“DEPOLARDA YER YOK”

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz orak mevsiminin başlamasına rağmen hala lisanslı depolarda boş yer olmaması üzerine bazı açıklamalarda bulundu. Yorulmaz depoların boşaltılarak çiftçinin hizmetine sunulmasını talep etti.

“DEPOLARDA YER YOK”

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz orak mevsiminin başlamasına rağmen hala lisanslı depolarda boş yer olmaması üzerine bazı açıklamalarda bulundu. Yorulmaz depoların boşaltılarak çiftçinin hizmetine sunulmasını talep etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Mayıs 2018 Salı 12:30
“DEPOLARDA YER YOK”

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz orak mevsiminin başlamasına rağmen hala lisanslı depolarda boş yer olmaması üzerine bazı açıklamalarda bulundu. Düzenlediği basın toplantısında konuşan Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, “Orak mevsimi yaklaştı ama Edirne'de en büyük sorun lisanslı depoculuk sorunu. Edirne lisanslı depoculuk 40 bin ton mal alıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) geçen yıl aldığı 38 bin ton mal depolarda. Ofis boşaltmadığı için lisanslı depoculuk dolu. 23 Mart 2018'de Edirne Ticaret Borsası'nda Borsa, Ziraat Odası ve TMO Şube Müdürlüğü tarafından toplantı yapılmıştı. Ankara'dan Lisanslı Depoculuk Şube Müdürü Gökhan Gürbüz bir sunum yaptı. Lisanslı Depoculuğun faydaları anlatıldı. Toplantıda Edirne'deki lisanslı depoculuğun ne zaman boşaltılacağını sordum. Hemen boşaltacaklarını söylediler ama ne yazık ki 40 bin tonluk depolarda 2 bin tonluk boşluk var. Depolar dolu ve çiftçi mal dökemeyecek. Bu büyük bir sıkıntıdır.” Dedi.

“YÜZDE 40-50 GİBİ GEÇEN YILA GÖRE VERİM KAYBIMIZ VAR”

10-15 gün sonra orak başlayacak diyen Yorulmaz “Verim açısından da çok büyük sıkıntılarımız var. Ortalamada yüzde 40-50 gibi geçen yıla göre verim kaybımız var. Hem buğdaylar hastalık yaptı. Mart'tan sonra kuraklık arttı, yağış düşmedi. Bir de bu eklenirse vay halimize. Gökhan Gürbüz'ün verdiği söz yerine getirilmedi. Depoların boşaltılarak çiftçinin hizmetine sunulmasını talep ediyoruz. Verilen sözler yerine getirilmesini istiyoruz. Lisanslı depoculuk açılmadığında ofis Kirişhane’deki depoların boş olduğunu beyan ediyor, orada alım yapacak. Orası dolduğunda Tayakadın’da kiraladığı çelik silolarda alım yapacak. Bazı köyler için tamam ama diğer köyler için trafik açısından sıkıntı var. Stopaj vergisi kesilecek, hamaliye kesilecek çiftçinin tonda 80-90 Kuruş gibi bir kaybı olacak. Ya bu kaybın giderilmesini talep diyoruz ya da bu depoların bir an önce boşaltılarak çiftçinin hizmetine sunulmasını talep ediyoruz. Burada ne borsanın ne de odamızın suçu var. Acilen depoların boşaltılarak, alıma arz edilmeli.” Dedi.

“ÇELTİK EKİMLERİ ARTTI”

Çeltik ekiminin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Yorulmaz “Bu yıl bölgemizde ekimler biraz arttı. Su veremeyen barajların su vermesi ve nehirlerin debisinin iyi olması neticesinde herkes çeltiğini ekiyor. Tahminin yüzde 10’luk bir artış olacak. Ancak mazot gübre fiyatlar tavan yaptı. Bu insanların artık ithalatla baskı altına alınmaması ve yerli üretime destek verilmeli. Ayçiçeği ve çeltik açığımız var ama artık yeter ithalle bir yere varamazsın. Taşıma suyla değirmen dönmez. Bunu artık kafalarına soksunlar. Desteklemelerin arttırılmasını, bu insanların sürdürülebilir tarım yapmasını istiyoruz. Bu insanları küstürürsen geriye döndüremezsin. Dünyada tek bir unsur kaldı, petrol bitti, gıda ve su kimde varsa ayakta kalacak. Türkiye kendine yeter bir ülkeydi ama samanı bile ithal ediyoruz. Bu Türkiye’nin ayıbıdır. Bunu kimi yaptıysa utansın. Biz üretmek için çaba sarf ediyoruz, yine üreteceğiz ama artık değer versinler.” Diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.