Coşkuyla, kutladık

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci yıldönümü, düzenlenen törende coşkuyla kutlandı.

Coşkuyla, kutladık

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci yıldönümü, düzenlenen törende coşkuyla kutlandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Kasım 2017 Pazartesi 10:08
Coşkuyla, kutladık

    Edirne'nin Kurtuluşun 95'inci Yıldönümü düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Tören sabah Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başladı. Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından Talatpaşa Asfaltı'nda devam eden tören programı kapsamında Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun canlandırıldı. Oldukça coşkulu bir kalabalığın olduğu 25 Kasım Kurtuluş Bayramı'nda günün anlam ve önemine dair konuşmayı yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirnelilerin Kurtuluş Bayramı'nı kutladı. 
    Edirne'nin 95'inci Kurtuluş Bayramı Törenleri'ne Edirne Valisi Günay Özdemir, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti Milletvekili Rafet Sezen, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan ile Okan Gaytancıoğlu, siyasi parti temsilcileri, sendikalar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
    “İŞGALDEN KURTARACAK İLK HUKUK CEMİYETİ EDİRNE'DE KURULMUŞTUR”
    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ülkenin ilk Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin Edirne'de kurulduğunu ifade ederek, “25 Kasım Edirne'mizin Kurtuluş Bayramı kutlu olsun. Bundan 95 yıl önce 25 Kasım 1922'de ulusumuzun yine Edirne'den, yine Trakya'dan meşalesini yaktığı Kurtuluş Savaşı sona ermiş ve Muzaffer Türk Ordusu, Kahraman Türk Ordusu vatanın her köşesini olduğu gibi Edirne'mizi de düşman işgalinden kurtarmıştır. O tarihe kadar 2 yıldan fazla bir süre düşman işgalinde kalan Edirneliler yokluk, harabet ve zulüm altında kalmışlardır. Batıdan bir güneş doğmuş, bir Mustafa Kemal doğmuş ve demiştir ki; 'Düşman vatanın bağrına dayamışsa hançerini, vardır elbet memleketin kurtaracak bahtı kara maderini.' Ülkenin ilk Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Türkiye'yi işgalden kurtaracak, aydınlığa çıkaracak ilk Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Edirne'de bu şanlı topraklarda Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti olarak kurulmuştur. Ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak başlattığı Kurtuluş Savaşı'nın devamında, yine bizzat Atatürk tarafından kurulan Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile ikisi birileştirilmiş, Anadolu ve Trakya Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adını alarak devamında Kurtuluş Savaşı'nın ordusu olan Kuvayı Milli'yi oluşturmuştur.” ifadelerini kullandı. 
“25 KASIM 1922'DEN İTİBAREN EBEDİYEN TÜRK YURDU OLMUŞTUR”
    Gürkan Edirne'nin 8300 yıllık tarihinde birçok savaş ve işgal gördüğünü ifade ederek, “Memleketimizin bu güzel ve şanlı köşesi adeta, her karışı vatandaşın, askerin, Mehmetçiğin kanıyla sulanmış bir vatan parçasıdır. Edirne'nin neresine giderseniz gidin, neresinde nefes alırsanız alı Bahis Siteleri mutlaka bir Mehmetçiğin ruhuyla karşılaşır ve Fatiha okursunuz. Böyle bir şehirdir Sultanların Şehri, Şehirlerin Sultanı Edirne. 1361'de 1. Murat tarafından fethedilen ve akabinde Osmanlı'nın İmparatorluk kuruluşunun da merkezi olan Edirne, 1361'den bu yana, 25 Kasım 1922'de yaşadığı son kurtuluşla beraber ebediyen, sonsuza kadar bir Türk Yurdu, Türk Vatanı olmuştur. Bize öncelikle bu toprakları canlarıyla, kanlarıyla vatan yapan Aziz Şehitlerimi, 1071'den bu yana bu toprakları vatan yapmak için şahadet mertebesine gözünü kırpmadan yükselen tüm Şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. O kıymetlilerimizin aziz annelerinin, aziz babalarının elinden bütün Edirne Halkı adına bir kez daha saygıyla öpüyorum. Bu savaşlarda, Türk milletinin birliği, dirliği, vatanımızın bölünmez bütünlüğü için Gazi olan bütün hemşehrilerimize Allah'tan uzun ömürler diliyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar gazilerimiz. Gürkan, Şundan hiç kimsenin şüphesi yoktur. Aradan 95 yıl geçmiş olmasına rağmen bugün bu alanı hınca hınç dolduran Edirneliler, memleketin her köşesinde vatanın bölünmez bütünlüğü için, bağımsızlığı için, milletimizin bekası için, Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet payidar kılmak için bu büyük milletin her ferdi yeri geldiğinde göğsünü düşman kurşunlarına gözünü dahi kırpmadan siper edecek kararlılıkta ve yürekliliktedir. Türk milleti bunu geçmişte defalarca başarmış, gerektiğinde yine başarma azmi ve kararlılığı içindedir. Türk Milleti var oldukça Atatürk'ümüzün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Bundan hiç şüphemiz yoktur. Edirne'mizin sonsuza kadar sürecek son kurtuluş günü, son kurtuluş bayramı 25 Kasım, 95'inci yılında bir kez daha bütün hemşehrilerimize kutlu olsun. Ne mutlu Türküm diyene.” dedi.
Gürkan'ın konuşmasının ardından Edirne ile ilgili şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterileri sergilendi. Ardından tören programı kortej geçişi ile devam etti. Edirne'nin tanınmış şekerlemecileri halka badem ezmesi dağıtırken bunun yanında Edirne'nin tanınmış hediyelik eşyaları da dağıtıldı.  Kortej geçişi sırasında bir motosiklet ufak çaplı kaza yaşarken, kazada yaralanan olmadı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.