COŞKULU FETİH KUTLAMASI

Edirne’nin Fethi’nin 658’inci yıldönümü coşkuyla kutlandı.

COŞKULU FETİH KUTLAMASI

Edirne’nin Fethi’nin 658’inci yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Mayıs 2019 Pazartesi 08:36
COŞKULU FETİH KUTLAMASI

Edirne’nin Fethi’nin 658’inci yıldönümü dün çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlama etkinliklerine Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yüksel Erdin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kutlama etkinlikleri, 25 Kasım Stadı’ndan, Atatürk Anıtı’na kadar gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı. Kortejin önünde 2 atın üzerinde çocukların bulunması büyük ilgi çekti. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla devam eden etkinlikler kapsamında Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemine dair konuşmayı yapan Yüzbaşı Durmuş Bozkurt, “Bugün Edirne'nin Fethi’nin 658'inci yıldönümünü kutlamanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Edirne'nin Fethi’nin Türk tarihinde mümtaz bir yeri, ayrı bir anlamı vardır. Mehmet Akif Ersoy'un Edirne isimli şiirinde de ifade ettiği üzere Edirne, ‘Şarkın Demir Kilididir.’ Meriç Tunca ve Arda nehirlerinin birleştiği ve çeşitli yönlerden gelen yolların kesiştiği bir noktada bulunan Edirne, stratejik öneme sahiptir Edirne. Osmanlı Devletinde Orhan Bey'in vefatından sonra padişah olan I. Murat tarafından, 1361 yılında fethedilmiş ve İstanbul’un fethine kadar Osmanlı Devletine 92 yıl başkentlik yapmıştır. I. Murat. Balkan Fetihlerinin önünü açmak için öncelikle, kaderi suyolları ile çizilen ve Der-i Saadet. Yani Saadetin Kapısı olarak belirtilen Edirne’nin, fethedilmesini arzu ediyordu. Bu maksatla I. Murat önce Edirne'ye gelen yolların kontrolünü sağlamış, dışarıdan yardım ve destek imkânını engellemiş, Lala Şahin Paşa komutasındaki kuvvetler ile Sazlıdere'de Bulgar-Bizans ittifak güçlerini yenerek. Edirne'yi fethetmiştir.” dedi.

Konuşmanın ardından Saraçlar Caddesi’nde kurulan ‘Edirne 100 Yaş Üstü Eserler’ konulu fotoğraf sergisi gezildi ve sonrasında yine Saraçlar Caddesi’ne kurulan sahne üzerinde mehteran gösterisi gerçekleştirildi.

Kerem Filiz

Son Güncelleme: 05.05.2019 20:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.