görüldüğü iller mutlaka açıklanmalıdır diyoruz. Sağlık Bakanı tarafından 33 ilde virüsün saptandığı belirlenirken, bu iller insanlardan gizlenmektedir. Oysa ki o illerde yaşayan insanların bunları bilmeye hakkı vardır. Mutant virüsün bulaşıcılığının çok fazla olduğu bilindiği için bu görülen illerin açıklanmasıyla o illerde yaşayan yurttaşların daha dikkatli davranması sağlanabilir, dolayısıyla hastalığın kontrol altına alınması kolaylaşabilir.” dedi.

“TEST SAYISI AZALDIKÇA VAKA SAYISI DA AZALIYOR”

Son dönemlerde günlük test sayılarının azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Altun, “Son 3 haftadır günlük test sayıları haftalık ortalama 114 bin ile 118 bin arasında değişmektedir. Test yapılan insanların büyük çoğunluğu yakınmaları nedeniyle hastanelere başvuranlar ve bir ameliyat öncesi test alınan insanlardan oluşmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın yeni vaka bulmaya yönelik test stratejisi ne yazık ki yok. Sıklıkla vatandaşın talebine göre test yapılmaktadır. Yakın temaslılara bile test yapılmamaktadır. Bu nedenle günlük test sayıları ciddi dalgalanmalar gösterdiği gibi son zamanlarda düzenli bir azalma içerisinedir. Dolayısıyla salgının seyrini hastalık hızı yani nüfusa oranla vaka sayısı üzerinden izlemek yanlıştır. Zira test sayısı azaldıkça vaka sayısı da azalıyor, arttıkça da artıyor. Bu nedenle salgının takibindeki uygun kriter, vaka sayısı bölü test sayısı üzerinden oranlanıp hesaplanmalı.” şeklinde konuştu.  

“NORMALLEŞMEYE GEÇİLMESİ İÇİN Mİ AZ TEST YAPILIYOR?”

Test sayılarında yaşanan dalgalanmanın kuşku yarattığını belirten Prof. Dr. Altun, “Bu durum bir an önce normalleşmeye geçilmesi için az sayıda test yapılması ve az olguya rastlanması bir anlayışla hareket edildiği yönünde kuşku uyandırmaktadır. Test sayıları düşük tutularak, yeni olgu sayıları düşük tutulmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle her il bazında yapılan günlük test sayılarının ve pozitif olgu sayılarının açıklanması mutlak gereklidir. Bu rakamların bir an önce şeffaf bir biçimde paylaşılmasını bekliyoruz.” dedi.

“ÇOK YÜKSEK VE YÜKSEK RİSKLİ İLLER KAPATILMALIDIR”

Vaka sayılarının henüz istenilen düzeylere düşmediğini ve dolayısıyla normalleşme kararlarının yanlış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Altun, “Çok yüksek ve yüksek riskli iller, orta ve düşük riskli illerdeki bulaşı oranını engellememek için kapatılmalıdır. Edirne çok riskli illerden birisi. Eğer ki komşu illerle hareketlilik devam ederse komşu illerdeki turuncu rengin de kırmızıya döneceği anlamına gelmektedir. Eğer ki bu illerde kapatılma olmazsa çok yüksek riskli grubundaki illerden diğer illere bulaş oranı artacaktır.” ifadelerini kullandı.

“120 ÜLKEYE HENÜZ AŞI ULAŞMADI”

120 ülkeye henüz aşı ulaşmadığını da belirten Prof. Dr. Altun, “Birçok ülke, kendi ülkeleri açısından korumacı davranıyorlar. Bu hastalığın yayılma hızının yüksek oluşu nedeniyle ülkelerine kontrolsüz olarak insanların girmesini istemiyorlar. Aslına bakıldığında kötü bir uygulama değil. Aşı konusunda dünya ülkelerinden çok büyük bir adaletsizlik var. En son Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarına göre 120 ülkeye tek doz aşı gitmemiş bugüne kadar. Bu bir pandemi, kıtalar arası salgın. Ülkemizde illerimiz içerisinde aşılama oranlarında farklılık olmaması gerektiği gibi dünya ülkeleri açısından da böyle bir eşitsizliğin olmaması gerekiyor. Onların da aynı aşılama oranlarına gelmedikçe bu hastalıktan kurtulmaları pek mümkün görülmüyor gibi.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.