“CUMHURİYET TARİHİNDE İLK DEFA YAŞIYORUZ!”

Günden güne artan gübre fiyatları nedeniyle birçok çiftçinin tarlasına gübre atamayacak duruma geldiğini belirten CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu,  geçtiğimiz yıl bin 800 TL olan üre gübresinin şu anda 3 bin 350 TL olduğunun altını çizerek, “Şu anda gübre atım zamanı ama birçok çiftçi arkadaşla konuştuğumuzda parasının olmadığını ve gübre atamayacağını söylüyor. Bu durum, belki Cumhuriyet tarihinde ilk defa görülen bir durum. Gübre kullanılmaması demek; verimde ciddi bir düşüş olması demek.” ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYET TARİHİNDE İLK DEFA YAŞIYORUZ!”

Günden güne artan gübre fiyatları nedeniyle birçok çiftçinin tarlasına gübre atamayacak duruma geldiğini belirten CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu,  geçtiğimiz yıl bin 800 TL olan üre gübresinin şu anda 3 bin 350 TL olduğunun altını çizerek, “Şu anda gübre atım zamanı ama birçok çiftçi arkadaşla konuştuğumuzda parasının olmadığını ve gübre atamayacağını söylüyor. Bu durum, belki Cumhuriyet tarihinde ilk defa görülen bir durum. Gübre kullanılmaması demek; verimde ciddi bir düşüş olması demek.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Mart 2021 Cumartesi 06:22
“CUMHURİYET TARİHİNDE İLK DEFA YAŞIYORUZ!”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, son dönemlerde uygulanan ithalat politikaları ve gübre fiyatlarıyla ilgili basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yıldan bu yana gübre fiyatlarında yaklaşık yüzde 100’e yakın bir artış olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu, birçok çiftçinin tarlasına gübre atamayacak duruma geldiğini ifade etti. Yanlış uygulanan ithalat politikaları nedeniyle Türkiye’nin 10-12 milyar dolarlık parasının başka ülkelerin çitçilerine gittiğini söyleyen Gaytancıoğlu, “Tarım Bakanlığı, tarımı yönetemiyor.” şeklinde konuştu.

“GÜBRE KULLANILMAZSA VERİMDE YÜZDE 25 DÜŞÜŞ OLUR”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, birçok çiftçinin maddi sıkıntılar nedeniyle tarlasına gübre atamadığını söyleyerek, “Şu anda üst gübre atım zamanı. Yağmurlar yağdı, bazı yerlere kar yağdı; üst gübre atarak azotlu gübreyle bitkinin gelişimi sağlanacak. Fakat birçok çiftçi arkadaşla konuştuğumuzda; parasının olmadığını söylüyor. Bu durum belki Cumhuriyet tarihinde ilk defa görülen bir durum. Çiftçi ciddi anlamda borçlu. Tarım Kredi Kooperatifleri 31 Mart’a kadar hacizleri, icraları durdurmuştu ama o tarihten sonra ne olacağını bilmiyoruz. Tarım Kredi Kooperatiflerinde bile üre gübrenin fiyatı çok arttı. Kaldı ki Tarım Kredi Kooperatiflerinin bir iştiraki var; Gübretaş. Türkiye’nin en büyük gübre tedarikçilerinden bir tanesi. Geçtiğimiz yıl bin 800 TL olan üre gübresi, şu an 3 bin 350 TL. Yüzde 100’e yakın bir artış var. Gübre kullanamayacağını söyleyen üreticilerin önemli bir kısmı da borçlu çiftçiler. Çiftçilerimizin ciddi anlamda bir borçları var. Bu borcu çevirmekte zorlanıyorlar. Gübre kullanılmaması demek; üretimde ciddi bir düşüş olması demek. Yüzde 20-25’ler civarında bir düşüş olabilir.” dedi.

“SARARMALAR DA VERİM DÜŞÜKLÜĞÜNE NEDEN OLACAK”

Ekim yapılan ürünlerin bazılarında sararmalar olduğunu dile getiren Gaytancıoğlu, “Bazı tarlalarda da zaten sararmalar var. Bu daha yazlık çeşitlerin ekilmesi ve o yazlık çeşitlerin donla birlikte ciddi anlamda sararması anlamına geliyor. Onda da verim düşüklüğü olacak. Yetkililerle konuştuğumuzda zaten tarım teşkilatlarımız da tespitlerde bulundu; yüzde 15-20 civarında verimde düşüş olacağını düşünürsek, Türkiye aslında şanslı bir coğrafyada olmasına ve bu dönemde kuraklık görülmemesine rağmen gübre fiyatlarının yüksekliğinden dolayı verimde ve üretimde düşüş olacağını söylüyoruz. Hükümeti de bu konuda uyardık. Türkiye 20 milyon ton buğday üretiyor. Bu sene bunun beklentisi içerisindeydik ancak gübre kullanımının azalmasından dolayı üretim düşeceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“YANLIŞ İTHALAT POLİTİKASI 10-12 MİLYAR DOLARA MAL OLDU”

İthalat politikası hakkında da değerlendirmelerde bulunan Gaytancıoğlu, “Hala ciddi bir ithalat var. Geçen yıl Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük ithalatını yaptı. 2,5 milyar dolarlık 10 milyon ton buğday ithal etti. Yani Türkiye üretiminin yarısını ithal ettik. Bu sene bu rakamlar yıl sonuna gelmeden 6-7 milyon tonlara yaklaştı. Geçen sene 150 dolara ithal ettiğimiz buğdayı, şu an 304 dolara ithal ediyoruz. Geçtiğimiz hafta TMO mısır ihalesi yaptı; 150 bin ton. Mısırı bin 325 TL’ye üreticimizden aldık; aynı mısıra geçen hafta 2 bin 300 TL fiyat ödedik. Yani bin TL başka ülkelerin çiftçilerine gitti. Mısırda bin TL gitti, buğdayda 500 TL gitti, ayçiçeğinde bin 500 TL gitti. Yani ton başına baktığımızda; kendi ülkemizde kalacak 10-12 milyar dolarlık para başka ülkelerin çiftçilerine hükümetin yanlış ithalat politikası nedeniyle gitti. Türkiye’deki Tarım Bakanlığı, tarımı yönetemiyor.” şeklinde konuştu.

“4 BİN 500 TL’LİK LUNA, 3 BİN 500 TL’YE ALICI BULAMIYOR”

Yanlış ithalat politikaları yüzünden 270 bin ton çeltiğin bölgemizdeki depolarda durduğunun altını çizen Gaytancıoğlu, “Bölgemizin çok önemli ürünlerinden pirinçte yanlış ithalat politikası nedeniyle şu an 270 bin ton çeltik bölgemizdeki depolarda duruyor. Çünkü her yıl Türkiye 100-150 bin ton pirinç ithal ederken; bu yıl 450 bin ton pirinç ithalatı yaptı ve bu ithalatı bir takvime bağlamadı. Hasat başladığı zaman ithalat başladı. Türkiye topraklarının yüzde 80’inde yetiştirilen ve 4 bin 500 TL’ye satılan luna çeşidi; şu anda 3 bin 500 TL’ye alıcı bulamıyor. Nereden bakarsanız bakın tutarsız bir tarım politikasıyla karşı karşıyayız. Gübre, mazot, ilaç fiyatları yüksek; kredi faizleri çok yüksek. Günü kurtarmaya yönelik bir ithalat politikası var.” ifadelerine yer verdi.

“RUSYA İHRACATA VERGİ GETİRİYOR”

Rusya’nın 1 Eylül’den sonra ihracata vergi getireceğini söyleyen Gaytancıoğlu, “TMO’ya ham yağ alım izni verdiler. Ham yağ ihalesine çıktı. 700 dolar olan ham yağı, bugün bin 400 dolardan 5 bin ton satın aldılar. 5 bin ton ham yağ, Türkiye’nin 2 günlük ihtiyacı. İktidar sürekli günübirlik politika uyguluyor. 2 günlük ihtiyaç için ithalat yapılmaz. Artık bu ithalat politikasından vazgeçsinler çünkü Rusya dün akşam aldığı kararla 1 Eylül 2021’den sonra ihracata vergi koyacak. Biz zaten satın alıyoruz; daha pahalıya satın almış olacağız. Artık şu bir gerçek; pandemi nedeniyle gıdaya erişebilirlik gün geçtikçe azalıyor. Kendi kendine yeten toplumlar, şanslı durumda. Türkiye kendi kendine yetebilen nadir ülkelerden; hatta bu dönemde ihracat yapabilecek, para kazanabilecek bir ülkeyken şu anda AK Parti’nin uyguladığı niteliksiz ve yanlış tarım politikasından dolayı hem çiftçisini küstürüyor hem de potansiyelini kullanamıyor.” dedi.  

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.