DİYANET İŞLERİ NEYİ BEKLİYOR?

Babademirtaş Mahallesi hudutları içinde bulunan tarihi Sanayi Kışlası, son olarak Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmişti. Diyanet İşlerinin himayesinde olan ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binanın, ne zaman onarılacağı ise büyük bir merak konusu.  Mahalle sakinleri de, tarihi binadan artık taşların döküldüğünü ve bu dökülen taşların mahalleliyi tedirgin ettiğini belirtiyor.

DİYANET İŞLERİ NEYİ BEKLİYOR?

Babademirtaş Mahallesi hudutları içinde bulunan tarihi Sanayi Kışlası, son olarak Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmişti. Diyanet İşlerinin himayesinde olan ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binanın, ne zaman onarılacağı ise büyük bir merak konusu.  Mahalle sakinleri de, tarihi binadan artık taşların döküldüğünü ve bu dökülen taşların mahalleliyi tedirgin ettiğini belirtiyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Kasım 2018 Çarşamba 08:26
DİYANET İŞLERİ NEYİ BEKLİYOR?

Osmanlı dönemi askeri hastane olarak 1878 yılında inşa edilen eski hudut taburu olarak kullanılan tarihi metruk bina, bölgeden ve Balkanlardan gelecek olan imamlara eğitim hizmeti için kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmişti. 

Babademirtaş Mahallesi Sanayi Kışlası Hudut Taburu’na yıllarca ev sahipliği yapan tarihi bina, restorasyonu yapılarak Diyanet Eğitim Binası olarak kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmişti. Tarihi binanın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesinin üzerinden 4 sene geçmesine rağmen binanın restorasyonu hala yapılmamış durumda.  

MAHALLE SAKİNLERİ TEDİRGİN

Tarihi binanın taşları artık kopmaya başlamışken, mahalle sakinleri de büyük bir tedirginlikle onarımın yapılmasını bekliyor. Tarihi binanın bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttuğunu belirten mahalle sakinleri, “Diyanet İşleri bu tarihi binanın onarımını bitirme için neyi bekliyor? Bina yıkılmaya başladı. Henüz can kaybı yaşamadık ancak bina üzerinden dökülen taşlar, sıvalar mahalle sakinlerimizi tedirgin ediyor.” Diyerek tepkilerini dile getirdiler.

“HER AN CAN KAYBI YAŞANABİLİR”

Babademitaş Mahalle Muhtarı Haluk İnağ da, tarihi binanın taşlarının kopmaya başladığını ve bu kopan taşların her an can kaybına neden olabileceğini söyledi. Binanın bir an önce tamir edilmesi gerektiğini fakat müftülüğün himayesinde olan tamirat işlerinin çok ağır ilerlediğini belirten İnağ, “Müftülük sanayi kışlasıyla ilgileniyor fakat çok ağır giden bir tamirat işi var. Bizim mahalleli olarak şikayetimiz dış duvarlardan. Çok eski bir bina olduğundan taş olarak örülen duvarlardan kopmalar meydana gelmeye ve tehlike arz etmeye başladı. Yuvarlanan taşlar bazı evlerin balkanlarına, duvarlarına, kapılarına vuruyor ve zarar veriyor. Şu ana kadar can kaybı yaşanmadı ama her an yaşanabilir. Bu binanın tamiratı bir an önce yapılmalı. Bu binanın bir an önce daha düzgün ve çalışabilir durumda olmasını istiyoruz.” Diye konuştu.

KIŞLANIN TARİHÇESİ
“Korgeneral Adil Alpay Kışlası Edirne ili merkez ilçe Karanfil oğlu mahallesinde konuşlanmıştır. 3. Hudut Tabur Karargah binası olarak kullanılan kışla; 1878 yılında askeri hastane olarak inşa edilmiş, 1902 yılına kadar askeri hastane olarak kullanılmıştır. Müteakiben 1902-1914 yılları arasında askeri sanayi mektebi, 1914-1930 yılları arasında yeniden askeri hastane, 1930-1940 yılları arasında 12. piyade tümen karargahı, 1940-1959 yılları arasında 212. hudut alay karargahı olarak kullanılmıştır. 212. hudut alayı 1960 yılında lağvedilerek 65. piyade tümen komutanlığına bağlı 1 ve 2. hudut taburları teşkil edilmiştir. 2. hudut taburu 1966 yılında Edirne’de teşkil edilen 3. mekanize tümen kuruluşuna dahil edilmiş ve 1960 yılından itibaren kışlada hudut görevlerini icra etmiştir. Kara Kuvvetleri Komutanlığının 1992 yılında yeniden yapılanması sonucunda kışlada 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı olarak; 2. Hudut Tabur Komutanlığı Karargah ve Karargah Destek Bölük Komutanlığı, 4. Hudut Bölük Komutanlığı konuşlandırılmıştır. 1995 yılında 4. Hudut Bölük Komutanlığı “Yenikadın” bölgesindeki bölük merkezine intikal etmiştir. 1996 yılında Sanayi Kışlası olarak bilinen ismi değiştirilerek Gen. Adil Alpay kışlası adını almıştır. Kışla binalarında inşa edildiği tarihten bugüne kadar iki büyük onarım yapılmış, kışla bugünkü görünümünü almıştır”

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.