DEVREN KİRALIK ÇARŞI!

Tarihi Bedesten Çarşısı esnafları zor günler geçiriyor. Çarşının çevresinde birçok şey bulunduğundan dolayı görünemez halde olduğunu ve kiraların da çok yüksek olduğunu ifade eden Çarşı esnaflarının yüzde 50’si, dükkanlarını devretmeye çalışıyor. Çarşı Başkanı Hakan Fındıklı, esnafın dayanacak bir gününü dahi kalmadığını belirterek, “Emekli maaşını alarak kirasını ödeyen esnaflar var.” dedi.

DEVREN KİRALIK ÇARŞI!

Tarihi Bedesten Çarşısı esnafları zor günler geçiriyor. Çarşının çevresinde birçok şey bulunduğundan dolayı görünemez halde olduğunu ve kiraların da çok yüksek olduğunu ifade eden Çarşı esnaflarının yüzde 50’si, dükkanlarını devretmeye çalışıyor. Çarşı Başkanı Hakan Fındıklı, esnafın dayanacak bir gününü dahi kalmadığını belirterek, “Emekli maaşını alarak kirasını ödeyen esnaflar var.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Ekim 2019 Cuma 07:17
DEVREN KİRALIK ÇARŞI!

Eski Cami’nin alt tarafında bulunan Tarihi Bedesten Çarşısı’nın, çevre düzenlemesinin yapılmadığı için şehrimizi ziyaret eden vatandaşlar tarafından görülmediği ve ziyaretçi almadığı ifade ediliyor. Çarşı Başkanı Hakan Fındıklı, tarihi çarşıda bulunan dükkanların yüzde 50’sinin devren kiralık olduğunu belirterek, “Çevre düzenlemesinin yapılmaması durumunda esnafın dayanacak bir günü daha kalmadı. Emekli maaşını alarak kirasını ödeyen esnaflar var.” dedi. Bazı esnaflar dükkanlarını devretmeye çalışırken bir yandan da pazarda tezgah açarak hayatını devam ettiriyor.

FINDIKLI: “MERKEZİ KONUMDAYIZ AMA KAYBOLDUK”

Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şu anda çarşımızda bulunan dükkanların yarısı ‘devren kiralık’ durumda. Herkes neden böyle diye soruyor. Bunun nedeninin öncelikle Bedesten Çarşısı’na ulaşımın çok zor olduğunu düşünüyoruz. Selimiye’den Eski Cami’ye gelen ziyaretçiler ya Saraçlar’a gidiyorlar ya da Çilingirler Caddesi’nden aşağı iniyorlar. Bedesten Çarşısı çukurda kalıyor ve ziyaretçiler tarafından görülmüyor. Çarşımızın karşısındaki Kadın Hakları Parkı’nda bulunan emzirme kabinleri, büfeler yan yana olunca çarşımız gözükmüyor. Burada kotun indirilmesi gerekiyor. Seçimlerden önce Belediye Başkanı Recep Gürkan bu kotun aşağıya indirileceğin sözünü vermişti bize. Hatta ‘Pehlivan Parkı’nı iptal ederek oradan başlatıp Eski Cami’nin köşesinde bulunan Uğur Mumcu Parkı’nı da seviye olarak daha aşağıya indireceğim. Burasını daha görünür hale getireceğim’ demişti. Yukarıdan çarşımızın gözükmediğini kendisi de söylemişti. Çarşımız görünür olmadan, insanların çarşımıza gelmesi, ziyaret etmesi mümkün değil. Merkezi bir konumda bulunmamıza rağmen kaybolup, gittik. Tek başına Belediyenin çözebileceği bir durum olduğunu düşünmüyoruz. Valilik’te bu işe el atmalı. Ortaklaşa bir projeyle bunun düzeltilmesi gerekiyor. Çarşımıza gelsinler ve esnafların halini yerinde görsünler. Vakıfların kira politikaları da esnafın belini büküyor. Dış dükkanlarda 2 bin 500-3 bin TL, iç dükkanlarda 3 bin-3 bin 500 lira arasındaki kiralar, esnafı bitirdi. Çarşımız hiç ziyaretçi almıyor desek yalan söylemiş olmayız. Tesadüfen çarşımıza girenleri saymazsak, kimse gelmiyor. Çevre düzenlemesinin yapılmaması durumunda esnafın dayanacak bir günü daha kalmadı. Emekli maaşını alarak kirasını ödeyen esnaflar var. Hiç kimsenin para kazanıp bir şey ödeyemiyor.” dedi.

İPEK: “6 AYDIR DEVRETMEYE ÇALIŞIYORUM”

Bedesten Çarşısı Esnaflarından Mehmet Ali İpek ise, “Çarşımızda yanında eleman çalıştıran bir tane esnaf yok. İşlerimizin ne kadar kötü olduğunu buradan anlayabiliyorsunuz. Tek başımıza dükkan idare etmeye çalışıyoruz o da son noktaya geldi diyebilirim. 3 bin lira kira ödüyorum. 6 aydan beri dükkanımı devretmeye çalışıyorum ama devredecek müşteri yok. Çarşının içerisine giren insan yok ki, dükkanımızı devretmeye çalıştığımızı görsün. Vakıflar buradaki dükkanları devretmemize dahi müsaade etmiyor. Devralmak isteyen şahıs dükkana gelmeden önce Vakıflar’a gidiyor. İçeride ‘Ya orası 2 ay sonra bırakacak. Bıraksın sonra gelip bizden alırsınız.’ diyen memurların olduğu söyleniyor. Kiraların bir an önce düşmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

YEŞİLTAŞ: “CUMA GÜNLERİ PAZARA ÇIKIYORUM”

Bedesten Çarşısı Esnaflarından İlknur Yeşiltaş ise, “10 seneden beri Bedesten Çarşısı’nda esnaflık yapıyorum. Burada işlerim iyi gitmediği için Cuma günleri pazara çıkıyorum. 3 metrekare dükkanıma 760 lira kira ödüyorum. 1 yıldan beri Bedesten Çarşısı’nda bulunan dükkanımı devretmeye çalışıyorum. Henüz soran yok. Ziyaretçiler çarşımıza gelmiyor. Çarşımızın görünür durumda olmadığını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.