CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜLER

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95. yılı nedeniyle 'Cumhuriyet Yürüyüşü' düzenlendi. Yüzlerce Edirneli, ellerinde Türk Bayraklarıyla birlikte Cumhuriyet için yürüdüler.

CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜLER

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95. yılı nedeniyle 'Cumhuriyet Yürüyüşü' düzenlendi. Yüzlerce Edirneli, ellerinde Türk Bayraklarıyla birlikte Cumhuriyet için yürüdüler.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Ekim 2018 Çarşamba 08:43
CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜLER

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü, saat 17.30'da Şükrüpaşa İlkokul önünde başlayarak Atatürk Anıtı’nda son buldu. Düzenlenen yürüyüşe Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır ve Edirne halkı katılım gösterdi. Kortejin yürüyüşü sırasında 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganı atılırken, kalabalık hep bir ağızdan İzmir Marşı'nı söyledi.

Kortej Atatürk Anıtına geldiğinde Edirnelilere seslenen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirneliler; kendilerini vatanından, milletinden, bayrağından sonra gören kahraman Edirneliler, ‘Türk’ deyince, ‘vatan’ deyince, ‘Atatürk’ deyince önce vatan sonra ben diyen yiğit Edirneliler. Bugün kurucumuz, kurtarıcımız, ezeli ve ebedi tek başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. yılı, en büyük bayramımız kutlu olsun. 1918’de emperyalistler tarafından her bir köşesi, her bir çakıl taşı, her bir nehri, ırmağı, dağı, taşı, ovası işgal edilen bu ülke, bu güzel ülke, bu varlığından onur duyduğumuz ama bir teline bile zarar gelmesine kıyamadığımız bu güzel ülke işgal altındaydı. Adeta aç sırtlanlar gibi kuşatmışlardı bu memleketi. Adeta doymak bilmez bir iştahla bu ülkenin kuzeyinden güneyinden doğusundan batısından, düşman çizmeleri, düşman askerleri, düşman topu ve tüfeği ile girmiş evlatlarımızı, kadınlarımızı, askerlerimizi genç-yaşlı, çoluk-çocuk demeden büyük bir kıyıma tabi tutarak vatanımızı işgal etmişlerdi” diye konuştu.

“İLK KIVILCIM ATEŞİ EDİRNE’DEN YANDI”

Bir gün bir kahramanın çıktığını aktaran Gürkan, “Kocaman yürekli bir dev, yiğit bir adam çıktı memleketin bağrından. Hemen şuradan yanı başımızdan. Güneşi batıdan doğdurmak üzere Selanik’ten çıktı. Mavi gözlü, sarı saçlı bir dev çıktı. ‘Ordumuz yok’ dediler. ‘Kurulur’ dedi. ‘Silahımız yok. Paramız yok’ dediler. ‘Bulunur’ dedi. Ve bu millet, bu aziz millet; yastığının altında sakladığı kefen parasını ordusuna verdi. Millet kendi yemediği, harmanında sakladığı ununu, buğdayını askerine gönderdi. Bu kahraman millet ‘iki evladından birini almayalım. Biri asker diğeri sana baksın’ dediklerinde; ananın ‘vatan olmadıktan sonra ben evladı neyleyim. Onu da alın yeter ki vatan kurtulsun’ diyen sözlerle tanıştı. İlk kıvılcım ateşi Trakya’dan, Trakya’nın göz bebeği Edirne’den yandı. O zamanın Edirne Belediye Başkanı, Başkan Yardımcısı Türkiye’deki ilk kıvılcım ateşini yakarak Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni kurdular. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a çıktı ve ardından hemen Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni kurdu. Bunun ardından her ikisi de birleşerek Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti oldular. Düşmana karşı, emperyalizme karşı bir kurtuluş ordusu toplandı. Bu kurtuluş ordusunun çekirdeği Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ydi. Bu kurtuluş ordusunun ilk kıvılcımı Edirne’de yakılmıştı. Bu kurtuluş ordusu şahlandı, kocaman bir ordu oldu, Kuvayı Milliye oldu. 26 Ağustos’ta Büyük Taarruzda bir dev oldu, düşmanı 9 Eylül’de İzmir’den denize döktü. Bunların hepsini siz biliyorsunuz. Ama bunları bilmek yetmiyor. Bunları torunlarımıza, gençlerimize, çocuklarımıza öğretmemiz lazım. Milli bayramlarımızı kurtuluşumuzu, nasıl bu ülkenin işgal altında tutulduğunu, o gençlerin, o evlatların hafızalarına kazımamız lazım” şeklinde konuştu

Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin Türk Milleti’nin ışığı olmaya devam edeceğini belirten Gürkan, “Türk milleti olarak, Atatürk’ün evlatları olarak, Mustafa Kemal’in yoldaşları olarak kanımızın son damlasına, son nefesimize kadar, Türkiye Cumhuriyeti’ni, Atatürk ilke ve devrimlerini korumaya ant içtik, sonsuza kadar koruyacağız. Bu büyük günde Türkiye Cumhuriyeti’nin sınır şehri olmaktan, serhat şehri olmaktan her zaman onur ve gurur duyduk. Mustafa Kemal’in hemşehrisi olan yiğit Edirneliler; bir oldukça, beraber oldukça, vatanımızın ve milletimizin birlik ve bütünlüğüne kim göz dikerse diksin o hainlere gereken cevabı verdik, gelecekte de vereceğiz. Bu vatan taşı ve toprağıyla Edirne’den Ardahan’a; Sinop’tan Hatay’a kadar dört bir köşesiyle bizim. Bu güzel ülke, bu büyük millet, bu coğrafyada yaşayan 81 milyonu ile bizim. Atatürk İlke ve devrimleri ışığımız olmaya devam ediyor, gelecekte de devam edecek. Ondan aldığımız ışığı asla ve asla yitirmeyeceğiz” dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.