“DEĞİŞİKLİK BİR AN ÖNCE YAPILMALI”

5 Aralık Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 84. yıl dönümü ortak basın açıklamasını okuyan Edirne Kadın Merkezi ve Danışma Derneği Başkanı (EKAMEDER) Hülya Bodur, “Seçilme hakkımızı yaşama geçirmek üzere her bir cinsiyete en az yüzde 40 temsil hakkı getiren değişikliğin bir an önce yapılmasını bekliyoruz. “ Dedi.

“DEĞİŞİKLİK BİR AN ÖNCE YAPILMALI”

5 Aralık Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 84. yıl dönümü ortak basın açıklamasını okuyan Edirne Kadın Merkezi ve Danışma Derneği Başkanı (EKAMEDER) Hülya Bodur, “Seçilme hakkımızı yaşama geçirmek üzere her bir cinsiyete en az yüzde 40 temsil hakkı getiren değişikliğin bir an önce yapılmasını bekliyoruz. “ Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Aralık 2018 Perşembe 08:37
“DEĞİŞİKLİK BİR AN ÖNCE YAPILMALI”

5 Aralık Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 84. yıl dönümü dolayısıyla Edirne Kadın Merkezi ve Danışma Derneği Başkanı (EKAMEDER) Hülya Bodur Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, Havsa Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Edirne Kadın Merkezi ve Danışma Derneği adına ortak bir basın açıklamasında bulundu.

Ortak basın açıklamasını okuyan Bodur, “5 Aralık 1934 tarihi Türkiye’de 1924 Anayasası ile erkeklere tanınmış olan milletvekili seçme ve seçilme hakkının, anayasada değişiklik yapılarak kadınlara da tanındığı gündür. Mustafa Kemal Atatürk 1925’te Kastamonu’da yaptığı konuşmada şöyle der; ‘Toplumu kalkındırmak istiyorsak izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur.’ Bu konuşması ile kadın erkek eşitliğini açıkça ortaya koyan Atatürk, Birleşmiş Milletlerin 20 yıl sonra kabul ettiği evrensel insan hakları bildirgesinin birinci ve ikinci maddesi ile yayınladığı ilkeleri çok daha önceden dile getirmiştir. Biz nüfusun yarısıyız. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların siyasette eşit temsil edilememesi her şeyden önce bir insan hakları ve demokrasi meselesidir. Kadınların karar verici konumlarda ve siyasette yeterli sayıda temsil edilmemesi yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmaması, giderek eşitsizliğin kökleşmesine ve kısır döngüye dönüşmektedir. Ülkemizde 2 milyon 61 bin kadın, okuma ve yazma bilmiyor. Kadın istihdamı giderek azalıyor. Her üç kadından biri ailede, sokakta ya da iş yerinde şiddete uğruyor. Son 11 ayda 349 kadın cinayeti işlenmiştir. Tüm siyasi partilerden  5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün yaktığı bu meşaleyi bir adım öne götürmek ve ilerletmek adına Türkiye’nin onayladığı kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesinin taahhütlerinin yerine getirilmesini, eşit temsil için önlem alınmasını, ana yasada, siyasi partiler ve seçim yasalarında, parti tüzüklerinde seçilme hakkımızı yaşama geçirmek üzere her bir cinsiyete en az yüzde 40 temsil hakkı getiren değişikliğin bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, Havsa Kent Konseyi Kadın Meclisi, Edirne Kadın Merkezi ve Danışma Derneği ortak basın açıklamamızdır.” İfadelerine yer verdi.

“TRAKYA’DA BU ÇALIŞMAYI YAPAN TEK KADIN ÖRGÜTÜ BİZİZ”

Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Başkanı Şahide Ağaoğlu da, “26 kadın bileşeni var. Bunlar tamamen Türkiye’nin her yerinde kadınları şiddete karşı koruyan, sığınma evlerinin olması için çalışan, belediyelerin, yerel yönetimlerin, valiliklerin, kadın merkezlerinin, kadına yönelik çalışma ve desteklerinin olması gereken tüm çalışmaları öne koyan gönüllü çalışmalar, bizde 2009’dan beri başlattığımız kadın çalışmalarımızı bu sene kurultayda Kadın Merkezi ve Danışma Derneği olarak bizi de aralarına aldılar. Kadına şiddete yönelik yaptığımız mücadele çalışmalarımızdan dolayı. Bu bizi çok sevindirdi. Ayrıca Trakya’da bu çalışmayı yapan tek kadın örgütü biziz. Bundan dolayı Trakya Kadın Meclisleri ile ilişkiliyiz, hepsinle bu süreci paylaşıyoruz.” Dedi.

Barış Karapaça


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.