DEMİRKIRAN "ÇELTİK ÜRETİCİSİ SAHİPSİZ"

Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Ali Demirkıran çeltik üreticisinin sahipsiz olduğunu söyledi.

DEMİRKIRAN "ÇELTİK ÜRETİCİSİ SAHİPSİZ"

Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Ali Demirkıran çeltik üreticisinin sahipsiz olduğunu söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Ekim 2019 Cumartesi 07:17
DEMİRKIRAN "ÇELTİK ÜRETİCİSİ SAHİPSİZ"

Pirinç- çeltik deyince akla Edirne gelir, diyen Demirkıran açıklamasında şunları söyledi; 

Çeltiğin Edirne için çok önemli ürün olduğunu ifade eden Demirkıran açıklamasına şöyle devam etti;   Çünkü ülkemizde üretilen çeltiğin yaklaşık yarısı Edirne’de üretilir. Buna karşılık, hasat zamanı çiftçimiz kara kara düşünmektedir. Üreticilerle ve sulama kooperatif yetkilileri ile görüşmeler yapıyoruz.  Sorunlara geç kalınmadan çözüm bulunmasını istiyorlar.

Edirne merkez köylerinde, Uzunköprü, Meriç ve İpsala ilçelerinde yoğun olarak ekilen çeltiğin fiyatı Edirne ekonomisini çok yakından etkiliyor. Hasadın yoğun olarak yapıldığı bugünlerde fiyatlar çok düşük.  Fiyatlar geçen yılın fiyatlarıyla aynı. Buna karşılık gübre fiyatlarında yüzde 50 nin üzerinde, elektrik fiyatlarında yüzde 60 civarında artış oldu. Elektrik sulama için çok yoğun olarak kullanılıyor. Bu açıdan elektriğe gelen zam haberi üreticinin uykularını kaçırıyor.

ÜRETİCİ HAKKINI ALABİLMELİ!

Maliyetler büyük oranda artıyor.  Mazot ve ilaç fiyatlarında da çok büyük artışlar meydana geldi. Bundan15- 20 yıl önce 1 kilo çeltikle 1 litre mazot alınabiliyordu. Şimdi 1 litre mazot alabilmek için en az 2 kilo çeltik vermek gerekiyor. Dengeler bozuldu. Üretim zorlaştı. Bu maliyetlerle üretime devam etmek çok zor. Para kazanamayınca gençler köyden göç ediyor. 60-70 yaşında insanlar çiftçilik yapıyor. Köyde herkes borç içinde. Paramız yok, ama kolay borçlanabilmek için kredi kartımız var, diyorlar.  Hem de 3- 5 tane.   Ve borçlar her yıl büyüyor. Bu daha ne kadar devam edebilir? diye soruyorlar. Bizde Saadet Partisi olarak diyoruz ki;  Çiftçinin, üreticinin emeğinin, alın terinin karşılığını alabilmesi gerekir. Tarım ve hayvancılık dünyada en çok desteklenen sektörlerdendir. Faizciye, rantiyeye, verdiğinizi kesin, çiftçiye, üreticiye verin.   

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.