DEV TAVAYLA REKOR DENEMESİ !

Edirne Belediyesi 8. Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali kapsamında dünyanın en büyük tavasıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için rekor denemesi yapıldı. Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan’ın hazırlattığı 2 ton ağırlığında 80 santimetre yüksekliğinde ve 704 santimetre çapındaki tavada 600 kilo ciğer pişirildi.

DEV TAVAYLA REKOR DENEMESİ !

Edirne Belediyesi 8. Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali kapsamında dünyanın en büyük tavasıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için rekor denemesi yapıldı. Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan’ın hazırlattığı 2 ton ağırlığında 80 santimetre yüksekliğinde ve 704 santimetre çapındaki tavada 600 kilo ciğer pişirildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Mayıs 2018 Pazartesi 09:10
DEV TAVAYLA REKOR DENEMESİ !

Rekor denemesi için 2 bin 520 litre Ayçiçek yağı, 250 kilo un, 12 ton odun ve 3 ton kömür harcandı. 

Edirne’nin en önemli lezzeti olan; tadını tüm Türkiye’ye kanıtlayan ve ülkenin dört bir yanından gelen turistlerin büyük beğenisini kazanan Edirne Tava Ciğerini; tüm dünyaya tanıtmak isteyen Edirne Belediyesi; ciğerci esnafının da desteğini alarak, Kırklareli’nde bir imalathaneye 2 ton ağırlığında 80 santimetre yüksekliğinde ve 704 santimetre çapında bir tava yaptırdı.  Paslanmaz saçtan imal edilen tava; platform, alt yakıcı ve tava olmak üzere 3 kademeden oluştu. 5 metre yüksekliğine sahip alt yakıcının yer aldığı tavada; tavanın ısıtılacağı hazne de yer aldı.  9 metre çapında platformda ustaların gezinip; ciğer pişirebileceği yerinin de bulunduğu tava; parçalar halinde TIR’la Edirne’ye getirildi.

Rekor denemesinde Edirne Belediyesi tarafından tüm önlemler alındı. Edirne Belediyesi İtfaiye ekipleri ve Sağlık Personeli alanda hazır tutuldu. Rekor denemesinde Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcileri Prof. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü yer alırken; gözlemci olarak da Mimar Elif Uras, Mimar Emine Yaravlı, Gıda Mühendisi Kadir Süzme ve Hijyen Uzmanı Ezgi Özkan bulundu.

Edirne’de sabah saatlerinden itibaren rekor denemesi için hummalı bir hazırlık başladı. İlk olarak tavanın ateşi yakıldı. Ateş için 12 ton odun, 3 ton da kömür yakıldı. Daha sonra Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcileri tarafından tavanın metre ile ölçümleri yapıldı ve bunlar hem kamere hem de fotoğraf ile belgelendi.  Ölçümüm tamamlanmasından sonra paslanmaz saçtan imal edilen tava; vinçle rekor denemesine tanıklık eden Edirnelilerin alkışları eşliğinde tavanın ısıtılacağı platforma oturtuldu.

2 bin 520 litre Ayçiçek yağının kullanıldığı rekor denemesinde; tavanın sıcaklığının 180 dereceye gelmesi beklendi. Tavanın sıcaklığı 180 dereceye yükseldiğinde Edirne, bir rekor denemesine tanıklık etti. 600 kilo ciğer; Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan ve ciğer ustaları tarafından tavaya salındı.  

“EDİRNE, İLK DEFA BİR REKOR DENEMESİNE ŞAHİTLİK EDİYOR”

Dünyanın en lezzetli ciğerinin Edirne’de olduğunu ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; rekor denemesine katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Dünyanın en lezzetli ciğerinin dünyanın en büyük tavasında pişmesi gerektiğini belirten Gürkan, rekor denemesinin Guinness Rekorlar Kitabı tarafından onaylanmasının ardından tavanın, ciğer ve ciğer ustasının yer aldığı heykelle birlikte sergileneceğini söyledi. Gürkan, “Edirne, ilk defa bir rekor denemesine şahitlik ediyor. Seni seviyoruz Edirne” dedi.

 “EDİRNE TAVA CİĞER MARKASINI 7 MİLYAR İNSANIN BELLEĞİNE KAZIYACAĞIZ”

Gürkan insanlığın ve tarihin en güzel şehirlerinden birinde yaşıyoruz derken “Edirne tarihi boyunca bütün medeniyetlere ev sahipliği ve başkentlik yapmış, muhteşem bir şehir. Edirne insanı ilk kurulduğu günden bu yana birbirine saygının, birbirinin farklılıklarını da kabul etmenin başkenti. Edirne bir uzlaşma kenti, sevgi kenti. Bu bağlamda dünyada bir tek Edirne’de yapılan tava ciğerinin, dünya da başka hiçbir örneği olmayan tava ciğerinin de başkenti Edirne’dir. Edirne ustaları ciğeri sadece bir meslek olarak görmüyorlar. O ciğerin içine sevgilerini de katıyorlar O yüzden Edirne tava ciğeri dünyanın en güzel ciğeri. Bu gün bütün ustalarımızla birlikte Edirne tava ciğerine yakışır bir biçimde dünyanın en büyük tavasını Edirne’de yakarak orada ciğerleri pişirip Edirne tava ciğerini, bu tavayı Guinness Rekorlar Kitabı’na tescil ettireceğiz. Edirne tava ciğer markasını uluslar arası olarak 7 milyar insanın belleğini kazıyacağız. Biz bunu başarabileceğimizi biliyordum bu günde hep birlikte bunu başarıyoruz.” Dedi.

Pişirilen ciğer daha sonra Edirne Halkı’na ikram edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.