DELİ SELİM’İ ANDILAR!

Roman müzik kültürünün en büyük klarnet ustası olarak bilinen ‘Deli Selim’ lakaplı Selim Kızılcıklılar, vefatının 26’ncı yıldönümünde Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen törenle mezarı başında anıldı. Anma törenine katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Deli Selim’in kabrini düzenleme ve yenileme sözü verdi.

DELİ SELİM’İ ANDILAR!

Roman müzik kültürünün en büyük klarnet ustası olarak bilinen ‘Deli Selim’ lakaplı Selim Kızılcıklılar, vefatının 26’ncı yıldönümünde Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen törenle mezarı başında anıldı. Anma törenine katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Deli Selim’in kabrini düzenleme ve yenileme sözü verdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Ocak 2021 Cuma 06:35
DELİ SELİM’İ ANDILAR!

Türk Müzik tarihine birçok beste kazandıran ve Roman müzik kültürünün en büyük klarnet ustası olarak bilinen ‘Deli Selim’ lakaplı Selim Kızılcıklılar, vefatının 26’ncı yıldönümünde ilk kez kabri başında anıldı. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri tarafından düzenlenen anma törenine katılım gösteren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Deli Selim’in kabrini yenileme ve düzenleme sözü verdi. Deli Selim’in Oğlu Murat Kızılcıklılar ise babasının bestelerinden telif hakkı alamamalarından yakındı. Özellikle Ata Demirer’in babasının 4-5 bestesini kullandığını söyleyen Oğul Kızılcıklılar, “Ata Demirer en azından gelip annemden helallik isteseydi.” ifadelerini kullandı.

AYŞE KIZILCIKLILAR: “YARDIMLARLA GEÇİNİYORUZ”

Merhum Deli Selim’in Eşi Ayşe Kızılcıklılar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Deli Selim büyükle büyük, küçükle küçük olarak kimsenin kalbini kırmazdı. Gencecikti bırakıp gitti bizi çok yalnız kaldık. Çocuklarım iş bulamıyor. Deli Selim’in klarnetini götürüp Kent Müzesi’ne teslim ettim. Kalp kriziyle kaybettik O’nu. Birçok esere imza attı. İlk defa bu sene hep beraber toplaşıp anma töreni düzenledik. Selim Deli lakabını kendi koydu. Mastika, Kara Çalı şarkısını çok severdi. Her yere beraber gittik geldik ama ölüm ayırdı. Şarkılarını radyoda duyunca çok hüzünleniyorum, ağlıyorum çok genç öldü. Kibariye, Fuat Özkan gibi isimlerle çalıştı. Şimdi 6 aydır kiramızı bile veremiyoruz. Yardımlarla geçiniyoruz.” şeklinde konuştu.

MURAT KIZILCIKLILAR: “ATA DEMİRER EN AZINDAN HELALLİK İSTESEYDİ”

Deli Selim’in Oğlu Murat Kızılcıklılar, babasının birçok bestesinin ünlü şarkıcılar tarafından kullanıldığını ancak telif elde edemediklerini belirterek, “Babamın eserlerini birçok ünlü şarkıcı okudu ve okumaya devam ediyor. Hiçbirinden telif hakkı alamadık. Okuduğu eserlerin hakkının ödenmesini istiyoruz sadece. Ata Demirer babamın 4-5 parçasını okudu; biz paranın peşinde değiliz ama en azından gelip annemizden helallik isteseydiler.” ifadelerini kullandı.

ŞALLI: “ROMANLARIN PSİKOLOJİSİNİ MÜZİK NOTALARINA DÖKTÜ”

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Deli Selim’i anmayı geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini söyleyerek, “Edirne’nin gerçek kızanı olan Selim Kızılcıklılar’ı bugün anma günü etkinliği düzenliyoruz. İç değerlerimizden olan ve aynı zamanda da şarkılarıyla Romanların psikolojisini müzik notalarına döken merhum Deli Selim abimizi rahmetle anıyoruz. Kendisi yıllarca aş, ekmek kapısı olarak gördüğü müzik icra sanatıyla evlerine ekmek götürerek çocuklarına sahip çıktı. Roman kültürüne ve Roman müziğine çok büyük katkılar sunan Muhacir İbrahim’i ve saz arkadaşlarını da unutmamak adına, onları da rahmetle anıyoruz. Biz Edirne Roman Eğitim Derneği Gönüllüleri olarak bunu geleneksel hale getirme hedefindeyiz. Bunu yaşatacağız ve geliştireceğiz.” dedi.

KESERMİŞ: “ROMANLARIN SORUNLARINI ELE ALAN ÇOK GÜZEL BESTELER YAPTI”

Edirne Roman Eğitim Derneği Gönüllüleri Sekreteri Gamze Kesermiş ise, “Saklı tarihin gizemli Roman çocuklarından biriydi Selim. Küçük yaşlarda yoksulluk içinde tanıştığı klarneti ile yaşama tutunma mücadelesi verdi. Sıra dışı davranışları ve yaşama çok farklı bakışı, paraya değer vermeyen davranışları nedeniyle etrafındaki kişiler tarafından Deli Selim olarak adlandırılmıştır. Kendisi Edirne’nin kızanıdır. Roman müzik kültürünün en büyük klarnet ustası olan Selim Kızılcıklar, nota bilmemesine rağmen duygu ve düşüncelerini klarnetin sesleriyle muhteşem bir şekilde kullanırdı. Romanların ekonomik ve mesleki sorunlarını ele alan çok güzel besteler yapar, klarnetin seslerini bütünleştirirdi. Roman düğünlerinin yanında müzik icra ettiği her ortamda neşe ve mutluluk saçardı. Müziğindeki şarkılar Romanların sosyal konularına vurgu yapar nitelikteydi. Mütevazı kişiliğe sahip olan Deli Selim hala Romanların gönüllerindedir. Merhum Selim Kızılcıklılar’ı ölümünün 26. Yılında kendisini ve yaşamını yitiren diğer saz arkadaşlarını rahmetle anıyoruz.” açıklamasını yaptı.

GÜRKAN: “KABRİNİ DÜZENLEYEREK DELİ SELİM’E YAKIŞIR HALE GETİRECEĞİZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Deli Selim’in kabrini düzenleme sözü vererek, “Deli Selim Türkiye’nin hafızasında unutulmaz derin bir iz bırakarak aramızdan ayrıldı. Ama sanatın ve sanatçının özelliği budur. Kendisi bu dünyadan göçse de eserleri kalıyor ve baki oluyor. Deli Selim’in hem Edirne hem de Türk müzik dünyasının içerisinde unutulmaz derin bir izi var. Biz Edirne Belediyesi olarak kabrinin bakımını yaparak, en yakın zamanda düzenlemesini sağlayarak ona yakışır bir hale getireceğiz. Diğer taraftan Roman kardeşlerimizin özellikle müzikle ilgili Allah vergisi yetenekleri var. Bununla ilgili yine Edirneli olan klarnet ustası Serkan Çağrı ile bir projemiz var. Yakında onu da açıklayarak hayata geçireceğiz. Böylece bu Allah vergisi yeteneğin bilimsel metotlarla işlenerek bu çocuklarımızın da hem sanat icra etme hem de meslek edinme yolunda önemli bir mesafe kat edeceğimize inanıyorum. Deli Selim’e rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.