DENETİMSİZLİK, ‘HAL’İ BİTİRDİ

Edirne Hal esnafı Belediye’nin il dışından gelen meyve ve sebze kamyonlarını denetlememesi nedeniyle büyük kayıp içinde olduklarını duyurdu.

DENETİMSİZLİK, ‘HAL’İ BİTİRDİ

Edirne Hal esnafı Belediye’nin il dışından gelen meyve ve sebze kamyonlarını denetlememesi nedeniyle büyük kayıp içinde olduklarını duyurdu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Ağustos 2021 Cuma 06:54
DENETİMSİZLİK, ‘HAL’İ BİTİRDİ

Hal Esnafı, Edirne Belediyesi’nin il dışından gelen meyve sebze kamyonlarını denetlemesini isteyerek, kentte gelen ürünlerin, pazarlarda denetimsiz ir şekilde satıldığından yakındılar.

Hal’de 12 yıldır toptancılık yaptığını dile getiren, Engin Türkcan, belediyenin kente giren kamyonların denetlemesi gerektiğini ifade ederek, “Belediyenin denetlemesi lazım her yeri. Giren kamyonlar giriyor, nereye giriyor künyesi var mı, yok mu? Ben her kilo başı yüzde bir belediyeye pay (husum) ödüyorum. Ama diğer getiren adam hiç bir şey ödemiyor. Benim masrafım çok fazla. Ben vergi ödüyorum, 7 tane çalışan var. Ama getiren pazarda kafasına göre fiyat belirleyerek satışını yapıyor” şeklinde konuştu.

DOMATES AZALIYOR

Türkcan, yaz meyve ve sebzelerinde artık yavaş yavaş sona gelindiğini hatırlatarak, “bundan sonra Domates fiyatlarımız yükselişe geçer. Domates tarlalarda azalmaya başladı. Şu anda halde birinci kalite domates fiyatları 2 ile 2.5 TL arasında değişiyor. Biber fiyatlarımız ise çerliston biberin kilosu 2 TL.  Karpuzun artık sonları. Biz bile bulmakta zorlanıyoruz. Bu nedenle karpuzda fiyatta artışa geçti. Kavun şu anda hızlı gidiyor. 2 TL’den kilosu satılmakta. Karaağaç acı biberi ekimi az olduğu için toptan fiyatı da yüksek. Ama bu yıl bu acı biberimiz fazla ekilmedi. Bu nedenle fiyatlarımız yüksek” dedi.

Kapya Biberin yeni çıktığını ve hal fiyatlarının 3.5 TL olduğun da dile getiren Türkcan, “Kapya biberi bu yıl çok ekildi. Fiyatlar yavaş yavaş düşer. Şu anda birinci sınıf olan kaypa biberi satıyoruz ve fiyatı 3.5 TL. Pazarda bu ürünü bulamazsınız” şeklinde konuştu.

MEYVE TOPLAYACAK İŞÇİ BULAMADILAR

Meyve fiyatlarındaki yüksekliğe de dikkat çeken Türkcan, “Korona nedeniyle bir çok meyve üreticisi ağaçlarına bakamadı. Çoğu ağaç bu nedenle kesilmek zorunda kaldı. Şimdi de işçi bulamıyorlar. bunlar hep fiyatların artmasına neden olmakta. Mesela Salatalık ilk çıktığı zamanlarda fiyatı tarlada çok düşüktü. Salatalık ekenler, hasattan elde ettiği gelirle çalışanının parasını veremeyince salatalıkları tarladan söktü. Şimdi de salatalık azalınca fiyat arttı” dedi.

HAL’DEN HERKES ALIŞVERİŞ YAPABİLİYOR

Türkcan, halden tüm vatandaşların alışveriy yapabileceğini de duyurarak, “Eskiden belli kiloların altında satış yapamıyorduk. Ama son düzenlemelerle isteyen herkes halden alım yapabilmekte. Biz uzun zamandır pazarlara ürün vermiyoruz. Genelde müşterilerimiz lokantalar ve marketler. Eskiden Pazar esnafı malını buradan alıyordu. Eskiden imkan yoktu. İnsanlar buradan alıyordu. Şimdi herkes Çanakkale’ye gidiyor, diğer şehirlere gidiyor. Burada denetim yok. Fiyatların pazarda değişkenlik göstermesi de o sebepten. Ama bizi Ticaret Bakanlığı denetliyor. Bu alış bu satış listesi ben bu domatesi İstanbul’dan 2 liraya aldığımda 5 liraya satamam. Beni denetliyor. Ama pazarı denetlemiyor. Pazardakiler İstanbul’dan alıyor rastgele künye kestiriyor. Bakıyor 5 lira 5 liraya satıyor. Pazarlarda, marketlerde denetleme diye bir şey yok. Biz 2 buçuk liraya domates satıyoruz market 1 buçuk liraya satıyor. Marketin derdi domatesten para kazanmak değil ki, müşteriyi içeri sokmak. Satsa 200 kilo domatesi bedavaya ne olur ki? Karpuz burada 2 liraya market 1 liraya satıyor. Onların derdi müşteri içeri girsin” şeklinde konuştu.

BULGARLAR ARTIK GELMİYOR

Türkcan, Bulgar turistlerin uzun yıllardır Edirne Hal’inden alışveriş yapmadığını hatırlatarak, “Yaklaşık 7-8 yıl önce Bulgr Turistler Edirne halinden bir çok ürünü alıp götürürdü. Şimdi bu alışverişi Yunanistan’dan yapmakta. Oradaki fiyatlar daha uygun geliyor. Birde sınır kapısından geçerken Türkiye’den belli miktarda mala alabiliyor. Fazlasını atmak zorunda kalıyor. Yunanistan’dan aldığı malda böyle bir uygulama yok. Her ikisi de AB üyesi” dedi.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.